vineri, 22 aprilie 2016

BOMBĂ! Vechea gardă a PNL-ului pregătește, după alegerile locale, eliminarea celor doi co-președinți, Alina Gorghiu și Vasile Blaga

http://infopuls.ro
Se ascut săbiile în PNL. Indiferent de rezultatul alegerilor la locale, așa-zisul Congres de unificare a conducerii centrale este dorit de diferite facțiuni din partid. Dar din interese diferite. Cu Alina Gorghiu și Vasile Blaga deja considerați consumați și cu limitele de autoritate dovedite, tot mai mulți liberali doresc retragerea celor doi co-președinți. Unii caută omul providențial, alții care până acum au stat retrași în umbră, mizează pe influența pe care o au în rândul filialelor pentru a obține puterea.
Pentru conducerea marelui PNL urmează vremea bilanțului și a analizelor interne. Un rezultat slab obținut de liberali în alegerile locale ar putea devansa data congresului pentru realizarea fuziunii sub o singură conducere. PNL se va confrunta în alegeri cu alte formațiuni politice care vor încerca să rupă fiecare cât mai mult din procentele liberalilor și voturile electoratului de dreapta, astfel că perspectiva unui succes liberal în alegerile locale devine tot mai slabă. De asemenea, obținerea Primăriei Capitalei va fi un alt test pe care marele PNL va trebui să-l treacă și care va constitui un barometru pentru capacitatea liberalilor de a câștiga alegerile parlamentare și de a forma majoritatea necesară pentru a desemna primul-ministru.
Imaginea de partid puternic de opoziție, pe care și-au construit-o liberalii în trecut, este însă acum făcută praf. Partidul trece printr-o criză de lidership, în ciuda eforturilor concertate ale tandemului Gorghiu-Blaga de a ține lucrurile în frâu și a-și mobiliza colegii de partid pentru campania la locale.
Potrivit unor surse liberale, cei doi co-președinți au gânduri de plecare din fruntea partidului după acest tur de scrutin. Iar dacă nu o vor face de bună voie, vor fi siliți, susțin sursele citate. Nemulțumirea mocnită din partid tot crește, mai ales după bâlbele consecutive și scandalul nominalizării lui Marian Munteanu pentru candidatura la Primăria Capitalei. ” Au scăpat hățurile din mâini. Totul se va răsfrânge asupra scorului pe național. Filialale vor plăti în campanie pentru greșelile lor”, ne-au declarat sursele citate, care se tem că PNL nu va lua nici măcar 30% la alegerile locale.
De altfel, scorurile amețitoare în sondajele de opinie de care PNL a beneficiat după alegerile prezidențiale – 44,2% înfebruarie 2015; 44,7% în mai 2015; 44,5% în iulie 2015; 42% în septembrie 2015 – conform INSCOP– sunt astăzi o palidă amintire. Beția sondajelor de opinie i-a amețit pe liderii și a paralizat întreg partidul. Mesaje de genul ”vrem să guvernăm, dar să și organizăm alegeri cu noi la guvernare” și ”Ponta e penal”, aruncate în spațiul public pe post de ofertă politică, nu au fost suficiente pentru a menține partidul la cotele din sondaje sau pentru a materializa concret cifrele în voturi la viitoarele alegeri. La București există, în prezent, temerea că partidul nu va lua nici măcar 20% după modul în care conducerea a gestionat găsirea candidatului pentru Primăria Capitalei.
Pe acest fond tulbure, în partid liderii cu influență și diversele facțiuni se reorganizează. Actuala conducere nu le poate opune o strategie eficientă. Blaga vrea să se retragă pentru a lăsa locul celor mai tineri, dar nu are pe cui să cedeze moștenirea. Liberalii se plâng că nu au figuri notabile în partid care să-și asume conducerea acestuia, așa cum s-a întâmplat și după alegerea lui Iohannis. Tactica racolării figurilor de import, așa cum a procedat Alina Gorghiu, în disperare de cauză, nu a funcționat. Actualul premier, Dacian Cioloș nu vrea să profite de tactica „ușilor larg deschise” de la PNL.
În paralel, s-a produs o dispariție a greilor PNL din prim-planul partidului. Motivele au fost diverse, dar au condus la retragerea din politică a fostului președinte Crin Antonescu, pierderea tututor funcțiilor politice de către Ludovic Orban, plecarea din partid a unor lideri din eșalonul doi precum Varujan Vosganian, Norica Nicolai. Lor li s-au adăugat retragerile cauzate de problemele cu justiția a unor lideri precum Andrei Chiliman sau Dan Motreanu, ultimul fiind singurul produs creat și crescut special pentru a deveni președintele partidului la un moment dat. Mai mult, figurile noi pe care liberalii au încercat să le promoveze la nivel național precum Cristian Bușoi sau Ovidiu Raețchi au fost prea puține și neconvingătoare din punct de vedere al potențialului electoral. Toate aceste pierderi și evoluții au generat un vid de reprezentare liberală la vârful PNL
Un vid de care veteranii din partid vor să profite. Anul trecut aceștia au făcut pasul înapoi, într-o tentativă a conducerii de partid de a se rebrandui și a face loc așa-zisei generații tinere care ar putea aduce mai multe voturi și oferi o șansă în plus partidului la alegerile din acest an. Între timp, liberali precum Marian Petrache și Teodor Atanasiu au stat în umbră și au așteptat. Marea reformă internă a partidului și prezentarea unei oferte de lideri politici noi, girată de președintele Klaus Iohannis și impusă ca necesară de Gorghiu și Blaga, a fost ratată. Iar efectele ei se văd. Conform surselor citate, înspăimântați de perspectiva unui eșec răsunător la alegerile locale, tot mai mulți lideri de filiale se întorc spre vechea generație din partid pentru a face front comun la un viitor Congres.
Pentru vechii liberali, nimic însă nu s-a schimbat. Oamenii lui Blaga sunt considerați tot băsiști cu acte în regulă, iar unii din vechiul PNL se tem în continuare că noul partid ar putea fi cedat la un moment dat în mâinile fostului șef de stat.
Toată această stare de lucruri este întreținută, premeditat, de Teodor Atanasiu și oamenii săi. Sunt identificați nemulțumiții, cei care au fost îndepărtați din structurile locale de conducere prin decizii de la centru, exploatate toate slăbiciunile, făcute promisiuni pentru listele partidului la parlamentare. Totul pentru a amplifica masa critică necesară pentru ca exponenții vechii gărzi liberale să recupereze terenul pierdut și să forțeze Congresul în care să se plătească polițele către echipa de lideri mai tineri coagulată în jurul Alinei Gorghiu și al lui Vasile Blaga, care îi consideră depășiți, relicve ale altor timpuri.
Susținut de vechea gardă, Atanasiu nu a făcut niciun secret că-și dorește puterea la Congres. Încă înainte de acest moment, el țintește să preia atribuțiile de co-președinte PNL, deținute de Alina Gorghiu, în perioada în care aceasta va fi în concediu de maternitate, afirmă surse liberale.
Nici conducerea centrală nu stă cu mâinile în sân. Mult cunoscuta influență a lui Atanasiu printre filialele din Ardeal, al căror voturi cântăresc greu la orice congres. a fost subminată prin eliminarea bicefalismului și impunerea unor lideri unici care ascultă direct de București. Nimeni dintre cei care vor acum să păstreze actualul raport de forțe în partid nu a uitat modul în care, în vara lui 2014, Atanasiu i-a chemat pe șefii organizațiilor județene la el acasă, în Alba-Iulia, pentru a dirija voturile de la congres pentru Klaus Iohannis și împotriva lui Crin Antonescu, care încerca să revină în cursa pentru Cotroceni.
În partid se vorbește că modul în care ar fi fost gestionată problema Munteanu ar fi avut drept țintă reală pe Atanasiu, cel care l-a propus pe fostul lider al studenților drept candidat. El a obținut, relativ ușor, votul conducerii PNL, în ciuda sprijinului pe care copreședintele Vasile Blaga i l-a acordat Adrianei Săftoiu. Pentru că a venit cu omul providențial, Atanasiu a fost brusc recompensat cu funcția de coordonator al campaniei pe București ca acum, după ce Cătălin Predoiu a luat locul lui Munteanu, un Atanasiu discreditat și cu obrazul pierdut în fața colegilor să-și piardă din influența cu care se mândrește la nivelul Bucureștiului.
Cu toate acestea, ziua cuțitelor lungi se anunță a fi una îndelung disputată. Tabăra care va obține cei mai mulţi primari la locale va face jocurile la Congresul care va consfinţi o conducere unică şi nu bicefală, cum e acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu