joi, 28 aprilie 2016

Gafă de miliardar: Ioan Niculae a uitat lista cu off-shore-urile pe biroul său

Ioan Niculae va fi judecat într-un nou dosar FOTO Mediafax Săptămâna aceasta, milionarul Ioan Niculae a fost trimis în judecată. Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că afaceristul şi-a construit un adevărat imperiu financiar, controlat prin firme off-shore, pe care însă nu şi l-a asumat niciodată. La percheziţii, procurorii DNA au dat peste o „comoară“ nesperată: schema relaţională completă a firmelor pe care le controlează Niculae pe teritoriul României 

ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ STENOGRAME Boc, Pogea, Videanu, Sârbu, Puşcaş şi Geoană, vizaţi de o a... PUBLICITATE Alege imprumutul care te lasa sa alegi! www.provident.ro/imprumut-la-domiciliu Cu sume intre 500 si 10.000 lei si rate de la 19 lei pe saptamana sau zero comision de administrare daca preferi rate lunare fixe. Considerat cel mai bogat român, omul de afaceri Ioan Niculae şi-a construit un adevărat imperiu financiar, dar nimeni nu ştia cu exactitate până unde se întinde acesta.  Asta până ca milionarul să intre în vizorul DNA. La percheziţiile făcute în dosarul în care Niculae a fost deferit justiţiei pentru că ar fi corupt înalţi demnitari ca să promoveze o hotărâre de Guvern, prin care să fie subvenţionată de stat activitatea combinatelor sale, procurorii DNA au făcut o descoperire surprinzătoare. 


El a făcut o imprudenţă demnă de amatori: a pus pe hârtie schema completă a tuturor firmelor sale de pe teritoriul României, precum şi cu relaţiile dintre ele. Asta i-a ajutat pe procurori să înţeleagă mai bine mecanismele prin care omul de afaceri a reuşit să pună la punct o adevărată caracatiţă evazionistă. Control prin firme off-shore  Practic, Ioan Niculae nu a făcut decât să aplice reţeta „clasică”, folosită de foarte mulţi corupţi pentru a-şi disimula averile: controlul de la distanţă prin firme din paradisuri fiscale. Cu ocazia percheziţiilor făcute la sediul Interagro SA din Bucureşti au fost găsite mai multe scheme, hărţi relaţionale, în care sunt menţionate toate firmele pe care Ioan Niculae le controlează pe teritoriul României, precum şi legătura dintre acestea. „


Aceste scheme sunt folosite de conducerea grupului Interagro pentru a putea construi circuite financiare între diferitele entităţi din cadrul grupului Interagro”, precizează procurorii DNA. Concret: Raffinachem Ltd. (prin intermediul acestei firme, Ioan Niculae controlează combinatul chimic din Săvineşti Neamţ – Ga Pro Co Chemicals). Jovline Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează combinatul chimic Amonil). Tasilva Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează firma Dragon Medical Complex). Gladwell Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează combinatul chimic NITROPOS). Theos International Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează firma SCAEP Giurgiu). Dandicott Ltd. – Insulele Virgine Britanice (prin intermediul acestei firme controlează firma Intervitt - vinificaţie). Galaxy Energy International Ltd. - Insulele Virgine Britanice (prin intermediul acestei firme controlează firma rezultată în urma privatizării Societăţii Naţionale Tutunul Românesc SA). Dandicott Shipping Ltd. Cipru. Probele anchetatorilor  


O altă dovadă incontestabilă că Ioan Niculae îşi manevrează imperiul la adăpostul firmelor off-shore a fost descoperită de procurorii DNA tot în birourile Interagro SA. „Pe parcursul verificărilor s-a intrat în posesia unui document, în copie, datat 30.10.2012, prin care un avocat al firmei Interagro, pe nume B. Robert, îi solicită preşedintelui grupului Interagro, Ioan Niculae, plata sumelor datorate de omul de afaceri, cu titlu de onorariu, întrucât avocatul a reprezentat un număr de şapte firme off-shore. Pe document se identifică rezoluţia şi semnătura patronului Interagro, Ioan Niculae”, au arătat anchetatorii în rechizitoriu. La percheziţii au fost descoperite şi alte documente „care atestă modalitatea prin care inculpatul Ioan Niculae controlează firmele off-shore, cu referire directă la cotrolul firmei de tip off-shore Dandicott Ltd., folosită în schema infracţională investigată în prezenta cauză”. De asemenea, zeci de interceptări telefonice obţinute în baza unor mandate pe siguranţă naţională. Off-shore pe iacht  Anchetatorii au stabilit că off-shore-ul Dandicott Ltd. a fost înfiinţat în Insulele Virgine Britanice, dar îşi desfăşoară activitatea în Cipru, unde îşi are deschise şi conturile bancare. Tot acolo îşi are sediul şi firma Dandicott Shipping, sediul acesteia fiind pe nava de lux a magnatului. 


De asemenea, verificările au mai scos la iveală că pentru tranzacţiile externe ce implică firmele off-shore, patronul Interagro s-a folosit de serviciile libanezului Said Baaklini. Cu ajutorul acestuia ar fi spălat banii din evaziunea fiscală. Libanezul a recunoscut tot la DNA. Baaklini i-a făcut legătura cu Cocoş Mai exact, pentru a-şi uşura situaţia penală în dosarul devalizării Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, în care a şi fost condamnat între timp, Baaklini le-a spus procurorilor că, în 2009, a fost contactat de Ioan Niculae, care i-a oferit 2.000.000 de euro pentru a interveni la Guvern pentru emiterea unei HG. „Ioan Niculae mi-a precizat la momentul când m-a rugat să-l pun în legătură cu Dorin Cocoş, că este dispus să ofere suma de 2.000.000 de euro pentru a obţine acel act normativ favorabil afacerilor sale cu îngrăşăminte. Această sumă de 2.000.000 de euro i-am precizat-o şi lui Dorin Cocoş ca fiind suma oferită de Ioan Niculae cu scopul arătat mai sus. Reiterez că, după ce l-am pus în legătură pe Ioan Niculae cu Dorin Cocoş, aceştia s-au întâlnit, însă nu cunosc date concrete despre ce au discutat şi ce înţelegere a existat între ei”, a declarat Baaklini. Intervenţii în guvern Ioan Niculae a fost turnat şi de omul de afaceri Dorin Cocoş. Însă acesta a declarat la DNA că Baaklini i-ar fi spus că este vorba doar de un milion de euro: „Said Baaklini mi-a spus că Ioan Niculae este dispus să ofere suma de 1.000.000 de euro dacă aceste intervenţii au succes, iar actul normativ vizat de el este iniţiat şi aprobat.


 Mai precis, Said Baaklini a precizat că importantă este iniţierea actului deoarece după ce actul normativ este iniţiat se vor ocupa ei de aprobarea lui în Guvern.Practic, cei 1.000.000 de euro oferiţi de Ioan Niculae vizau capacitarea lui Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii să iniţieze proiectul de act normativ privind îngrăşămintele pentru agricultură”. Cocoş a precizat că a respins solicitările lui Niculae, explicându-i acestuia, la fel cum i-a explicat lui Baaklini, că nu poate realiza astfel de demersuri. ; Trimis în judecată Ioan Niculae a fost trimis în judecată, pe 26 aprilie, alături de mai multe persoane, fiind acuzat, între altele, că „a corupt“ oameni de afaceri, funcţionari publici şi înalţi demnitari să promoveze o hotărâre de guvern. El cerea să-i fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro. 


Concret, Niculae va fi judecat pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Politicieni atraşi în vizorul DNA de Niculae Fostul premier Emil Boc şi mai mulţi miniştri din primul său cabinet - Ilie Sârbu, Gheorghe Pogea, Adriean Videanu şi Vasile Puşcaş - vor fi cercetaţi de procurorii DNA într-un dosar desprins din cel în care Niculae tocmai a fost trimis în judecată. Foştii demnitari sunt suspectaţi de dare de mită, cumpărare şi trafic de influenţă sau abuz în serviciu, după ce ar fi promovat o hotărâre de guvern pentru sprijinirea firmelor controlate de miliardar. Mai exact, pe parcursul urmăririi penale a ieşit la iveală faptul că anumiţi miniştri au susţinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Niculae, şi ar fi produs prejudicii evidente României, atât pe plan european, cât şi bugetului de stat. 


Un alt aspect care a rezultat în timpul anchetei se referă la posibila implicare şi a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe miniştrii şi funcţionarii din instituţiile publice să promoveze şi să adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe patronul Interagro. „Dintre asemenea politicieni, pe parcursul urmăririi penale a fost nominalizat explicit preşedintele PSD şi al Senatului, la acel moment, Mircea Geoană, dar şi alţi politicieni şi demnitari, indicaţi nu prin nume, ci prin funcţie, de exemplu: «preşedintele» -  posibilă referire la contactarea acestuia de către patronul Ioan Niculae în contextul în care chiar ministrul Ilie Sârbu confirmă că a fost abordat de la Preşedinţia României în acest scop”, se mai arată în rechizitoriu. 

 adev.ro/o6d9h6

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu