„Acum câteva zile, printr-o decizie curajoasă, președintelui Iohannis i-a fost radiat dreptul de proprietate din cartea funciară Sibiu pentru una dintre casele sale. Se certifică astfel că președintele României a avut beneficii de pe urma unui imobil pe care l-a cumpărat de la un proprietar care nu avea drept asupra lui. Întrebarea cheie este următoarea: a fost Iohannis un cumpărător de bună credință? Știa că documentele prin care acel imobil a fost retrocedat de la Stat sunt niște falsuri ordinare?
Un lucru este sigur, grație imunității prezindențiale, președintele Iohannis nu va avea probleme penale pe acest dosar în următorii trei ani. Dar asta nu înseamnă că
Jurnalistul de investigatii Silviu Mănăstire a prezentat dezvaluiri-cheie in ultimul episod al emisiunii ”Dosar de politician” despre casa pierdută în justiție de președintele Klaus Iohannis.
Va prezentam explicatiile jurnalistului de investigatii Silviu Manastire:
președintele nu poate fi chemat ca martor în cazul deschiderii unei cercetări penale. Ca și în cazul fostului președinte Băsescu, cercetat după 16 ani pentru o spălare de bani în „dosarul Cășuneanu” – acest dosar al casei din Sibiu ar putea fi o piatra de moară pentru familia Iohannis în viitorul apropiat.
Cei mai vulnerabili în această poveste imobiliară sunt Carmen Iohannis, soția președintelui și notarul sibian Radu Gabriel Bucșa. În sentința defintivă și irevocabilă de la Brașov, trei judecători au anulat contractul de vânzare-cumpărare încheiat la notarul Radu Gabriel Bucșa, prin care Carmen Georgeta Johannis și Klaus Werner Johannis au cumpărat de la Ioan Baștea (în prezent decedat) jumătate din imobilul din strada Nicolae Bălcescu, nr. 29. La parterul casei situate în centrul Sibiului se află astăzi o unitate a băncii Raiffeisen, pentru care banca plătește familiei Iohannis circa 5.000 de euro pe lună. Contractul de chiriei a fost semnat în anul 2006 la o valoare de 60 de mii de euro pe an. Asta înseamnă că familia Iohannis a încasat până în prezent aproape 600 de mii de euro.
Președintele a anunțat deja că va returna banii încasați din chirie după decizia judecătorilor. Nu este clar însă, dacă Iohannis va plăti chiria încasată în ultimele șase luni de la data emiterii sentinței definitive din noiembrie 2015, sau daca va da banii doar din ziua în care a fost scos din cartea funciară și tehnic nu a mai fost proprietar al imobilului? În orice variantă, președintele va returna suma totală de 600 de mii de euro numai dacă Statul roman, prin ANAF, se va îndreapta asupra contribuabilului Iohannis. Greu de crezut.
Cum a fost posibil ca familia Iohannis să fie proprietară timp de 16 ani ani iar acum o instanță să o deposedeze de proprietate? Procesele familiei Iohannis pe acest imobil datează de la începutul anilor 2000. La baza dosarului de proprietate a acestui imobil, care a îmbogățit familia Iohannis cu jumătate de million de euro, stau două documente: un testament și un certificat de moștenitor.
Ambele acte au fost desființate de judecători de-a lungul mai multor sentințe. Două lucruri trebuie să știți despre aceste acte: și testamentul, și certificatul de moștenitor au fost emise de același notar Radu Gabriel Bușca în aceeași zi 1 iunie 1999. Judecătorii au arătat că testamentul întocmit de Ghenea Ilisiu, proprietar tabular anterior naționalizării imobilului în cauză, în favoarea numitului Baștea Nicolae este realizat cu încălcarea dispozițiilor Codului Civil, ceea ce duce la nulitatea acestuia.
Judecătorii precizează: „deoarece, el nefiind succesorul lui Ghenea Ilisiu pe fondul nulității primului testament, nu putea transmite reclamanților Baștea Ioan, Lazurca Georgeta și Johannis Carmen, ceea ce nu avea în patrimoniul său la data decesului acestuia. Tot judecătorii au desființat certificatul de moștenitor nr. 90/1999 prin care Baștea Ioan, Lazurca Georgeta și Johannis Carmen dobândeau drepturi succesorale asupra celor două imobile aparținând defuncților Ghenea Maria și Ghenea Eliseu, pentru faptul că certificatul de moștenitor s-a emis cu încălcarea competenței teritoriale absolute și nu s-a bazat pe o relație de rudenie între ultimii doi defuncți, Ghenea Eliseu (Ghenea Ilisiu) și Baștea Nicolae. Adică, cineva a falsificat moștenitori pentru casa familiei Iohannis.
Dacă am avea justiție cu adevărat independentă în România (ca în Statele Unite sau ca în filme) un procuror curajos ar trebui să-l ia la întrebări pe notarul sibian Radu Gabriel Bucșa”, a explicat Silviu Manastire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu