sâmbătă, 23 aprilie 2016

EXPLOZIV-Pandelica / Mafia terenurilor din Pipera

Peste doua milioane de euro au plecat de la Impact SA catre zona de interese a primarului Florentin Pandele. Noi dezvaluiri pe aceasta tema, in editia EVZ de maine.

O inginerie imobiliar-financiara de proportii a fost pusa la cale inaintea alegerilor din 2004 de Florentin Pandele, primarul PSD al comunei Voluntari, si de societatea Impact SA. Prin acte false, retrocedari grabite si tranzactii prin intermediari, Impact a dobandit sapte hectare de teren pe care acum sunt ridicate zeci de vile, grupate in cartierul "Azur". 
La schimb, la oameni din preajma PSD si a primarului Pandele au ajuns peste doua milioane de euro. Valoarea reala a celor sapte hectare ajunse pe traseul Pandele - Impact se ridica la peste 15 milioane de euro.
Primul "pion": Mitoi
Pe Dumitru Zamfir din Stefanestii de Jos, comuna de langa Voluntari, toata lumea il stie de "Mitoi". Dupa ce a lucrat la baza agricola din comuna, Mitoi s-a apucat de diverse afaceri pentru a supravietui. Fara mare succes. Asa a ajuns, prin 2003, sa se indatoreze la camatari. Tot atunci, Grigore Niculae, cumnatul viceprimarului din Voluntari Ion Bogaciu, s-a oferit sa-l salveze. Intelegerea era simpla: Mitoi ii promitea lui Niculae, prin act notarial, sa-i vanda un teren pe care trebuia sa-l primeasca in comuna Voluntari, in urma reconstituirii dreptului de proprietate a unei mosteniri.
Pe 12 iulie 2003 s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare intre Mitoi si Grigore Niculae. Conform documentului, Mitoi ii promitea lui Niculae ca va primi un teren de 12.500 metri patrati in schimbul a numai 5.000 de dolari. Adica, cu doar 40 de centi un metru patrat, la un pret de vreo suta de ori mai mic decat cel al pietei.
Tot pe 12 iulie 2003, Mitoi a semnat o procura speciala prin care il mandata pe un anume Cantemir Nica sa se ocupe de toate actele conexe tranzactiei. Nica este politist si, ca si Niculae, ruda cu viceprimarul din Voluntari. Pe scurt, Mitoi fusese scos complet din scena.
Mitoi e "facut" din fals in acte
Mecanismul fusese declansat, iar actorul principal, Dumitru Zamfir, nu mai era proprietarul de drept al pamantului. Sforile au ajuns in mainile apropiatilor viceprimarului din Voluntari, Ion Bogaciu. Acesta este var cu primarul Florentin Pandele, cel care decide cine, cand si unde primeste pamant in Voluntari.
Fara sa aiba habar, Mitoi a dat in judecata Primaria Voluntari pentru a-si primi terenul. A fost reprezentat de avocatul Romulus Georgian Dinca, pe care Dumitru Zamfir declara ca nu-l cunoaste. Avocatul Dinca a castigat pamantul in instanta, la Judecatoria Buftea, pe 9 martie 2004, fara ca Primaria Voluntari sa opuna rezistenta. Dupa nicio luna, Primaria Voluntari intocmeste procesul-verbal de punere in posesie a lui Zamfir. Conform legii, acesta trebuia sa semneze documentul, dar nu a facut-o.
Pe 19 mai 2004, lui Mitoi i s-a emis si titlul de proprietate, iar dupa o saptamana, conform unei "declaratii de impunere" din Primaria Voluntari, Zamfir a platit impozitul pe teren. Numai ca pe acest act, langa numele Dumitru Zamfir apare o semnatura care nu-i apartine. Cu alte cuvinte, actul a fost falsificat.
Impactul doamnei Popescu
Terenul lui Mitoi a fost vandut dupa doua zile de la plata impozitului. Tranzactia a avut loc la cabinetul notarului Gabriela Ivan, din Afumati. Numai ca, surpriza, cel care a cumparat nu a fost Grigore Niculae, caruia i se promisese terenul. Niculae a fost prezent, dar nu pentru a cumpara, ci pentru a da o "declaratie autentica" prin care renunta la promisiunea de vanzare facuta de Mitoi.
Vanzarea s-a facut catre un personaj nou intrat in ecuatie, Adriana Popescu, care a platit pentru cei 12.500 mp ai lui Zamfir 62.500 euro. Imediat ce a incheiat actul, Popescu a vandut, in aceeasi zi si la
acelasi notar, catre Impact SA. Pretul terenului a crescut in mod miraculos, fiind de peste patru ori mai mare decat cel cu care cumparase cu cateva ore mai devreme, adica 280.000 euro.
"Doua mii de parai am luat"
Intermediarul dintre Zamfir si Impact SA, Adriana Popescu, nu i-a platit niciun ban lui Mitoi. "Doua mii de parai am luat, dom’le, de la Grigore Niculae. Atat. O mie o data si dupa aia inca o mie", a spus Zamfir pentru EVZ.
Mai mult, Mitoi habar n-are ca, de fapt, nu i-a vandut lui Niculae. "Dom’le, eu am vazut ca mai era o doamna blonda acolo, da’ eu am crezut ca i-am dat pamantul lui Niculae", a adaugat acesta. "Si cat ziceti ca e in acte? Mai mult de saij’ de mii de euroi? Hai, dom’le, macar sa-mi fi dat si mie douaj’ de mii, acolo...", s-a suparat Mitoi. Ba chiar a cerut si el actele sa vada, ca nu le are acasa si, oricum, la notariat nu prea i s-a dat timp sa observe ce semneaza.
Dinca loveste din nou
Tot la biroul notarial din Afumati al Gabrielei Ivan, Adriana Popescu a mai semnat niste acte de cumparare a unor terenuri, pe 25 august 2004. Conform acestora, Popescu a cumparat de la un anume Vlad Munteanu, domiciliat in Bucuresti, peste cinci hectare. Pretul tranzactiei a fost de 500.000 de euro.
In aceeasi zi, Adriana Popescu a vandut terenul catre Impact SA la un pret de aproape patru ori mai mare: 1,9 milioane euro. Si, inca o coincidenta: numele avocatului Romulus Georgian Dinca apare din nou, de aceasta data ca mandatar al lui Vlad Munteanu pentru a perfecta tranzactia. Contactat de EVZ, Munteanu, un batran de peste 80 de ani, care abia poate vorbi, nu a vrut sa faca niciun comentariu: nici daca a incasat banii, nici de ce a vandut asa ieftin. "E o chestiune personala", a spus acesta.
Popescu nici nu a dat, nici nu a luat bani!
Avocatul Romulus Georgian Dinca a refuzat orice dialog cu EVZ. "Nu vi se pare ca sunteti prea insistent? Nu pot sa va declar nimic!", a spus Dinca.
Nici Andrei Hritcu, avocatul care a reprezentat-o pe Adriana Popescu, nu a vrut sa faca vreo declaratie pe marginea acestui subiect, desi a fost contactat in nenumarate randuri.
Surse apropiate primarului Pandele au aratat insa ca Adriana Popescu a fost folosita in tranzactiile cu terenuri de la Voluntari doar ca simplu intermediar pentru a semna documentele si ca, in realitate, nici nu a platit vreun ban pentru terenurile cumparate, nici nu a incasat vreo suma dupa ce a vandut respectivele terenuri catre Impact SA. Versiune pe care o confirma unul dintre vanzatori, Dumitru Zamfir "Mitoi", si pe care nu o infirma celalalt vanzator, Vlad Munteanu.
De altfel, Pandele a recunoscut ca, in perioada in care se faceau aceste tranzactii, Adriana Popescu ii era "o foarte buna prietena".
Primarul din Voluntari vede lucrurile in azur
Atat terenul lui Dumitru Zamfir, cat si cel al lui Vlad Munteanu, care au ajuns la Impact SA, se afla in aceeasi zona, se invecineaza unul cu celalalt, dar si cu alte terenuri ale societatii Impact. Acum, pe aceste suprafete se ridica un cartier de vile al firmei de imobiliare, denumit poetic "Azur". Atat invecinarile terenurilor, cat si faptul ca au fost cumparate in aceeasi perioada arata ca Impact SA a actionat concertat pentru a pune mana pe pamanturi.
Mai mult, faptul ca apropiatii primarului Pandele au lucrat la acest plan - cel mai vizibil fiind viceprimarul Bogaciu, membru PSD, varul lui Pandele si cel care a platit, prin cumnatul sau, unul dintre terenuri -,  arata ca totul s-a facut cu sprijinul PSD. De altfel, dupa cum a confirmat chiar viceprimarul Bogaciu, avocatul Hritcu, cel care a reprezentat-o pe intermediara Adriana Popescu, are stranse legaturi cu primarul Pandele. In plus, Hritcu este partener cu Dinca, avocatul care i-a reprezentat atat pe Dumitru Zamfir, cat si pe Vlad Munteanu.
Pandele a devenit membru PSD inainte de alegerile locale
"Imediat ce am iesit de la Parchet le-am spus celor de acolo ca ma duc sa ma inscriu in PSD", i-a declarat primarul Florentin Pandele reporterului EVZ.
Si asa a si facut: in aprilie 2004, inainte de alegerile locale, Pandele a parasit PNL pentru a se inscrie la social-democrati. In acel moment, primarul din Voluntari, fost marinar, era cercetat in dosarul "Flota", alaturi de un alt primar, ceva mai celebru, Traian Basescu. Dupa inscrierea in PSD, nu a mai avut probleme cu acest dosar.
Totusi, Pandele a fost implicat in multe alte scandaluri legate de cheltuirea banilor publici. Conform dezvaluirilor presei centrale de la inceputul anului 2004, primarul din Voluntari a achizitionat chiloti de 2,3 miliarde lei vechi pe facturi fictive, marfa neexistand de fapt. A cumparat cu 77 miliarde lei vechi fabrica de alcool din Voluntari, desi aceasta valora doar 27 miliarde lei vechi, pentru a o transforma in sediu
al primariei.
Impact SA se declara neinteresat de suveica din Voluntari
Dan Ioan Popp, actionarul majoritar al Impact SA, a declarat  EVZ ca nu are nicio problema cu achizitionarea terenurilor pentru cartierul "Azur" si cu faptul ca banii nu ar fi ajuns la Adriana Popescu. "Pe mine nu ma intereseaza intermediarul, eu cumpar de la cine e proprietar. Si, cand am cumparat in Voluntari, Adriana Popescu era proprietara acolo", a spus Popp. Acesta a adaugat ca, "probabil, exista documente in acest sens. Daca vanzatorul nu si-a primit banii, a declarat in fals in fata notarului".
Popp nu ar fi insa la primul scandal imobiliar. In 2005, mai multi clienti ai Impact SA s-au trezit ca, desi platisera casele catre firma, trebuia sa mai achite in plus cateva mii de euro pentru a li se elibera actele, chiar daca aceste noi sume nu fusesera prevazute in contract. Tot in 2005, Impact SA a fost implicata in escrocheria MTS Leasing, societate de leasing imobiliar care a tepuit clienti romani si cu care Impact avea un contract in derulare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu