In cercurile PSD s-a format convingerea ca sub regimul Basescu nu se mai poate vorbi de cazuri izolate de dosare penale, ci de o adevarata vanatoare de oameni politici prin intermediul parchetelor de forta, controlate de presedintele Traian Basescu. Spre comparatie cu dosarele deschise liderilor PDL care au guvernat tara in ultimii opt ani sub regimul Basescu, in tabara adversa practic nu exista dosare penale, aspect care demonstreaza ca procurorii politici opereaza cu unitati diferite de masura si nu sunt deloc interesati de coruptia care a existat sub Guvernele Boc, sesizata de nu mai putin de 300 de plangeri penale formulate din 2012 de Guvernul Ponta.
Iata in continuare lista numelor grele din PSD vanate de institutiile de forta ale regimului Basescu:
1.VICTOR PONTA Presedinte - dosar la ICCJ: 17 martie
2.LIVIU DRAGNEA, Presedinte executiv si Presedinte Org. Jud. Teleorman
-Dosarul "Fraude la referendum": ICCJ, 25 martie 2014
-Dosar penal de evaziune fiscala in care este cercetata soția sa, Bombonica Dragnea (se afla in lucru la procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe linga inalta Curte de Casatie si Justitie)
3.NICOLAE BANICIOIU, Vicepresedinte național si Presedinte al Org. Sect. 4
-in martie 2012 a fost audiat ca martor procesul „Prostituate pentru VIP-uri”
4.MARIAN VANGHELIE, Vicepresedinte național si Presedinte al Org. Sect. 5
–audiat in dosarul ”Realitatea”, noiembrie 2013
in iulie 2010 incep cercetarile pentru ca si-a ingropat abuziv rudele in cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu. Solutia finala: neinceperea urmaririi penale pentru toate faptele grave imputate.
12 mai 2008, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2 in vederea efectuarii de cercetari pentru fals in declaratii.
in aprilie 2010, ANI a sesizat Parchetul Judecatoriei Sectorului 2 privind falsurile din declaratiile de avere ale primarului. in ianuarie 2013, procurorii dau NUP.
5.DAN NICA, Vicepresedinte național si Presedinte al Org. Jud. Galați
–mai 2012: a fost prezent la Instanta Suprema pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul Posta Romana, in care fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu este judecat pentru coruptie.
6.EUGEN BEJINARIU, Vicepresedinte național
-in februarie 2009 a fost cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual. Dosarul a ramas la stadiul de cercetari.
7.CONSTANTIN NITA, Vicepresedinte național si Presedintele Org. Jud. Brasov
–noiembrie 2013, a primit NUP in dosarul “Mita la Hidroelectrica”. Anterior a fost audiat in calitate de martor.
8.DAN SOVA, Vicepresedinte national si Presedintele Org. Jud. Calarasi
–august 2013: audiat la DNA in dosarul pierderii originalului contractului cu Bechtel.
9.ION CALINOIU, Vicepresedinte national si Presedintele Org. Jud. Gorj
–aprilie 2013: a primit NUP in dosarul care a vizat o tranzacție cu un teren in suprafata de cateva hectare aflat in zona Campu Mare.
a fost reclamat ca, in urma cu multi ani, ar fi trimis la Primaria Balesti un jurist pentru a urgenta emiterea unui act de proprietate.
Septembrie 2006: NUP in dosarul ”Drumurile” - lucrari de pietruire si balastare de drumuri atribuite de Consiliului Judetean Gorj.
10.GHEORGHE NICHITA, Vicepresedinte R. Nord-Est si Presedintele Org. Jud. Iasi
–suspectat intr-un dosar de corupție care este instrumentat de DNA Iasi. Este banuit ca a fost implicat in comiterea unor fapte de corupție care ar fi dus la un prejudiciu de opt miliarde de lei vechi in conturile Primariei Iasi.
urmeaza a fi cercetat de DNA in dosarul legat de platile facute de municipalitate catre firmele care au contractat de la primarie lucrari de constructii, finantate cu banii obtinuti prin creditul acordat de Banca Dexia Kommunalkredit Bank AG. 11.PAUL STANESCU, Vicepresedinte R. Sud-Vest si Presedintele Org. Jud. Olt – audiat de procurorii DNA in dosarul ”Referendumului”.
12.ROBERT NEGOITA, Vicepresedinte R. Bucuresti- Ilfov si PresedinteleOrg. Sect. 3 Bucuresti
-2012: anchetat, alaturi de Viorel Hrebenciuc si Sebastian Ghița in dosarul intocmit de DNA in care mai este implicat si patronul InterAgro, Ioan Niculae, acuzat ca a platit indirect sondaje mincinoase in folosul lui Mircea Geoana.
2010: martor in dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”
2013: anchetat de ANI pentru un posibil conflict de interese intrucat a reabilitat un bloc din sectorul 3 (doua scari, 88 de apartamente) folosind geamuri termopan de la firma Pro Confort Windows SRL, detinuta de sora lui.
2010: a primit NUP in dosarul deschis de ANI privind infracțiunea de fals in declarații, pentru ca, in 2009, nu a declarat venituri din 2008 in valoare de 5 milioane de euro.
13.MIRCEA COSMA, Vicepresedinte R. Sud si Presedintele Org. Jud. Prahova - in atenția DNA. Procurorii au ridicat documente de la Consiliul Județean Prahova intr-un dosar care are legatura cu Razvan Alexe
este atacat prin fiul si fiica sa carora li se atribuie implicații in dosarul Pavaleanu.
14.IOAN RUS, Vicepresedinte R. Nord-Vest
–august 2012: audiat in calitate de martor in dosarul privind referendumul, in care fostul ministru al Administratiei, Victor Paul Dobre, urmeaza sa fie cercetat penal.
15.MARIAN OPRISAN, Vicepresedinte R. Sud-Est, Presedinte Org. Jud. Vrancea
-Dosarul Caprioara: termen 17 aprilie 2014, Judecatoria Cluj Napoca
16.ION MOCIOALCA, Vicepresedinte R. Vest, Presedinte Org. Jud. Caras-Severin
-in 2006, numele lui Mocioalca a aparut intr-un scandal privind politicienii colaboratori ai Securitatii. Ulterior, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si-a cerut scuze pentru eroare.
17.ECATERINA ANDRONESCU, Vicepresedinte national, presedinte al Org. Mun. Bucuresti
-doua dosare la ANI, aflate pe rolul instantelor.
implicarea in calitate de rector intr-un program european - in calitate de Rector al Universitatii “Politehnice” Bucuresti, prin semnarea deciziei de numire a managerului in propria persoana si a echipei de management pentru Proiectul ”Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere”.
a detinut simultan atat funcția de Senator in cadrul Parlamentului Romaniei, funcția de Rector al Universitații “Politehnica” Bucuresti, cat si funcția de Vicepresedinte al Partidului Social Democrat
18.ROVANA PLUMB, Vicepresedinte national, Presedinte OFSD
–august 2006: audiata ca martor in dosarul ”Eurografica” in care Adrian Nastase este acuzat ca, in timpul campaniei electorale din 2004, ar fi primit foloase necuvenite de la firmele Vertcon si Eurografica.
numele sau apare in stenogramele din dosarul lui Ion Stan
19.LIA OLGUTA VASILESCU, Vicepresedinte national
–cercetata de DGA intr-un dosar in care este acuzata de santaj si instigare. Dosarul a fost deschis in martie 2013 ca urmare a demiterii directorilor Liceului Henri Coanda, Mihai Dragu si Marius Tita.
octombrie 2013: audiata ca martor in dosarul aflat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in care deputatul Petre Petrescu il acuza pe seful PSD Dolj, Claudiu Manda, de amenintari cu moartea
20.GABRIELA FIREA, Vicepresedinte national, Presedinte Org. Jud. Ilfov
-prin dosarele soțului Florentin Pandele.
21.MIRCEA DRAGHICI, trezorier
–4 martie 2014 inceperea urmaririi penale, alaturi de C-tin Nicolescu si 40 primari din Arges. Mircea Draghici este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata
–7 martie 2013: audiat la DNA Pitesti in calitate de martor in dosarul lui Constantin Nicolescu
22.VALERIU ZGONEA, presedinte Camera Deputaților
–28 noiembrie 2013: plangere depusa la poliția Capitalei pe numele fiului sau, acuzat ca l-a batut pe fiul fostului fotbalist Ion Sburlea
23.ILIE SARBU, lider grup Senat
-a fost cercetat in 2009 de ANI si DNA. Cele doua institutii s-au aratat interesate de modul cum, in anul 2003, cand era ministru al Agriculturii, a cumparat cu numai 200.000 de euro o vila de protocol a statului aflata in centrul Capitalei.
24.MARIAN NEACSU, lider grup Camera Deputaților
-proces cu ANI pentru conflict de interesse
25.IOAN DARZU, presedintele Org. Jud. Alba
–ianuarie 2013: ANI sesizeaza Biroul Permanent al Camerei Deputaților privind starea de incompatibilitate, intrucat calitatea de deputat deținuta concomitent cu functia de consilier judetean in cadrul CJ Alba si presedinte al CA al unei societati comericale este de natura sa genereze o stare de incompatibilitate.
26.CONSTANTIN NICOLESCU, presedintele Org. Jud. Arges
-11 noiembrie 2013: condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare de magistratii Curtii de Apel Bucuresti in dosarul ”Bani europeni pentru scoli”. Recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, aprilie 2014.
-Dosarul "Bani europeni pentru poduri" – a debutat pe 19 februarie 2013, la Curtea de Apel Bucuresti. Termen pe 7 martie
-pe 4 martie 2014 s-a inceput urmarirea penala, alaturi de Mircea Draghici si 40 primari din Arges. Constantin Nicolescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Arges si presedinte al organizatiei judetene a PSD, este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dintre care una in forma continuata.
27.IOAN MANG, presedintele Org. Jud. Bihor
–mai 2012: a demisionat de la conducerea Ministerului Educației in urma acuzațiilor de plagiat. In septembrie 2012, Consiliul Național de Etica a stabilit plagiatul
august 2013: audiat la DNA in cazul plangerii depuse de senatorul PPDD, Valer Marian privind fraudarea referendumului
28.GHEORGHE BUNEA STANCU, presedintele Org. Jud. Braila
–20 noiembrie 2013: achitat in dosarul ”Mita la PSD”. Bunea Stancu i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a sustine campania electorala a lui Mircea Geoana. O parte din bani, aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de Sorin Ovidiu Vintu. Decizia nu este definitiva, in aprilie este estimat recursul DNA la Tribunalul Bucuresti.
29.CONSTANTIN BOsCODEALA, presedintele Org. Jud. Buzau
-6 aprilie 2012: inceperea urmaririi penale in dosarul Gloria Buzau, in care este acuzat de abuz in servicu in forma continuata contra intereselor publice. Concret, Boscodeala este acuzat ca timp de sase ani ar fi acordat unor asociatii sportive, printre care si Fotbal Club Gloria Buzau, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-ar fi asigurat folosinta gratuita a Complexului Sportiv Gloria Buzau. Termen: 3 aprilie 2014, Judecatoria Brasov.
iulie 2013: dosar ANI, acuzat de incompatibilitate. in perioada 21 mai 2010 - 12 martie 2013, a detinut, simultan, functia de primar al Buzaului si calitatea de reprezentant al Primariei in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC Aquafor SA Buzau.
30.REMUS LAPUSAN, presedintele Org. Jud. Cluj
-noiembrie 2012: a fost audiat ca martor in dosarul fostului primar de Cluj Sorin Apostu.
31.RADU MAZARE, presedintele Org. Jud. Constanța
–dosarul ”Retrocedarile ilegale”, termen pe 1 aprilie 2014 la Curtea de Apel Bucuresti.
32.ADRIAN TUTUIANU, presedintele Org. Jud. Dambovita
–martie 2013: cercetat de DNA pentru trafic de influența estorcare si finantare ilegala a campaniei electorale, intr-un dosar disjuns din dosarul lui Ion Stan.
33.CLAUDIU MANDA, presedintele Org. Jud. Dolj
–octombrie 2013: deputatul PSD Petre Petrescu a depus plangere penala la Parchet, acuzandu-l de amenințari cu moartea.
34.NICOLAE BADALAU, presedintele Org. Jud. Giurgiu
–28 octombrie 2013: a inceput urmarirea penala. Este acuzat de trafic de influența in dosarul ”Mafia carnii”, evaziune fiscala de 50 milioane euro.
35.FLORIN CARCIUMARU, Presedinte Org. Jud. Gorj
-Februarie 2012: NUP in dosarul in care a fost reclamat pentru ca in sedința Cosiliului Local i-ar fi dat, prin concesiune Insulita lui Calin Lemnaru.
36.ADRIAN DUICU, presedinele Org. Jud. Mehedinți
-a fost in atentia ANI, dosar pe rol la Curtea de Apel Craiova, dosarul 1181/54/2012, avand ca obiect conflictul de interese, pentru ca a participat la deliberarea si adoptarea unor hotariri prin care se aproba inchirierea unui teren si vinzarea a doua imobile catre S.C. ROMRAD-R.M.N. S.R.L, societate in care Duicu este asociat, in perioada in care deținea funcția de consilier județean.
37.VASILE GLIGA, presedintele Org. Jud. Mures
–in noiembrie 2011, ANI a sesizat Parchetul pentru conflict de interese, dupa ce a constatat ca si-a angajat sotia la biroul parlamentar, functie pe care a ocupat-o pana in martie 2011. A contestat in instanța decizia ANI.
38.ION CINDREA, Presedintele Org. Jud. Sibiu
–dosar penal nr. 1121/57/2011 pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau de deputat. Dosarul a avut termen pe 3 decembrie si a fost amanat pana pe 14 martie 2014.
39.TITU BOJIN, presedintele Org. Jud Timis
–aprilie 2013: suspectat de ANI pentru ca a detinut concomitent functiile de consilier judetean si director in cadrul Administratiei Bazinale de Apa Banat intre anii 2008 si 2012, fapt care l-ar fi pus intr-o stare de incompatibilitate. Totodata, a fost acuzat ca nu poate justifica aproximativ 365.000 de lei si 40.000 de euro.
15 octombrie 2013: procurorii DNA au percheziționat sediul CJ Timis. Ancheta viza nereguli intr-un proiect privind eficientizarea comunicarii online a CJ cu primariile din judet, finantat din fonduri europene.
10 noiembrie 2013: audiat, de procurorii de pe langa Tribunalul Timis, alaturi de soția si fiul sau, intr-un dosar de evaziune fiscala la Directia Apele Banat.
40.DUMITRU BUZATU, presedintele Org. Jud. Vaslui
–interceptat in dosarul in care Remus Mitrea, fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, a fost arestat pentru luare de mita.
41.ION CILEA, Presedintele Org. Jud. Valcea
–dosar la DNA pe tema “Frauda la Referendum”
42.SEBASTIAN GHITA, Presedinte PSD Online
-a fost audiat de DNA in dosarul “Mita la PSD”.
este acuzat ca ar fi prejudiciat statul roman cu peste 20.000.000.000 lei vechi prin evaziune cu produse petroliere. ASESOFT COM SRL, ar fi vandut sute de tone de motorina catre firma MASTER MIND CONSULTING SRL, patronata de Berendel Dan Florin. Procurorii il acuza de complicitate la inselaciune si fals in declaratii intr-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul - Denumit "Tracia-Asesoft" - se judeca inca din 2002, iar Ghita a fost achitat in prima instanta in 2011. Dosarul a fost amanat pana la 11 martie
43.VIOREL HREBENCIUC, membru Birou Permanent, Vicepresedinte Camera Deputaților
-2012: a fost audiat ca martor, alaturi de Robert Negoița si Sebastian Ghița in dosarul “Mita la PSD” in care mai este implicat si patronul InterAgro, Ioan Niculae, acuzat ca a platit indirect sondaje mincinoase in folosul lui Mircea Geoana.
august 2006: audiat ca martor in dosarul ”Eurografica” in care Adrian Nastase este acuzat ca, in timpul campaniei electorale din 2004, ar fi primit foloase necuvenite de la firmele Vertcon si Eurografica.
44.MIRON MITREA, membru Birou Permanent, Vicepresedinte Camera Deputaților
–a fost retrimis in judecata, de Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul in care este acuzat pentru fapte de coruptie in legatura cu renovarea casei mamei sale - dosarul 5140/1/2013. Dosarul lui Mitrea a fost inregistrat la inalta Curte de Casatie si Justitie in 25 octombrie si a primit termen in data de 4 martie 2014. Ulterior, la cererea Directiei Nationale Anticoruptie, primul termen al procesului a fost devansat pentru 15 noiembrie 2013 si apoi amanat pana pe 13 decembrie
45.DARIUS VALCOV, Comisia pentru administrație publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, Senat
-a fost pus pe rolul inaltei Curți de Casație si Justiție Dosarul nr. 4289/1/2013, Completul nr. 9 al Secției Penale urmand sa dispuna in data de 23 ianuarie 2014 trimiterea sau netrimiterea in judecata a lui Darius Valcov. in 8.11.2012, Nicolae Stan, fost deputat independent, a depus la DNA Craiova plangere penala pentru o serie de contracte incheiate de Primaria Slatina in perioada in care era condusa de Valcov.
46.LIVIU POP, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala Senat
–10 iulie 2013: Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus NUP in dosarul deschis de ANI pentru conflict de interese si de abuz in serviciu contra intereselor publice (Potrivit ANI, pe 15 mai, Liviu Pop a fost desemnat in functia de ministru interimar al Educatiei, iar in perioada 1 decembrie 2007 - 17 mai 2012, el a exercitat functia de secretar general al FSLI. ANI sustine ca, dupa numirea in functia de ministru al Educatiei, Liviu Pop a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din invatamantul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea retinerea cotizatiei sindicale de catre unitatea de invatamant, ordin contestat in instanta de federatiile sindicale din invatamant, inclusiv de Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, iar instantele de judecata s-au pronuntat in sensul mentinerii ordinului comun ca fiind temeinic si legal.)
47.GEORGICA SEVERIN, Comisia pentru Cultura si Media din Senat
-in februarie 2011 a fost audiat ca martor intr-un dosar instrumentat de DNA, in care fostul director al Parcului Industrial Ploiesti este acuzat ca a adus parcului un prejudiciu de doua milioane de euro, Severin fiind citat in calitate de fost membru in CA al PIP.
48.LIVIU VOINEA, ministrul delegat pentru Buget
-53135/3/2011, dosar civil – Sectia a-V-a Civila: 10.05.2012, Tribunalul Bucuresti admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta parata SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA impotriva paratului reclamant LIVIU VOINEA si in contradictoriu cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Dispune anularea marcii nationale verbale „ Grupul de Economie Aplicata GEA” nr. 110685/07.10.2009. Dispune publicarea hotararii in BOPI , dupa ramanerea irevocabila. Respinge cererea reconventionala formulata de paratul reclamant LIVIU VOINEA impotriva reclamantei parate SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA si in contradictoriu cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, astfel cum a fost restransa, ca neintemeiata.
49.MIHNEA COSTOIU, ministrul delegat pentru invațamant Superior, Cercetare stiințifica si Dezvoltare Tehnologica
–in 1999 a fost anchetat penal de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova pentru falimentarea unor foste societati de stat – Citex Targu-Jiu si TAMSA Matasari - nu a fost trimis in judecata decat asociatul Ion Negriciou.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu