http://www.stiripesurse.ro
Numărul doi în PSD, Valeriu Zgonea are zilele numărate în partid. Făcut responsabil de colegi pentru opoziția manifestată față de modificările pe care social-democrații vroiau să le impună la Codul Penal pentru a scăpa de mâna lungă a justiției, Zgonea este acum pus la zid de colegi pentru că a încercat să profite de condamnarea lui Liviu Dragnea ca să ceară retragerea acestuia și organizarea unui Congres înainte de alegerile locale. Surse social-democrate ne-au dezvăluit că Zgonea nu acționează de capul său și că, în ultima vreme , a avut mai multe întâlniri cu un înalt oficial al ambasadei SUA, foarte interesat de schimbarea raporturilor de forțe din PSD.
Concret, cu doar o zi înainte de ședința CEX a PSD în care s-a dezbătut soarta lui Liviu Dragnea după condamnarea sa la doi ani cu suspendare, președintele executiv al PSD a avut o întâlnire secretă cu însărcinatul Ambasadei SUA pentru Afaceri, Dean Thompson, susțin sursele citate. Întrevederea ar fi fost doar una din multe altele pe care cei doi le-au avut, Zgonea fiind de ceva vreme în grațiile americanilor.
În ultimele luni, Zgonea nu a făcut niciun secret din faptul că țintește șefia partidului în situația în care Dragnea va fi condamnat definitiv în dosarul "Referendumul". Surse din mediul diplomatic ne-au declarat că oficialitățile americane de la București nu sunt străine de eforturile actualului șef al Camerei Deputaților de a câștiga teren în propriul partid. Într-un an electoral la finalul căruia vom avea o nouă majoritate și un nou guvern, Liviu Dragnea nu este considerat de americani cel mai potrivit lider de partid spre a fi frecventat și transformat într-un partener. Drept urmare, atenția acestora s-a îndreptat, de ceva vreme, către Zgonea.
De altfel, Zgonea a făcut, în ultimul an, notă discordantă față de restul colegilor în ceea ce privește raportarea publică la problema luptei anti-corupție. În luna mai a anului trecut, relația sa cu Dean Thompson era oficializată, la Parlament, în cadrul unei discuții la care a participat și premierul de atunci , Victor Ponta. Dacă fostul lider PSD s-a limitat să precizeze că discuțiile au privit o conferinţă pe tema Cyber Security, preşedintele Camerei Deputaţilor a dezvăluit că discuția s-a axat pe preocupările americanilor cu privire la posibilele efecte negative ale unor modificări aduse Codului de Procedură Penală. Mai mult, Zgonea și-a urcat atunci partidul în cap, apreciind drept o mare greșeală promovarea unui astfel de demers în Parlament.
" Nu este bună nici pentru primari, nici pentru preşedinţii Consiliilor Judeţene, nici pentru parlamentari în acest moment o schimbare a Codului de procedură penală pe care l-am votat tot noi aceeaşi alianţă acum doi ani de zile. Dacă vrem să avem un dialog chemăm CSM-ul, chemăm Ministerul Justiţiei şi într-un dialog se poate crea un proiect de lege. Mulţi dintre colegii mei din opoziţie nu înţeleg că un astfel de proiect nu-l etichetează nimeni fiind al guvernării sau al Opoziţiei, ci ca fiind al Parlamentului României. În momentul în care avem un MCV foarte bun şi putem să-l îndeplinim şi să ştergem nişte bechmark-uri, în momentul în care avem o şansă să intrăm în două trepte în Schengen, să generăm noi o problemă să fim în defensivă cum am făcut în trecut", își explica atunci Zgonea poziția, ca să se facă mai bine auzit de către prietenii de peste ocean.
Două luni mai târziu, cu un Victor Ponta anchetat și inculpat de DNA, Zgonea bătea cu pumnul în masa PSD, cerând... Congres pentru reformarea profundă a partidului și alegerea unui nou președinte.
„Avem nevoie de o schimbare a mentalităţii… Asta încearcă să ne spună noua generaţie. Din păcate, partidele de opoziţie sunt chiar mai puţin reformate. Suntem într-o situaţie de criză… liderul fiind inculpat, iar liderul adjunct condamnat”, afirma atunci Zgonea, atacându-l și pe Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în primă instanţă.
Discursul pus în scenă de Zgonea a avut însă efectul scontat peste ocean. După ce, acasă, a fructificat o alianță din interes cu Dragnea pentru a fi ales președinte executiv al PSD, Zgonea a făcut, în octombrie anul trecut, o vizită în SUA. Acolo a avut , printre altele, o întrevedere cu Victoria Nuland, asistentul secretarul de stat american, care se ocupă de relația cu România.
S-a întors, iar discursul său în favoarea intensificării și sprijinirii luptei anticorupție s-a accentuat. Totul a culminat cu refuzul de a da undă verde dezbaterii și adoptării în Parlament a celor 40 de modificări la Codul Penal, propuse de diverși parlamentari certați cu legea.
Exasperați, unii colegi de partid, precum liderul PSD Diaspora, Cătălin Rădulescu, l-au acuzat de trădare. "Totul se intampla pt ca partidul nostru a fost abandonat si trădat, pt ca ZGONEA VALERIU, PRESED Cam Dep si Presed Exec al Psd -ului meu, a refuzat sistematic sa modifice legile care permit procurorilor sa facă abuzuri, sa facă dosare la comanda fara probe, numai pe suspiciuni, denunțuri si înregistrări, pt ca sa fie executati de plutonul DNA, al cărui informator si servil este. Voi face publice toate acțiunile acestui trădător care a trădat partidul si pe toți liderii nostrii si cum s-a opus si l-a trădat sistematic pe Președintele nostru Liviu Dragnea", scria parlamentarul PSD pe Facebook, după condamnarea sa de ÎCCJ la un an și șase luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.
Pozițiile publice formulate de Zgonea l-au menținut în grațiile oficialităților externe. Nu însă și în cele ale colegilor social-democrați. Deși își dorește șefia PSD și încearcă să se folosească în acest sens de nemulțumirile din unele filiale față de modul în care conducerea de la centru a impus unii candidați la locale, Zgonea nu se bucură de popularitate printre liderii de organizații. Aceștia nu i-au uitat pe colegii de partid care cad rând pe rând pradă justiției, mai ales în acest an electoral, și-l consideră pe Zgonea la fel de responsabil de favorizarea acestei situații, ca și procurorii DNA, susțin sursele citate.
Conștient de această stare de lucruri, Dragnea și-a asmuțit colaboratorii pentru a bloca accesul lui Zgonea la prima funcție în PSD, în cazul în care el însuși ar fi fost nevoit să facă pasul înapoi în urma unei condamnări definitive. Recent, Zgonea a ajuns să fie contestat chiar și de propria organizație de Dolj. Reținută și ea de procurorii DNA, o Lia Olguţa Vasilescu furioasă pe graba lui Zgonea de a propune un nou candidat la Primăria Craiovei, avea să-i reproșeze preşedintelui Camerei Deputaţilor că blochează deliberat modificările legislative la Codul Penal, dar şi că ar fi vrea să preia partidul înainte ca Dragnea să aibă o decizie definitivă în instanță.
Strategia lui Dragnea a dat roade. În prezent, Zgonea este aproape izolat în interiorul PSD, iar dacă nu se va retrage din funcția de președinte executiv, va rămâne fără această funcție după alegerile locale când se va face bilanțul și se va trage linie, mai afirmă surse din conducerea PSD.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu