Vă prezentăm, începând de astăzi, câteva episoade semnificative din ceea ce a fost jefuirea Bacăului în vremea Guvernului Adrian Năstase, aşa cum au fost relatate în presa vremii. Apoi vom vedea cine erau cei care au vegheat ca jaful să se desfăşoare nestingherit.
18.000 de miliarde de lei, datoria lui Iacobov la stat
„Urmele trecerii lui Iacobov pe la Rafinaria Darmanesti si Rafo Onesti continua sa iasa la iveala. Daca datoria de 7.000 de miliarde de lei, reprezentind accize si TVA incasat, dar neachitat de Rafo catre stat, este de-acum cunoscuta, despre banii pe care rafinaria onesteana ii are de platit la o firma a statului, SNP Petrom, s-a aflat abia acum. In urma cu citeva luni, am solicitat la biroul de presa al SNP sa precizeze suma pe care Rafo o are de platit, in contul titeiului livrat, dar am fost refuzati, pe motiv ca aceste date fac parte dintr-un contract si, in consecinta, sint secrete. Printr-un comunicat facut public ieri, SNP aduce la lumina dimensiunea pagubei lasate de Iacobov: peste 1.550 de miliarde de lei. „Pina la 31 decembrie 2000, Rafo a inregistrat fata de SNP o suma de 380 de miliarde de lei, echivalentul a 18 milioane de dolari, iar in perioada 2001-2002, Rafo a acumulat o datorie de 1.120 de milioane de lei, echivalentul a 34 de milioane de dolari. Din februarie 2003, livrarile de titei catre SC Rafo au fost sistate”, se spune in comunicatul SNP.
Rafo Onesti a fost cumparata de Iacobov in 2001, deci la mometul privatizarii a avut o restanta la SNP Petrom de 18 milioane de dolari. Desi noul patron nu a platit restanta, Petrom a continuat sa pompeze titei. In decurs de un an, datoria a crescut cu inca 34 de milioane de dolari, iar acum SNP spune ca are de recuperat 1.550 de miliarde de lei. Paul Ivascu, noul director al rafinariei, dupa ce actionar a devenit Balkan Petroleum, spune ca suma ar fi ceva mai mica. „Noi am platit anul trecut patru milioane de euro, deci datoria ar fi de 1.390 de miliarde de lei. Noi recunoastem suma si avem in intentie sa o achitam. Sintem in discutii cu Petrom pentru a incheia un contract de procesare. Tot titeiul Petrom din zona Moldova ar urma sa il procesam noi, iar produsele sa le dam lor sa le vinda. Valoarea procesarii ar fi undeva in jurul a un milion de euro pe luna, bani pe care sa nu ni-i platesca, ci sa diminueze din datoria existenta. Speram sa finalizam acest contract”, ne-a declarat Paul Ivascu.
Ceea ce nu precizeaza SNP Petrom in comunicat este cum de a fost posibil ca Iacobov sa primeasca timp de mai bine de un an titei, fara sa plateasca. Aceeasi situatie a fost valabila nu doar la Rafo, ci si la Rafinaria Darmanesti, a aceluiasi Iacobov, unde, numai in anul 2001, s-a acumulat o restanta catre SNP Petrom de 480 de miliarde de lei, adaugata la alte 1.200 de miliarde de lei, reprezentind sume neplatite pentru titeiul livrat de SNP la Darmanesti, in anul 2000. De altfel, cind la datoria de aproape 1.700 de miliarde de lei s-au adaugat si penalitatile, suma totala a ajuns la 5.100 de miliarde de lei, si SNP a cerut si a obtinut falimentul Rafinariei Darmanesti.
Paguba creata de Iacobov statului se apropie de dimensiunea reala: 7.000 de miliarde de lei, accize si TVA aferente productiei vindute de la Rafo, 3.000 de miliarde de lei – accize si TVA de la Rafinaria Darmanesti, 1.550 de miliarde de lei – titei luat de la SNP pentru Rafo (la care nu s-au adaugat si penalitatile) si alte 5.100 de miliarde de lei – contravaloarea titeiului pentru Rafinaria Darmanesti. Iacobov este dator la SNP Petrom cu 122 de milioane de dolari, adica cu 4.000 de miliarde de lei. In total, el ar datora statului aproximativ 17.500 de miliarde de lei. Bani care au fost incasati, pentru ca productia s-a facut si s-a vindut, dar contravaloarea materiei prime si taxele s-au oprit in buzunarele
patronului.” (Ziarul de Bacău, 23 martie 2004)
patronului.” (Ziarul de Bacău, 23 martie 2004)
Dar cine ar fi trebuit să prevină jaful şi să acţioneze pentru ca statul român să nu fie prejudiciat? La nivel local, principalul rol trebuia să îl aibă Prefectura Bacău, în frunte cu prefectul şi cu şeful Corpului de Control al Prefecturii.
Cine ocupa aceste funcţii? În toamna anului 2000, PSD şi Ion Iliescu câştigă alegerile. Spre sfârşitul anului, Guvernul Adrian Năstase, proaspăt instalat, numeşte noii prefecţi. În Bacău apare un nume surpriză, despre care, la început, nimeni nu ştie nimic: Radu Cătălin Mardare. După instalare, adevărul începe să iasă la lumină. Noul prefect este omul de încredere al lui Corneliu Iacobov, care, cu voia lui Viorel Hrebenciuc, l-a adus de la altă instituţie jefuită sistematic, FPP II Moldova, transformată în SIF Moldova.
Dar cuplul Iacobov-Hrebenciuc are planuri pe termen lung, aşa că începe pregătirea noii generaţii. Cosmin Necula, pe atunci de 23 de ani, proaspăt absolvent de facultate la Academia de Poliţie, îşi începe cariera politică sub aceste auspicii. În 2001 intră în Biroul de Conducere al Organizaţiei Municipale de Tineret a PSD. Un an mai târziu, este adus în Prefectură, în imediata apropiere a omului impus de Iacobov şi Hrebenciuc. 2002 este un fel de an de „stagiu”. Consacrarea vine în 2003, când Cosmin Necula este numit şeful Corpului de Control al prefectului Bacăului. Care prefect e omul lui Iacobov. Care Iacobov fură tot de la RAFO Oneşti şi Rafinăria Dărmăneşti. Ascensiunea tânărului Cosmin Necula este de neoprit. Atotputernici şi în partid, Hrebenciuc şi Iacobov îl impun pe Necula, tot în 2003, ca preşedinte al Organizaţiei Municipale de Tineret a PSD şi ca vicepreşedinte la PSD mun. Bacău. Astăzi, PSD îl vrea pe Cosmin Necula primar al Bacăului. (P)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu