Primăria Constanţa a achiziționat copaci în valoare de peste 850 de mii de lei pentru a-i planta pe spațiile verzi din municipiu și din stațiunea Mamaia. Firma selectată a fost Rabbit Prod SRL din Agigea, care a luat locul „grădinarului“ favorit al clanului Mazăre – Constantinescu, SC Pomacost SA. Nici firma câștigătoare a licitației nu este străină de banii publici, fiind abonată de mai mulți ani la bugetele primăriilor din județ, cu care a derulat mai multe contracte. De altfel, Rabbit Prod este patronată de familia unei foste șefe a Trezoreriei Constanța, Pena Antoniewicz.
Rabbit Prod SRL cu sediul în comuna Agigea este noul furnizor al Primăriei Constanța pentru arbori destinați plantării pe spațiile verzi de pe raza municipiului. Firma a câștigat licitația organizată de municipalitate pentru suma de 720.000 de lei la care se adaugă TVA învingându-i pe favoriții de la Pomacost SA, firma de casă a clanului Mazăre – Constantinescu. În zonă se vorbește că Pomacost SA ar fi fost înființată special, de tripleta Radu Mazăre - Nicușor Constantinescu – Sorin Strutinsky, pentru a căpușa contractele publice de amenajare zonelor verzi. De altfel, denumirea firmei ar fi fost dată de primele silabe din numele fondatorilor: Po - de la Popa (Basarab Popa, fost administrator al firmei), Ma - de la Mazăre, Co- de la Constantinescu şi St - de la Strutinsky. După căderea celor doi baroni de la șefia județului, rămasă fără susținere politică, societatea a ajuns să piardă, pe bandă rulantă, licitațiile pe bani publici.
Arbori de mătase pentru parcurile din Constanța
În octombrie anul trecut, Primăria Constanța, condusă de interimarul Decebal Făgădău, a solicitat oferte pentru achiziția de copaci destinați plantării și înfrumusețării spațiilor verzi din municipiu și din stațiunea Mamaia. În total, s-a intenționat achiziția a 5.580 de copaci la un preț estimat de 804.400 lei la care se adaugă TVA. Au fost alese şapte soiuri de arbori și arbuști care ar trebui să înfrumuseţeze un oraș transformat de edilii săi într-o platformă de beton și asfalt.
Conform caietului de sarcini, pomi ornamentali cu care municipalitatea intenționează să populeze spațiile verzi sunt Paulownia tomentosa (300 buc. cu circumferinţa de 10-12 cm), Acer platanoides „Royal Red” – paltin de câmp (280 buc. cu circumferinţa de 8-10 cm), Albizia julibrissin - arborele de matase (400 buc. cu circumferinţa de 10-12 cm), Populus deltoides „Purple Tower” – plop roșu (1.500 buc. cu circumferinţa de 10-12 cm), Tilia tomentosa – tei alb (1.250 buc. cu circumferinţa de 10-12 cm), Platanus x hybrida - platan (1.250 buc. cu circumferinţa de 8-10 cm) și Acer saccharinum – paltin argintiu (600 buc. cu circumferinţa de 10-12 cm).
Autoritatea contractantă a pus condiția ca arborii pe care urmează să-i cumpere să aibă o înălțime medie de 2,5 m – 3 m, în cazul speciilor nealtoite, și 1 m - 1,5 m la speciile nealtoite. Cantitatea minimă ce urmează a fi furnizată a fost stabilită la 50 bucăți pe zi, din specii diferite sau din aceeași specie în funcție de solicitarea beneficiarului. Plantele vor fi livrate de luni până vineri dar nu mai târziu de ora 9.00 dimineața, în funcție de condițiile meteorologice.
Rabbit-ul din Agigea țopăie prin județ după contracte publice
La procedura de achiziție s-au înscris trei societăți comerciale, respectiv Garden Center Grup SRL, patronată de Ion Olteanu, cunoscut drept „tătucul spațiilor verzi“ datorită numeroaselor contracte obținute de la autorități publice, Pomacost SA, firma de casă a clanului Mazăre – Constantinescu și Rabbit Prod SRL, patronată de familia fostei șefe a Trezoreriei Constanța.
Câştigătoare a fost desemnată firma Rabbit (Iepure), care s-a oferit să livreze pomii solicitaţi contra sumei de 720.000 lei, fără TVA. Contractul a fost semnat pe 22 martie a.c. și se va derula pe o perioadă de trei luni, care începe din momentul atribuirii.
Rabbit Prod SRL este deţinută de soții Cristian Ioan Antoniewicz şi Pena Antoniewicz, fostă Coman; în firmă mai apare asociat și un turc, Senol Ali. Pena Antoniewicz, care este administratorul firmei, a ocupat funcția de director al Direcţiei Trezorerie şi Contabilitate Publică Constanţa. Firma din Agigea se numără printre societățile care câştigă frecvent contracte din bani publici, atât în judeţul Constanţa, cât şi în cele limitrofe. În 2011, Rabbit Prod a fost selectată de Consiliul Județean ca furnizor de răsaduri, în cantități industriale, în cadrul programului „Consumăm produse româneşti“, inițiat de baronul Nicușor Constantinescu.
Societatea soților Antoniewicz s-a ocupat, în 2014, de reabilitarea grădinii botanice din Techirghiol şi de construcţia parcului din comuna Chirnogeni, unde a participat în asociere cu mai mulți parteneri. De-a lungul vremii a livrat material floricol și dendrologic mai multor primării și instituții publice. Potrivit informațiilor publicate pe website-ul Ministerului de Finanțe, Rabbit Prod SRL a raportat pentru anul 2014 o cifră de afaceri de 1.013.994 lei şi un profit net de 32.252 lei, pe care le-a realizat cu 29 de angajaţi.
Contractele Republicii Mazare
Conform Centrului de Investigații media, între anii 2007 - 2013, Primăria Constanța a acordat contracte de zeci de milioane de lei unor firme apropiate primarului Radu Mazăre.
Cel mai important beneficiar al banilor de la Primăria Constanta a fost Conpress Holding. Firma de pază, care le-a aparținut, până în anul 2002, lui Radu Mazare și lui Nicușor Constantinescu, a fost trecută în acte pe numele vicepreședintei PSD Constanța, Sanda Ciocoiu. Conpress Holding a câștigat, apoi, pe bandă rulantă, contracte cu municipalitatea de la malul mării. Doar în perioada de șase ani analizată, valoarea contractelor s-a cifrat la 21.266.082,72 de lei, fără TVA. Cel mai important contract, încheiat în 2008, viza paza unor bunuri din Constanța și avea o valoare de 8.718.192 de lei, fără TVA. Un alt contract, tot pentru servicii de pază, i-a fost atribuit firmei în chiar ziua de Crăciun a anului 2008. Un contract în valoare de 4.733.568 de lei, fără TVA .
În ce o privește pe Pomacost SA, în 2012 a primit un contract în valoare de doua milioane de euro pentru toaletarea copacilor din Constanța, „zona I”. La licitația respectivă, Pomacost a fost unic ofertant, câștigând contractul în iunie 2012, după ce a cerut un preț de 8.835.084,60 lei, fără TVA. A fost cel mai mare „tun” al firmei administrate până prin anul 2010 de un anume Basarab Popa, despre care presa constănțeană susține că ar fi fost văr primar al lui Radu Mazăre. Basarab Popa a fost inculpat, alături de Mazăre, în dosarul retrocedărilor din Constanța, dar a decedat în septembrie 2014, în urma unui infarct. De la Popa, administrarea a trecut la Alexandru Pimen Leca, un alt apropiat de-al lui Radu Mazăre, fiind în trecut administrator la SC Nisipuri SA, firma înființată în anii ’90 de fostul edil al Constanței. Mazare a creditat firma Nisipuri cu peste 1,6 milioane de lei, conform unei declarații de avere depuse până în anul 2013.
Dosarul lui Făgădău
Într-o ediție recentă a emisiunii „Dosar de politician”, dedicată edilului interimar al Constanței, Decebal Făgădău, Silviu Mănăstire punctează: „Arestarea și eliminarea din politică a lui Mazăre și Constantinescu nu înseamnă nici pe departe distrugerea grupării pe care au condus-o. (...) Decebal Făgădau, actualul primar interimar al Constanței, a preluat aparent toată puterea politică a clanului Mazăre”. Legătura dintre Mazăre și Făgădău se face prin soția acestuia din urmă, doctorul Monica Făgădău, care a fost angajata grupării Mazăre, susține jurnalistul B1 TV.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu