sâmbătă, 23 aprilie 2016

EXCLUSIV: Retrocedările de milioane ale lui Onțanu. Rețeta ”avocatei paravan” aplicată și în cazul Luiza Mărgărit-Marius Locic

Arestat într-un dosar penal legat de modul în care a reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri în Sectorul 2 (detalii aici), Neculai Onțanu este implicat și în alte retrocedări dubioase. România Curată a descoperit o altă situație în care, exact ca în cazul Loredana Radu-Gabriel Oprea, Primăria Sectorului 2 a folosit rețeta ”avocatului paravan” care cumpără dreptul litigios pentru terenuri de la moștenitorii de drept, pentru ca apoi ”beneficiarul din umbră” să le cedeze către anumiți destinatari finali.
E cazul unei familii de nonagenari din județul Argeș, care deținuseră nordul Insulei Fundeni. După 9 ani de procese (detalii aici), Stela și Virgil Andronescu, cărora autoritățile le refuzau punerea în posesie, deși instanța le-a dat câstig de cauză, au obosit și au cedat. Îl angajaseră să-i reprezinte pe Ion Igret, un avocat cu experiență, același care a reprezentat și interesele imobiliare ale prințului Paul de România.
parcela insula fundeni

”Am vrut ca părinții mei să mai apuce să se bucure câțiva ani de rodul moștenirii”

Adrian Andronescu, fiul bătrânei, care a ajutat-o pe mama lui în demersurile de recuperare a imobilelor confiscate de comuniști, iși amintește că avocatul Igret, după ce o perioadă a înaintat anevoie în demersurile legale, le-a făcut clienților săi o propunere alternativă la lupta în justiție: ”Când n-am mai putut, l-am întrebat ce e de făcut. Domnul avocat ne-a spus ca o soluție e să vindem drepturile succesorale și litigioase. Ulterior ne-a prezentat pe cineva interesat să ne cumpere drepturile asupra terenurilor în posesia cărora urma să intrăm. Am fost de acord și avocatul ne-a dus în zona Pieței Dorobanți, la biroul domnului Marius Locic. Acesta ne-a oferit 350.000 euro. Am fost mulțumiți, nu pot nega asta, fiindcă eram obosiți de atâtea procese, părinții mei erau foarte înaintați în vârstă, iar pentru noi erau mulți bani. Am considerat că cel mai important era ca ei să mai apuce să se bucure de rodul acelei moșteniri măcar câțiva ani, cât mai aveau de trăit. Între timp tata a și murit”, a declarat fiul moștenitoarei pentru România Curată.
Când s-a bătut palma, mai spune fiul bătrânei, Marius Locic i-ar fi înmânat avocatului o pungă cu bani pentru serviciul de intermediere. Avocatul Ion Igreț a declarat pentru România Curată că nu-și mai amintește decât vag ce s-a întâmplat în cazul dosarului retrocedării părții de nord a Insulei Fundeni, fiind un caz vechi, însă a negat că ar fi jucat la două capete, ci că, cel mai probabil, el a fost căutat de Marius Locic, care vâna amplasamente valoroase. Avocatul Igreț a negat pentru România Curată că ar fi primit o sacoșă cu bani de la Locic, ba din contră, susține că Locic nu și-a tinut cuvântul și că încă îi mai datorează cu o anumită sumă.
Avocatul Igreț ne-a spus că în vâltoarea anilor 2007-2008, când terenurile aveau prețuri astronomice, oamenilor simpli, cum e cazul nonagenarei Stela Andronescu, chiar și cu sentința judecătorească favorabilă în mână, li se refuza pur și simplu punerea în posesie, ei fiind la mâna funcționarilor din Primărie, care ”puneau în posesie numai pe oamenii lor”.
Marius Locic i-ar fi spus lui Virgil Andronescu, pe atunci în vârstă de 91 de ani, că nu va cumpăra el direct, ci printr-un intermediar, ”o femeie”, despre care a precizat că este cu el într-o relație de ”apropiere sau rudenie, nu mai rețin exact”, ne-a declarat fiul acestuia, participant la dialogul cu Locic. În ziua stabilită pentru tranzacție, în toamna lui 2007, a apărut cumpărătoarea. E vorba de ex-avocata Luiza Mărgărit.
O rețetă clasică folosită de primarii din București
Deși familia Andronescu încercase în van timp de aproape 9 ani să intre în posesia terenurilor, la doar 4 luni după cedarea dreptului litigios către Luiza Mărgărit, autoritățile, atât Prefectura Capitalei, cât și Primăria Sectorului 2, s-au mobilizat exemplar și au rezolvat ”pe repede-înainte” punerea în posesie a avocatei.
În 15 februarie 2008, Comisia Municipiului București de Aplicare a Legilor Fondului Funciar i-a oferit avocatei Luiza Mărgărit o suprafață în compensare de 9.878 mp, fiindcă nordul Insulei Fundeni, ce aparținuse de drept familiei Stelei Andronescu, fusese cedat de stat unuia din controversații îmbogățiți ai tranziției, Corneliu Stegaru.  Pe 21 februarie 2008, primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru semnau deja procesul verbal de punere în posesie a Luizei Mărgărit, iar pe 5 martie 2008 Prefectura București condusă de PNL-istul Cătălin Deaconescu emitea ”săgeții” lui Marius Locic titlul de proprietate.
Una dintre parcelele de teren retrocedate Luizei Mărgărit se află lângă baza de agrement a MApN
Una dintre parcelele de teren retrocedate Luizei Mărgărit se află lângă baza de agrement a MApN
Mai jos prezentăm amplasamentele parcelelor primite de intermediara lui Marius Locic, avocata Luiza Mărgărit:
Strada Țepeș Vodă nr. 27, cu suprafață de 426 mp. (foarte aproape de Hala Traian)
parcela tepes voda perspectiva 2
Strada Zefirului nr. 15, cu suprafață de 304 mp. (in spatele Halei Traian)
parcela strada zefirului
Strada Avrig nr. 24, cu suprafață de 239,8 mp (la câteva sute de metri de Primăria Sector 2 – adresă neidentificată).
parcela strada avrig
Strada Vaselor nr. 74, cu suprafață de 168,05 mp (la câteva sute de metri de Pasajul Obor – adresă neidentificată).
parcela strada vaselor
Strada Dâmbovicioarei, nr 6-8, cu suprafață de 3001 mp (la câteva sute de metri de blocul fiicei lui Gabriel Oprea, la o aruncătură de băț de baza sportivă a lui Dinu Pescariu și lipită de baza de agrement a MAPN de la lacul Tei)
Intersecția Bulevardului Dacia cu Strada Mihai Eminescu, cu suprafață de138 mp (un triunghi amplasat strategic, la intersecția celor două artere de circulație cu Calea Moșilor).
Bulevardul Basarabia, nr. 501, două loturi, unul cu suprafață de 3592 mp și celălalt cu suprafață de 2010 mp (două terenuri amplasate strategic la intersecția Soselei Morarilor cu Bd Basarabia, vis a vis de restaurantul fast-food Mc Donald’s).
Ca o constatare, exact aceeași ”metodă” de lucru, prin atribuirea unor suprafețe în compensare în locații premium către oameni apropiați, a folosit-o și primarul Sectorului 6, Cristian Poteraș, acesta fiind în prezent condamnat pentru fapte de corupție.

Trasabilitatea uneia dintre parcele, după ce a plecat de la Luiza Mărgărit

Interesant este și ce s-a întâmplat mai departe cu terenul din strada Țepeș Vodă nr. 27. Amplasat la intersecția străzilor Vișinilor cu Țepeș Vodă, din imediata apropiere a Halei Traian, terenul este la trei sute de metri de Calea Călărașilor. Deși are o suprafață de 426 mp, având două din cele trei laturi cu deschidere la drum, era ideal pentru un proiect pe colț. Dat fiind însă că zona este protejată, în jur sunt doar case, multe negustorești, din Bucureștiul de început de secol XX. Pe acel teren însă Primăria Sectorului 2 a permis ridicarea unui bloc S+P+5E, care acum are funcțiune de orologiu solar, umbrind în funcție de poziționarea soarelui pe cer, curțile caselor din jur. Însă mai interesant decât măgăoia care reprezintă ”o rană urbanistică” sunt beneficiarii blocului.
La două luni după ce a fost pusă în posesie, Luiza Mărgărit a vândut terenul din strada Țepeș Vodă nr. 27 către Cătălin Bogdan Baducu și soția lui. Baducu este unul din sateliții care au gravitat în jurul lui Alexandru Bittner. Baducu apare din 2003 încoace ca administrator și asociat în firma Maica Teofana- Cimitir și Pompe Funebre SRL, alături de Gheorghe Negrea și Olimpia Ulrich, retrasă în 2008.
Gheorghe Negrea este una din ”săgețile” lui Alexandru Bittner în afacerile sale cu concesiuni piscicole din Delta Dunării, atribuite în Guvernarea Năstase, iar Olimpia Ulrich apare în peste zece societăți ale trio-ului Bittner-Petrache-Cocoș. Ulrich apare inclusiv in firma Elan Group SRL (în prezent dizolvată), alaturi de Dorin Cocoș, Elena Udrea și Victor Cocoș.
Mult mai limpede, pe Cătălin Bogdan Baducu îl găsim ca administrator al societății Macomb SA în intervalul 1999-2003. Istoria Macomb e una întortocheată, fiind o societate de stat cumpărată de Grupul Român de Investiții, din acționariatul căruia au făcut parte de-a lungul timpului personaje ca Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Dorin Cocoș, Dan Besciu și Florin Georgescu.
Macomb SA a făcut obiectul unui scandal de presă, jurnaliștii descoperind că societatea, după preluarea de grupul de afaceriști cu spate politic, a fost împroprietărită ilegal de Viorel Lis cu 7,7 hectare în București. În afacere un rol l-ar fi jucat și avocata Marieta Anastasescu, vecină de bloc în strada Zambaccian cu familia lui Adrian Nastase (vezi aici). Firma Macomb SA și-a mutat în anii 2000 sediul pe Str. Ion Ionescu de la Brad nr. 53, o locație cumpărată de gruparea Bittner-Cocoș de la senatorul PDL-PSD Gabriel Mutu. La aceeași adresa a funcționat și Neocity Group, al cărei președinte a fost Elan Schwarzenberg.
Societatea Macomb SA a rămas un jucător activ în piață chiar și în guvernarea lui Ponta. Astfel, pe 13 septembrie 2012, s-a convocat o ședință a AGA firmei MACOMB S.A. la restaurantul „Quattro Stagione”, având pe agenda discuțiilor majorarea capitalului social la AgroFloreasca SRL, firma care a pus mâna pe 20 de ani pe Piața Floreasca (bun public al locuitorilor Sectorului 1). Restaurantul „Quattro Stagione”, are adresa in București, Șos. Nordului nr. 7 – 9, sectorul 1. La aceeași adresă functioneaza și restaurantul Trei Cocoși Internațional, unde asociați au fost Dorin Cocoș și Gabriel Oprea. Adresa Soseaua Nordului nr. 7 – 9 e cunoscută publicului din cauza unei alte țepe date de membrii aceleiași grupări, prin care s-au luat ilegal din patrimoniul statului alte 7 ha estrem de valoroase (vezi aici).
Cătălin Bogdan Baducu e prezent și în firma Sol Green Energy SRL alături de Michel Stanovici, a cărui familie l-a avut administrator în mai multe bușiness-uri pe jucătorul imobiliar Alexander Hergan. Sol Green Energy SRL e dezvoltatoarea unor proiecte eoliene în Tataranu și Măicănesti, din Vrancea.
Coproprietar al terenului din strada Țepeș Vodă nr. 27 a devenit începând cu 2012 și firma Info Turing SRL (fosta New Line Telecom SRL), societate deținută din 2003 de Leonard Ursache și soția lui. Interesant este că firma a fost fondată în 2001 de Radu Bogdan Iugulescu, personaj implicat în țeapa de 26 milioane de euro, contract atribuit de APIA în mandatul de ministru al agriculturii al lui Daniel Constantin unei firme din Bulgaria, care a evaporat banii într-un cont din Cipru. Sumele furate urmau să fie destinate achiziției de alimente pentru românii nevoiași și la final să fie decontate din fonduri UE (vezi aici și aici). Despre Iugulescu, presa locală a scris că ar fi fiul lui Virgil Iugulescu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Contrainformaţii a Securităţii (detalii aici).
Leonard Ursache a administrat mai multe societăți din sfera de control a magnatului Liviu Tudor: Internet City Doi SA, Digicom SA, Prefabricate Vest SA, Nova Bank SA (fosta Bancă Unirea) și Muntenia SA.
Dezvoltatorul imobiliar care a ridicat blocul de pe strada Țepeș Vodă nr. 27 este Zenith Global Invest SRL, o societate obscură, deținuta 100% de offshore-ul cipriot Elanasa Holdings Limited, reprezentat de un anume Petros Avraam, (cel mai probabil un paravan). Același Petros Avraam apare și în Stylato Trading Ltd, un offshore implicat in acționariatul Mefin Sinaia SA. Rise Project a scris ca in spatele offshore-ului Stylato, deținut scriptic de Petros Avraam, ar fi de fapt Gheorghe Barba, verișorul Mihaelei Geoană (aici).
Cel mai valoros lot din ”buchetul de parcele” primit de Luiza Mărgărit, vecin cu fiica lui Oprea
Strada Dâmbovicioarei este situată în una din cele mai valoroase zone imobiliare ale Capitalei, în zona Floreasca. Cei 3000 mp de la nr. 6-8 reprezintă o mină de aur pentru orice mare dezvoltator imobiliar, parcela fiind amplasată la aproximativ 300 de metri de blocul fiicei generalului UNPR Gabriel Oprea de pe Bd. Barbu Vacarescu (una din arterele vitale, care leagă centrul de nordul Capitalei), la aproximativ 150 de metri de Pescariu Sports& Spa și la 60 de metri de intrarea în Baza de Pregătire Fizică și Agrement a MAPN de pe malul Lacului Tei. Iar ca descrierea să fie completă, terenul de pe str. Dâmbovicioara mai beneficiază de încă două drumuri de acces: strada Pepelea și strada Vrâncioaia.
parcela lacul tei vedere 3
Așa cum era de așteptat, în prezent pe acest teren sunt în stadiu avansat de construcție mai multe blocuri de lux (două de 2S+P+8+9Er și două 2S+P+6+8Er) ce însumează 140 de apartamente. Dat fiind că sunt blocuri turn, panorama vizibilă de la etajele superioare va cuprinde în plan apropiat o salbă întinsă pe câteva hectare acoperită doar cu verde: terenuri de tenis și fotbal, atât ale MAPN, cât și cele ale Complexului Cultural Sportiv Lacul Tei, precum și piscinele și terenurile clubului lui Dinu Pescariu. În plan secund se vor vedea Lacul Tei și Lacul Floreasca.

Greșeala de redactare a lui Onțanu, care ”pitește” o super-locație imobiliară

Luiza Mărgărit a primit de la Onțanu în contul terenului deținut de nonagenara Andronescu Stela în Insula Fundeni și două loturi, unul cu suprafață de 3592 mp și celălalt cu suprafață de 2010 mp la adresa ”Bd. Basarabiei nr. 501”, conform anexei la titlul de proprietate. În realitate este o eroare ”voită sau accidentală” de redactare a anexei, fiind vorba de fapt de amplasamentele de pe ”Bd. Basarabia nr.101” și de ”Bd. Basarabia nr. 103”, conform dovezilor intrate în posesia României Curate.
De altfel, Luiza Mărgărit chiar apare în 2009 ca solicitanta unui certificat de urbanism în vederea edificării unei piețe agroalimentare pe Bd. Basarabia la nr. 101 și 103 (detalii aici). Ulterior, în 2013, avocata se răzgândește și cere un nou certificat de urbanism pentru nr. 101, în vederea ridicării unui supermarket Mega Image pe suprafață de 3592 mp. Aceasta suprafață coincide cu dimensiunea uneia din cele două parcele pe care i le dăduse Onțanu la adresa menționată eronat ”Bd. Basarabia nr. 501”. (vezi aici).
Datorită amplasamentului cu vad grozav (intersecția a trei artere principale ale Sectorului 2) terenul de pe Bd Basarabia nr. 103 a intrat in posesia companiei petroliere Socar, pe care se dorește construirea unei benzinării.
Dată fiind dificultatea de identificare în teren a adreselor ”Strada Avrig nr. 24” și ”Strada Vaselor nr. 74”, e foarte probabil ca și aceste adrese să fi fost menționate ”tot eronat” în anexa la titlul de proprietate. Pe terenul liber lipit de blocul de pe strada Avrig, nr. 24, Dinu Elvis, un dezvoltator contestat pentru construcțiile ”dintre blocuri”, a ridicat un bloc turn de locuințe, care a primit însă un alt număr de căsuță poștală ”Aleea Avrig nr. 3”. Acesta a mai ridicat un alt bloc și pe ”Strada Avrig nr. 25”.

Cine e avocata Luiza Mărgărit, care se intersectează în numeroase puncte cu Locic

România Curată a cerut un punct de vedere Luizei Mărgărit legat de cumpărarea dreptului litigios de la familia Andronescu. Aceasta a negat vehement că ar fi interpusa lui Marius Locic. Luiza Mărgărit ne-a declarat că a cunoscut-o pe bătrâna de 96 de ani întâmplator, în timp ce așteptau amândouă la un notariat și au intrat în vorbă. Versiunea avocatei o contrazice pe a fiului nonagenarei, care ne-a declarat că mama lui nu a văzut-o pe Luiza Mărgărit decât la semnarea actelor și că ”palma s-a bătut cu Marius Locic”. De asemenea, Adrian Andronescu ne-a declarat că suma de plată pentru drepturile succesorale s-a stabilit tot cu Marius Locic. Tot cu acesta s-a rezolvat în 2008, după plata sumei și partea birocratică cu actele necesare pentru finalizarea procesului, el oferindu-se să deconteze călătoria cu avionul a uneia din rudele mamei sale, ale cărei semnaturi erau necesare.  Legat de ”salba de parcele premium” primite de la primarul Neculai Onțanu, precum și de viteza uluitoare cu care s-a efectuat punerea în posesie, avocata Luiza Mărgărit le-a catalogat ca ”întâmplări”.
Ex-avocata Luiza Mărgărit este un personaj controversat, care a orbitat în jurul mai multora din exponenții marii corupții. În 2010 o găsim asociată cu Dan Diaconescu și având-o administrator pe șefa OTV, Diana Voiculescu, în firma Preciziei Business Center SRL însă istoria ei are rădăcini în Guvernarea Năstase. Ea a fost apărătoarea lui Gabriel Bivolaru, ex-deputatul PSD condamnat la închisoare pentru devalizarea BRD cu peste 220  milioane lei. În 2005, o găsim cofondatoare la Balkan Petroleum SA și FCU Politehnica Timisoara&Invest SA alături de Marian Iancu. De altfel, Luiza Mărgărit apare și ca reprezentantă a offshore-ului Balkan Petroleum AG, din Elveția, dar și membra în CA-ul Grup Constructii Vest SA, controlată tot de gruparea VGB-Balkan Petroleum. Ea apare ca împărțind în anii 2000 același domiciliu cu Constantin Mărgărit, directorul VGB, presa titrând că cei doi ar fi căsătoriți. Constantin Mărgărit (în prezent condamnat la 10 ani de închisoare în Dosarul Rafo) apare la începutul anilor 2000 și ca succesor în administrarea firmei Biocetan SRL al celui mai longeviv lider al evaziunii fiscale cu motorină, Attila Peter Racz. Ultimul menționat e un personaj care apare în interceptările SRI ca fiind conectat direct la varful ANAF, prin Codrut Marta, în Guvernarea Boc. În 2010, soțul Luizei Mărgărit a preluat și părțile sociale ale lui Marius Locic din Silex SRL.
Luiza Mărgărit apare într-o firmă și alături de fostul prefect de Bihor, Aurel Tarău, al cărui fiu, controversatul afacerist Adrian Tarău, a devenit celebru după sinuciderea procurorului Cristian Panait, care a instrumentat dosarul procurorului Alexandru Lele, cel care-l arestase pe Tarău.
În Onco Clinic Life SRL Luiza Mărgărit apare și alături de deputatul UNPR Dumitru Iulian Popescu (ex-vicepreședinte al CNAS în Guvernul Năstase: (detalii aici) și de Bogdan Sălăjan (unul din condamnații din dosarul Rafo: (aici).
Pe Luiza Mărgărit și condamnatul din dosarul RAFO, Bogdan Sălăjan, îi găsim și în firma Consult Imobiliare Nord SRL, unde administrator apare și Mocanu George Alin, unul din angajații firmei ”Locic Imobiliare SRL” a lui Marius Locic. Mocanu apare ca martor în dosarul instrumentat de DNA care a dus la condamnarea lui Marius Locic pentru trafic de influență, în același lot cu Cătălin Voicu, Florin Costiniu și Costel Cășuneanu.
Luiza Mărgărit nu e doar acționară în diverse societăți, ci e prezentă ca antreprenor în multe puncte cheie din peisajul imobiliar bucureștean. Când patronul OTV și-a depus candidatura la prezidențiale, a trecut în declarația de avere că deține o suprafață de aproximativ 10.000 mp în  București, împărțită nemțește cu Luiza Mărgărit, conform Mediafax (sursa aici).  Luiza Mărgărit are în plan un turn de 2S+P+7E pe Strada Tipografilor nr 31B (aici), lângă Taverna Sârbului. De asemenea în cartierul Cotroceni, Luiza Mărgărit apare ca fiind unul din beneficiarii unui controversat proiect imobiliar pe Str. Carol Davila nr. 21A-23 și str. Toma Ionescu nr. 4, care încalcă autorizația de construire, șantier despre ale cărui ilegalitățiRomânia Curată a atras atenția încă de anul trecut (aicifoto mai jos). Cel mai interesant este însă că proiectul din Cotroceni a fost demarat de Marius Locic în tovărășie cu Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiției (aici). Aceeași Luiza Mărgărit apare și ca dezvoltatoare a unui bloc pe strada Catedrei nr 17-23 (un intrând din Șoseaua Nicolae Caramfil).
blocul locic stoica 1
Pe Luiza Mărgărit o găsim și pe lista despăgubiților Primăriei Capitalei, cu 636.560 lei primiți alături de membrii familiei sale, pentru o bucățică de teren de 160 mp de pe Șos. Fabrica de Glucoză. Tot Primăria Capitalei i-a acordat Luizei Mărgărit și rudelor sale, Voicu Mărgărit și Elisabeta Mărgărit, suma de 1.381.058 lei pentru 370 mp pe Bd Barbu Văcărescu, la nr. 168-172. (sursa aici ). La aceasta adresă, membrii familiei Mărgărit apar ca promotorii unui PUD pentru un lot de 8321 mp, pe care au inițiat un proiect de construire a unui centru comercial de mari dimensiuni (aici). In realitate se pare ca și pentru acest lot Mărgăritii sunt doar un paravan, deoarece Marius Locic  e menționat ca fiind cumpărătorul de facto al acestui lot de la samsarul Gheorghe Stelian.
Deși inițial a negat legăturile cu Marius Locic, Luiza Mărgărit a recunoscut pentru România Curată că are terenul de la nr. 168-172 de la Marius Locic, precum și faptul că a investit într-un proiect imobiliar din cartierul Cotroceni al cărui inițiator a fost în primă fază Locic.
Exceptând un set de informații minimale pe care ni le-a dat, Luiza Mărgărit a refuzat să dialogheze cu România Curată despre retrocedarea al cărui sforar din umbra apare a fi Marius Locic, conform declarațiilor celor care i-au vândut avocatei dreptul litigios. Avocata a întrerupt brusc dialogul, nu înainte a ne reproșa că presa denaturează lucrurile și ”ziariștii caută mereu senzaționalul”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu