vineri, 8 aprilie 2016

Pam-Pam /Firma SUSPECTATĂ DE SPĂLARE DE BANI PRIN OFFSHORE-URI, ABONATĂ LA CONTRACTE CU STATUL

Afaceriști români vizați de anchete penale legate de fraude financiare și spălare de bani, asociate în multe cazuri cu fapte de corupție, au recurs, în ultimii 15-20 de ani, la companii offshore pentru a-și ascunde averile, dar și pentru a eluda taxele și impozitele pe care ar fi trebuit să le plătească statului român. Unul dintre paradisurile fiscale preferate de aceștia este Cipru (care a deținut multă vreme primul loc privința companiilor off-shore cu activitate în România), unde case de avocatură specializate au recurs la societăți–raft pentru a-și proteja clienții, după modelul Mossack Fonseca în Panama și în alte paradisuri fiscale.

Un astfel de „model de business” a ales, încă din 2008, și copatronul firmei Anduna Servimob SRL, Marius – Florin Drăguț. Companie abonată la contracte cu statul, mai exact, cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), aceasta a primit recent un nou contract, deși, în urmă cu un an, i-a fost reziliat un altul, după declanșarea unui scandal de corupție care a dus la demiterea unui director al companiei și la deschiderea unui dosar la DNA.

Bani plimbați pe traseul România – Cipru – România

În timp ce procurorii DNA analizează încă documentele transmise în această cauză de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), Sursa Zilei a intrat, cu ajutorul colegilor de la RISE Project, în posesia documentelor din Cipru care atestă că Drăguț a folosit companii offshore în tranzacții suspectate de spălare de bani.
Astfel, potrivit documentelor, în 8 mai 2008, este înființată în Cipru compania Cowest Managemet Limited, al cărui secretar și acționar este un alt offshore – Ionics Nominees Limited, iar proprietar (beneficiar) real este Marius – Florin Drăguț.
Cele două companii offshore nu apar în nicio înregistrare în România. Nu au fost utilizate în derularea unor contracte cu firme sau autorități românești, și nici nu au intrat în acționariatul vreunei companii din România. Cu alte cuvinte, nu au fost folosite de omul de afaceri pentru a-și deduce masa impozabilă.
Au fost utilizate, în schimb, în derularea unor tranzacții financiare, bazate pe relații comerciale suspecte de spălare de bani (împrumuturi, contracte de consultanță etc.) cu firmele la care Marius Drăguț deținea sau deține acțiuni în România, dar și cu Drăguț, ca persoană fizică.
Cowest Management Limited figurează în documentele băncilor prin care au fost derulate aceste tranzacții. Două dintre aceste bănci apar în lunga listă vizată acum, în scandalul Panama Papers, de autoritățile fiscale din Franța și Germania: Societe Generale (Franța) și Deutsche Bank (Germania).
Sumele tranzacționate au fost de regulă mici, de ordinul miilor de euro. Excepție face anul 2010, au declarat pentru Sursa Zilei surse judiciare. Potrivit acestora, banii au fost trimiși din România în Cipru, în conturile offshore-ului Cowest Management Limited din Bank of Cyprus Public Company Ltd. Din aceleași conturi, sumele s-au întors în România și au fost retrase, în numerar, de Marius – Florin Drăguț. „Sumele s-au întors în conturile lui Drăguț pe următorul circuit: Bank of Cyprus Public Company Ltd (din contul Cowest Management Limited) – Societe Generale (Franța) – Deutsche Bank (Germania) – BRD Groupe Societe Generale și Piraeus Bank (în conturile deschise de Marius – Florin Drăguț). În 2010, Cowest Management Limited i-a virat lui Marius – Florin Drăguț, pe acest circuit bancar 450.000 de euro într-o singură tranzacție”, au explicat anchetatorii, citând documente bancare.
Noul contract de la CNADNR
CNANDR a atribuit pe 22 februarie, firmei Anduna Servimob SRL, un contract privind realizarea de „Marcaje rutiere prefabricate şi covoare antiderapante pentru reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale – Lot 1 DRDP Bucureşti; Lot 2- DRDP Craiova”. Contractul în valoare de 2.608.848 lei, fără TVA, a fost atribuit în urma unei licitații la care Anduna Servimob SRL a participat singură.
În toamna lui 2013, conducerea CNADNR anunţa că vrea să rezilieze un contract de 7,5 milioane de euro atribuit asocierii dintre Anduna Servimob SRL şi Teo Trans Consulting SRL, după ce mai mulți competitori au acuzat un grav conflict de interese, deoarece patronii celei din urmă erau fratele, respectiv mama directorului Direcției Achiziţii din CNADNR, Theodor Răzvan Emil Teodorescu. Anduna Servimob, controlată de afaceristul Marius Florin Drăguț, a fost de multe ori subcontractor al firmei Plastidrum, condusă de Adrian Mugurel Teodorescu fratele fostului director din CNADNR.
În urma acuzațiilor lansate, Agenția Națională de Integritate a demarat o anchetă și a constatat existența flagrantului conflict de interese penal.
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum și sâvârşirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, de către TEODORESCU THEODOR RĂZVAN EMIL, fost Director al Direcţiei Achiziţii Finanţare de la Buget din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. în perioada 08 aprilie – 21 octombrie 2013.
În exercitarea funcției de conducere, TEODORESCU THEODOR RĂZVAN EMIL a semnat o serie de documente privind acordul-cadru având ca obiect „Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrare, Lot 1-DRDP Bucureşti”, încheiat între C.N.A.D.N.R. S.A. prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, în calitate de promitent-achizitor, şi Asocierea S.C. ADUNA SERVIMOB S.R.L. & TEO TRANS CONSULTING S.R.L, în condiţiile în care fratele persoanei evaluate deţine funcţia de administrator / asociat al S.C. TEO TRANS CONSULTING S.R.L.
Agenția Națională de Integritate
Mai mult decât atât, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au constatat și comiterea unei infracțiuni prevăzute de Codul Penal, drept pentru care, în luna ianuarie a anului trecut, au sesizat Direcția Națională Anticorupție.
Teodorescu Theodor Răzvan Emil a încălcat dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
De asemenea, întrucât persoana evaluată a folosit în scop personal informațiile deținute în virtutea prerogativelor funcției, au rezultat și indicii privind săvârșirea infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzute de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către TEODORESCU THEODOR RĂZVAN EMIL a infracțiunii de conflict de interese și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție.
Agenția Națională de Integritate
 Fostul director din CNADNR și-a recunoscut faptele și „nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, după cum au informat inspectorii ANI.

Rezilierea contractului

CNADNR a precizat, în urma anunţului ANI, că va sta la dispoziţia DNA cu orice documente relevante în scopul verificării aspectelor sesizate şi că va căuta soluțiile pentru anularea contractlui.
Având în vedere comunicatul Agenției Naționale de Integritate, de astăzi 26.01.2015, potrivit căruia s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către Teodorescu Theodor Răzvan Emil, fost Director al Direcției Achiziții cu Finanțare de la Bugetul de Stat, în cadrul C.N.A.D.N.R. S.A., compania va întreprinde următoarele demersuri:
  1. C.N.A.D.N.R. S.A. va sta la dispoziția D.N.A. cu orice documente relevante în scopul verificării aspectelor sesizate de către A.N.I.
  2. C.N.A.D.N.R. S.A. va solicita un punct de vedere A.N.R.M.A.P., autoritatea în domeniul achizițiilor publice, pentru a clarifica situația juridică a contractului încheiat de către C.N.A.D.N.R. S.A. cu asocierea menționată în comunicatul A.N.I.
  3. Instruirea D.R.D.P.București în vederea sistării oricărei comenzi pentru realizarea de marcaje rutiere către asocierea menționată, precum și identificării modalităților legale de încetare a contractului
CNADNR
Lucrări de mântuială
Conflictul de interese și suspiciunile de corupție nu au fost singurele aspecte ale acestui scandal. Au existat multe reclamaţii, însoţite de documente şi fotografii, privind „calitatea” marcajelor efectuate de asocierea Anduna Servimob -Teo Trans Consulting. La sfârșitul anului 2013, fostul șef al CNADNR, Narcis Neaga, și el cercetat de DNA într-un dosar, i-a adunat, în biroul său, pe toţi subalternii implicaţi în licitaţiile de marcaj rutier, spunându-le că nu îşi asumă răspunderea materială sau penală pentru plata facturilor emise de asocierea celor două firme pentru lucrările de marcaj. Principala neregulă constatată este cea legată de diminuarea considerabilă a grosimii stratului de marcaj, chiar sub jumătate din grosimea peliculei. Potrivit specialiştilor, micşorarea stratului de vopsea are implicaţii majore asupra performanţelor marcajului. Sunt direct afectate durata de viaţă, aderenţa, retroreflecţia, luminanţa şi, astfel, siguranţa circulaţiei este în mod grav periclitată. Conform caietului de sarcini, exista un inginer de la fiecare SDN responsabil cu monitorizarea zilnică a modului în care sunt realizate marcajele, din punct de vedere cantitativ şi calitativ. Pentru emiterea facturilor se întocmeşte un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi un centralizator privind execuţia marcajelor. În aceste documente, sunt rubrici în care se specifică grosimea marcajului. Asocierea de firme nu numai că nu a respectat grosimea peliculei de vopsea, dar a avut frecvente abateri de la liniaritate, copiere neconformă a marcajului vechi, aspect neuniform, numeroase amprentări cauzate de neîntărirea materialului aplicat etc.

Afaceri cu iz penal în județul natal

În anul 2014, firma Anduna Servimob apare într-un raport de audit intern realizat la Primăria Râmnicu Vâlcea pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2012. Potrivit documentului, Anduna Servimob SRL a executat lucrări de marcaje auto şi pietonale în municipiu, în valoare de peste 5,7 milioane lei (peste 1,27 milioane de euro) în baza unui contract atribuit „pe bază de cerere de ofertă la care a participat un singur ofertant”, deşi OUG 34/2006 obliga primăria să organizeze licitaţie publică, indiferent dacă această achiziţie era rezultatul final al mai multor contracte subsecvente ori suma totală era împărţită în mai multe contracte aparent independente. Potrivit legislaţiei în vigoare la data semnării contractului, achiziţia publică de servicii şi produse nu putea depăşi, în total, echivalentul a 30.000 de euro plus TVA (120.000 lei), cuantum mărit abia în 2013 (art. 124) la echivalentul în lei a 125.000 (aproximativ 563.000 lei, la paritatea din prezent) de euro plus TVA.
Copatronul Marius Drăguț este născut, în 1973, în localitatea Voineasa, din județul Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu