joi, 21 aprilie 2016

SARACU Bogat CINSTIT / Dosar de Politician: Marian Munteanu învârte zece milioane de euro din servicii

Silviu Mănăstire a vorbit marți, la ”Dosar de politician”, despre afacerile de care s-a ocupat Marian Munteanu, candidatul PNL la Primaria Capitalei, în ultimii 16 ani.
După episodul candidaturii ratate la președinția Românie din anul 2000, girată de fostul șef SRI Virgil Măgureanu, liderul Pieței Universității și-a continuat businessurile. Marian Munteanu susține că a făcut afaceri și că a dezvoltat companii private. Munteanu îi acuză pe cei din ONG-uri și din societatea civilă că iau bani, spre deosebire de el, care a adus bani. Nu este clar unde și ce bani a adus Marian Munteanu, dar declarațiile lui nu sunt tocmai sincere.
În mod interesant principalul vector financiar al lui Munteanu este tocmai un ONG: care se numește Fundația Euxinus. Misiunea acestei Fundații este următoarea: "Prin acte de caritate, în spiritul biblic al ajutorării aproapelui, ne dedicăm celor în nevoie. Astfel, la Fundația Euxinus, avem misiunea de a fi responsabili pentru viitorul nostru comun şi împreună-lucrători cu oamenii care îl conturează" sau cel puțin așa sună îndemnul de pe pagina de internet a fundației.
Fundația Euxinus are sediul pe strada Medelnicerului, la numărul 12, în plin centrul Capitalei. La aceeași adresă are biroul oficial și Marian Munteanu, de aici își coordonează toate activitățile. Însă Fundația Euxinus nu este doar vehicolul prin care Marian Munteanu ajută în sensul biblic lumea, ci este instrumentul prin care Munteanu rulează foarte mulți bani. Fundația Euxinus deține 31 la sută din compania "Agenția de servicii Professional SRL", restul de procente sunt deținute de Marian Munteanu personal (29 la sută) și de o anume Cristina Maria Pasat  (40 de procente).
Ca o paranteză, este o practică destul de ciudată și neîntalnită ca o Fundație (un ONG) să dețină acțiuni într-o societate comercială; poate exista suspiciunea întemeiată că banii din firmă pot fi scurși prin fundație și astfel să se "optimizeze fiscal" afacerea, adică un fel de evaziune fiscal-legală. Agenția de servicii Professional SRL este principala afacere a lui Marian Munteanu - compania are domeniul de activitate: "furnizarea de muncitori pentru înteprinderile clienților pe perioade de timp determinate". Cu alte cuvinte, mai elaborate, firma lui Munteanu face leasing de personal, adică recrutează și închiriază forță de muncă. Munteanu le găsește clienților lui angajați temporar și le percepe un procent din salariu pentru intermediere.
Însă cele mai interesante sunt cifrele financiare și banii pe care Marian Munteanu i-a rulat prin compania sa: în anul 2009 compania lui Munteanu a avut o cifră de afaceri de 8 milioane de euro și un profit declarat de doar 2 mii de euro. Situație cam ciudată; datoriile firmei erau de 1,2 milioane de euro, iar firma lui Munteanu avea 1400 de angajați. În anul 2010 compania lui Marian Munteanu a avut un rulaj de 8,5 milioane de euro, în 2011 și 2012 la fel, circa 8 milioane de euro încasate, pentru ca, în anul 2014, să depășească pragul de 10 milioane de euro, cifra de afaceri la o mie de angajați.
În toți acesti ultimi șase ani, firma lui Marian Munteanu, în raport cu cifrele de afaceri foarte mari pe care le-a realizat, a raportat profituri nesemnificative. De exemplu, la o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2014, faptul că a declarat un profit de 30.000 de euro înseamnă 0,3% din cifra de afaceri. 0,3% profit din cifra de afaceri reprezintă un bun motiv ca să vină peste tine Antifrauda și ANAF-ul, așa cum se întamplă la foarte multe companii din România în ultima perioadă.
Faptul că Marian Munteanu deține o afacere de 10 milioane de euro pe an, iar o  treime din firmă este deținută de fundația sa reprezintă un mare semn de întrebare. Ar fi foarte interesant de aflat ce bani rulează fundația Euxinus a lui Marian Munteanu și ce proprietăți deține, aceste date din păcate nu sunt încă publice. Dar asta nu este tot: aceeași Fundatie Euxinus mai deține și 31% din SC Employer Consult SRL, firmă ce se ocupă tot de plasarea forței de muncă. Această firmă însă nu are activitate semnificativă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu