joi, 21 aprilie 2016

BOMBA / DOCUMENT Un nou scandal în PNL. Cătălin Predoiu, acuzat că are dosar penal

Revenirea în primul plan al politicii, odată cu nominalizarea drept candidat la Primăria Capitalei, a lui Cătălin Predoiu, scoate la iveală probleme mai vechi ale prim-vicepreședintelui PNL. Predoiu a fost acuzat, în vare anului trecut, că are un dosar penal la DNA.
Radu Cristescu, membru al Partidului Mișcarea Populară a postat în august anul trecut, pe pagina sa de Facebook, documentul prin care procurorii anunță că liderul liberal este vizat într-o cauză disjunsă din dosarul Gala Bute în care Elena Udrea este acuzată de fapte de corupție.
În ultimele două luni, mi-am exprimat o opinie pertinentă cu privire la „premierul din/în umbră” al României – Cătălin Predoiu. În tot acest timp am fost întrebat de documente. Iată că au apărut și documentele: Cătălin Predoiu este cercetat într-un dosar care a fost disjuns din Gala Bute! – scria la acea vreme Cristescu.
 În luna septembrie a anului trecut, Elena Udrea a cerut în instanță refacerea întregului dosar Gala Bute, afirmând că este anormal ca în acest dosar să fie acuzată doar ea, în contextul în care promovarea imaginii României la Gala Bute a fost adoptată de Guvern. Așa că atât șeful Executivului de atunci, Emil Boc, cât și Cătălin Predoiu, cel care a contrasemnat decizia din partea Ministerului Justiției, ar trebui să răspundă, afirma ea.
În mod cert îi voi cere ca martori pentru că a existat o hotărâre de Guvern privind implicarea ministerului în promovarea României în Gala Bute. Au existat voci care au spus că am influențat decizia guvernului. Dacă era ilegal nu trebuia dată acea decizie. Deci dacă decizia e ilegală a fost semnată de Cătălin Predoiu. Deci dacă e vinovată Elena Udrea e vinovat și Cătălin Predoiudeclara Udrea la un termen al dosarului Gala Bute
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, este acuzat că a dat avizul de legalitate pentru documentele privind organizarea Galei Bute, deși proiectul nu ajunsese oficial la Ministerul Justiției. Alături de semnătura lui Predoiu, pe document apare și semnătura fostului ministru al Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu, care a semnat nota de fundamentare a proiectului, deși exista un punct de vedere formulat de direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor care era contrar acestei avizări.
Zvonurile au fost confirmate și de Elena Udrea care, în contextul începerii urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta, explica faptul că Predoiu nu ar fi cel mai indicat să ocupe funcţia de premier, aşa cum se vehicula atunci.
Dacă ne gândim că ar veni  Cătălin Predoiu, spre exemplu, atunci am căzut din lac in puţ pentru că domnul Predoiu este în dosarul Gala Bute. Are o disjungere din acest dosar, iar acest dosar, în ceea ce-l priveşte, oricând când vine pe lista de priorităţi a DNA-ului, oricând poate să fie un dosar – a explicat Elena Udrea la începutul lunii mai
În replică, liderii PNL susţineau că nu există nici un dosar penal pe numele dlui Cătălin Predoiu.
Asta este o chestiune pe care o transmitem în mod oficial. E o chestiune pe care am primit-o și o pot spune în mod oficial, fără nici o ezitare. E o diferență între o sesizare și începerea urmăririi penale sau chiar un dosar penal constituit pe numele unei persoane, a afirmat Cristian Bușoi, într-o emisiune la Antena 3.
 Dosarul în care Cătălin Predoiu ar fi anchetat de DNA, a fost disjuns pentru a nu încurca judecarea celorlalți oameni implicați în dosarul Gala Bute.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul “Gala Bute”, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Procurorii susţin că Udrea ar fi finanţat cu bani de la bugetul statului firma privată a lui Rudel Obreja care a organizat evenimentul de box din 2011, iar astfel de finanţări sunt ilegale. Mai mult decât atât, fostul ministru al Turismului este acuzat că ar fi cerut comisioane ilegale oamenilor de afaceri.
Procurorii DNA spun că, prin intermediari, ar fi cerut, aproape de fiecare dată, 10% din valoarea pe care o aveau contractele pe care oamenii de afaceri le încheiau cu ministerul condus de ea și chiar ar fi primit în biroul ei de la minister o geantă neagră, de voiaj, cu 900.000 de mii de euro, de la omul de afaceri din Valea Jiului, Adrian Gărdean. Cu fiecare ocazie, Udrea a negat acuzaţiile.
În dosarul Gala Bute, alături de Elena Udrea, mai sunt judecaţi şi Rudel Obreja, fostul secretar general al ministerului condus de Udrea, fostul ei consilier, dar şi cel care îi administra moşia din judeţul Călăraşi, Tudor Breazu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu