”Oamenii ăștia trebuie să-și dea demisia”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, președintele SAR, referindu-se la conducerea PNL, pe care o consideră responsabilă pentru situația în care a ajuns partidul. În opinia președintelui SAR, situația lui Marian Munteanu legată de dosarul lui de la CNSAS trebuia lămurită înainte de a-l propune pe acesta drept candidat la Primăria Bucureștiului din partea PNL:
“Retragerea asta a d-lui Munteanu nu este suficientă, având în vedere cum a arătat săptămâna asta, în care s-a văzut că oamenii care conduc PNL sunt neprofesionişti. Dau numai exemplu cu CNSAS. Când aduci pe cineva în politică, pentru o poziţie atât de expusă, iar omul ăla spune chiar el că nu ştie ce are la CNSAS, iar tu, pe de altă parte dai un comunicat că toţi candidaţii tăi vor semna declaraţia de integeritate… Toate aceste lucruri trebuie făcute înainte să propui cuiva să fie candidat”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi pentru Mediafax.
Ea a mai spus că această lipsă de profesionalism este imputabilă celor doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga., nu lui Marian Munteanu. “El nu a făcut decât să accepte candidatura. Apoi, atitudinea asta atât de sfidătoare la adresa întregii societăţii civile… Cine a încercat să conducă PNL în felul acesta, impunând de sus în jos, cu zero cercetare… oamenii ăştia trebuie să-şi dea demisia. Ce trebuie să se întâmple acum este ca partea mai curată a PNL, candidaţii mai tineri la primării, la Parlament să-şi facă un congres, pentru că am văzut un partid capturat de forţe obscure”, a adăugat Mungiu Pippidi.
Președintele SAR a mai adăugat că preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a fost sacrificat: “Este insignifiantă în acest moment candidatura liberală pentru Capitală. Liberalii nu pot câştiga Capitala, că Predoiu nu are nicio şansă să câştige Capitala şi ei îl sacrifică, deşi poate e mai puţin vinovat pentru ceea ce se întâmplă. Ei s-au discreditat. Ei trebuie să câştige un mimim de credibilitate pentru la toamnă”.
Într-un interviu acordat Agerpres, Alina Mungiu-Pippidi a subliniat și faptul că Marian Munteanu și-a schimbat de mai multe ori afirmațiile legate de semnarea Declarației de integritate: “Pe mine ce m-a deranjat este faptul că el a spus la Digi că a semnat Declarația de integritate pe care PNL s-a angajat că o semnează toți candidații, pentru ca după aceea să spună că nu știe dacă a semnat-o, după aceea să spună că nu mai vrea s-o semneze. Ultimul punct în acea Declarație de integritate este că nu ai colaborat niciodată cu Securitatea și că nu ești agent acoperit al niciunui serviciu. Și această declarație are o valoare penală, deci, dacă semnezi și se dovedește că ai mințit, este fals în declarații. Și a fost un semn de mare îngrijorare pentru noi faptul că am văzut aceste declarații contradictorii și minciuni legate de declarația de integritate. Asta ne-a determinat să facem totuși cererea la CNSAS”.
În opinia sa, Munteanu trebuia să clarifice “cu mult înainte” acuzațiile privind o eventuală colaborare cu Securitatea. “Acele informații pe care le avem, eu fiind aici timp de 25 de ani, au fost publicate de mai multe ori în presă. Autenticitatea sau lipsa lor de autenticitate nu a fost niciodată verificată. Înțeleg că s-au mai făcut cereri la CNSAS în decursul timpului. Am văzut că Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, spune foarte explicit că și ei au avut niște documente. Eu am văzut alte documente publicate… Fapt este că atunci când cineva candidează la o asemenea poziție, aceste lucruri trebuie clarificate. El (n.r. Marian Munteanu) trebuia să le clarifice cu mult înainte pentru că acum CNSAS nu mai avea nici timpul fizic până la alegeri să clarifice într-o formă sau alta situația lui”, a mai spus președintele SAR.
Lista criteriilor de integritate a fost elaborată în toamna anului trecut, la scurt timp după protestele declanșate de tragedia de la Colectiv, de peste 35 de organizații non-guvernamentale. Lista cu criteriile de integritate i-a fost transmisă președintelui Klaus Iohannis, pentru a ține cont de ea în momentul desemnării unui nou Cabinet. Ulterior, România Curată și SAR le-au solicitat membrilor Cabinetului Cioloș și candidaților la primării, consilii locale și județene să semneze pe proprie răspundere și cunoscând sancțiunile civile și penale ale falsului în declarații lista (declarația) cu criteriile de integritate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu