miercuri, 27 aprilie 2016

I s-a înfundat și primarului cu Zidul. Cu ce l-au prins procurorii pe Cherecheș, omul căruia mama i-a ”donat” 1,5 milioane de euro ca să intre în politică


Traseist notoriu (și premiat pentru asta de cititorii RC), beneficiar al unei donații de 1,5 milioane de euro și celebru și prin măsurile lui discriminatorii la adresa romilor, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost reținut de procurorii DNA, în urma unui flagrant. Potrivit unui comunicat al DNA, asupra lui Cherecheș a fost găsită suma de 30.000 de lei, reprezentând mită.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 aprilie 2016, a inculpatului Cătălin Cherecheş primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. În data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului Cătălin Cherecheş fiind găsită suma de 30.000 lei. La data de 27 aprilie 2016, acesta urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

comunicatul DNA
Procurorii susţin că, în cursul anului 2014, Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (cea care l-a și denunțat în cele din urmă) să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului FCM Baia Mare, propunere cu care aceasta a fost de acord. „În continuare, inculpatul Cherecheş Cătălin i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului. Astfel, în baza înţelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, inculpatul Cherecheş Cătălin a pretins şi a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar”, arată procurorii.
Aceștia mai susțin că, ulterior, primarul municipiului Baia Mare i-a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, în schimbul promovării în Consiliul local a unei hotărâri prun care clubul de fotbal să primească suma de 1-1,2 milioane de lei.
DNA mai susține că la data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranşă de bani, în acelaşi cuantum, edilul i-a solicitat denunţătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului. În legătură cu remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, primarul i-a transmis denunţătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat”.


***Până la această arestare, Cătălin Cherecheș adunase deja un palmares extrem de bogat. Pentru numeroasele lui schimbări de partide, el a fost votat de către cititorii RC ”Traseistul anului 2010”. În 2011 el a fost în centrul unui scandal uriaș, când s-a aflat că a câștigat alegerile de deputat (în 2008) utilizând în campania electorală suma de 1,5 milioane de euro primită de la mama lui, inițial cu titlu de împrumut, iar apoi cu titlu de… donație (detalii aici). Printre cele mai controversate decizii pe care le-a luat ca primar a fost ghetoizarea unui important grup de cetățeni romi din Baia Mare și construirea unui zid care să-i despartă pe aceștia de ceilalți localnici. În cadrul unui proiect finanțat de la bugetul local, Zidul rușinii de la Baia Mare a fost desenat, Cherecheș sperând că astfel că zidul va obține statutul de… operă de artă, devenind astfel imposibil de demolat (vezi aici).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu