sâmbătă, 2 aprilie 2016

DEZVĂLUIRI / GHERTOI, vine Mama la PORTITA-la RAHOVA / Martor sub acoperire, despre Ghiţă: „I-a atras atenţia să se ferească întrucât are telefonul ascultat şi este supus unor măsuri de filaj“





„Adevărul” a făcut cronologia infracţiunii de dare de mită de care este acuzat Sebastian Ghiţă, în cel mai recent dosar de corupţie în care este implicat. Este voba despre faptul că a oferit procurorului Liviu Tudose o funcţie în aparatul central, în timpul guvernării lui Victor Ponta, în schimbul „salvării” preşedintelui CJ Prahova,  Mircea Cosma (PSD).


Ghiţă este cercetat pentru şapte infracţiuni în acest caz: două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită,  şantaj,  cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Camera Deputaţilor a respins avizul DNA de reţinere şi arestare preventivă în cazul său, deputatul este cercetat sub control judiciar şi trebuie să plătească o cauţiune de 13 milioane de euro. Cine sunt protagoniştii cazul

http://adevarul.ro

Acesta este cel de-al patrulea dosar în care este implicat Sebastian Ghiţă. În acest caz, sunt cercetaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori din judeţul Prahova, fiind cercetaţi în stare de arest preventiv procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosarul, fostul şef al Poliţiei Prahova. Procurorul Aurelian Mihăilă este cercetat sub control judiciar. Ghiţă a respins toate acuzaţiile DNA. Deputatul a folosit în faţa plenului Camerei aceleaşi argumente pe care le-a spus şi deputaţilor din Comisia juridică, adică faptul că unul dintre denunţătorii din dosar, Răzvan Alexe, a avut şi el probleme cu legea, faptul că informaţia din dosar potrivit căreia procurorul acuzat ar fi fost în biroul lui Victor Ponta, pe atunci premier, pentru a-şi negocia meniţinerea în funcţie nu este adevărată. În esenţă cea mai grea acuzaţie vizează modul în care Ghiţă a intervenit pe lângă magistraţi şi poliţişti din Prahova pentru a obţine date dintr-o anchetă în care erau cercetaţi afacerişti mai puţin cunoscuţi din Ploieşti. Ancheta însă ducea la Consiliul Judeţean Prahova, condus de Mircea Cosma- politicianul care l-a lansat pe Sebastian Ghiţă în politică.Deputatul ar fi intervenit la şeful Parchetului Curţii de Apel Ploieşti pentru "salvarea" lui Mircea Cosma. „Ştiţi că vă iubim de mici, eu şi Vlăduţ” Potrivit interceptărilordintr-un alt dosar, Ghiţă îl respecta pe Cosma, pentru activitatea sa politică şi era într-o relaţie de prietenie cu fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma.  Într-o discuţie purtată cu Mircea Cosma, în seara de 2 noiembrie 2014, după primul tur al alegerilor prezidenţiale, Ghiţă îşi exprimă mulţumirea prividn scorul obţinut de Victor Ponta în Republica Moldova. Sebastian Ghiţă: Am sunat să vă mulţumim. Sunteţi cel mai tare…pe Moldova. Mircea Cosma: De unde ai aflat? E, na! Sebastian Ghiţă: N-am aflat. Ştiţi că vă iubim de mici, eu şi Vlăduţ. Mircea Cosma: Nu, da cum e prin Moldova, ia? Sebastian Ghiţă: Dar vrem să vă spunem următorul lucru… Mircea Cosma: E? Sebastian Ghiţă: Nu degeaba ne-aţi băgat în cap să punem statui, să facem biblioteci în Moldova, pentru că pentru prima oară după ce … Mircea Cosma: Pentru prima oară în istoria patriei… Sebastian Ghiţă: Mareşalul a spus: soldaţi, vă ordon, treceţi Prutul!” Mircea Cosma: Da. Sebastian Ghiţă: Am trecut Prutul şi vom câştiga Moldova! Mircea Cosma: E, na! Sebastian Ghiţă: Da. (râde) Vă place de noi, nu?



Iunie 2013: Alexe şi Păvăleanu află de anchetă Iunie 2013 Răzvan Alexe află că este vizat într-o anchetă de evaziune fiscală şi spălare de bani- prejudiciu 35 de milioane de euro. Cel care coordona ancheta era procurorul Mircea Negulescu, de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti (PCAP). În ancheta mai este cercetat şi Marcel Păvăleanu, preşedinte PSD Plopeni, angajat la Secretariatul General al Guvernului (SGG) membru în Consiliul de Administratie al Ploiesti Industrial Parc SA, unde acţionar unic este Consiliul Judeţean Prahova. Martorul cu identitate protejată „Florin Cristescu” a declarat la DNA că în luna iunie 2013, Răzvan Alexe i-a cerut prietenului său, deputatul Vlad Cosma (PSD), să se intereseze dacă pe rolul PCAP există un dosar care-l vizează pe el. „Cunosc de asemenea faptul că, la scurt timp după întâlnirea dintre Alexe Răzvan şi Cosma Vlad, acesta din urmă s-a întîlnit cu deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian, împrejurare în care i-a povestit situaţia la care am făcut referire mai sus şi i-a solicitat sprijin şi infomaţii, cunoscând faptul că acesta avea o relaţie foarte apropiată cu procurorul general Liviu Tudose, dar şi cu chestorul Viorel Dosaru- şeful IPJ Prahova. Ulterior, Ghiţă Sebatsian Aurelian s-a întâlnit cu Vlad Cosma şi i-a spus că a fost la locuinţa lui Liviu Tudose din Păuleşti, ocazie cu care a aflat de la acesta că la PCAP există un dosar în care se efectuaează cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, vizaţi fiind, în principal, Alexe Răzvan, Păvăleanu marcel şi câteva societăţi de tip fantomă aparent deţinute de cetăţeni sârbi, în cazuă fiind luate măsuri de supraveghere”, a declarat „Florin Cristescu”. Vara anului 2013: Alexe şi Păvăleanu, avertizaţi că sunt filaţi Martorul cu identitate protejată a mai declarat la DNA că Ghiţă s-ar fi întâlnit cu Alexe, una din mize fiind o sumă de bani care ar fi ajuns la fratele deputatului. „Florin Cristescu”: „De asemenea, mai cunosc faptul că în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la restaurantul Viena Cafe, din Ploieşti, în vara anului 2013, Ghiţă Sebastian l-a infomat pe Alexe Răzvan că a aflat de la Tudose Liviu că se efectuează cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. (...) Totodată i-a atras atenţia lui Alexe Răzvan se se ferească întrucât are telefonul ascultat şi este supus unor măsuri de filaj...Cunosc că Ghiţă Sebastian Aurelian avea un interes personal, deoarece în cauza respectivă se efectuau, de către procurorul Negulescu Mircea, cercetări cu privire la faptul că fima Coneco a scos în numerar suma de 80 de miliarde de lei vechi, sumă care ar fi ajuns la fratele deputatului. Cunosc faptul că Ghiţă Sebastian Aurelian i-a transmis lui Vlad Cosma că ştie de la procurorul general Tudose, că în dosarul 465/P/2013 se efectuează interceptări telefonice şi filaj operativ, în special asupra lui Alexe, Păvăleanu şi administratorii firmelor respective”.



Un alt martor cu identitate protejată, „Aurel Diaconescu”, a spus procurorilor DNA că şeful PSD Plopeni, Marcel Păvăleanu, ar fi fost coleg de clasă gimnazială cu Sebastian Ghiţă. Astfel, Păvăleanu l-ar fi informat direct pe Ghiţă de ancheta procurorului Mircea Negulescu. „Aurel Diaconescu”: „Deputatul Sebastian Ghiţă i-a facilitate întâlnirea lui Păvăleanu Marcel cu Liviu Tudose, prin intermediul lui Dosaru Viorel- şeful IPJ Prahova, cu rugămintea expresă de a rezolva dosarul lui Păvăleanu Marcel. „Cunosc faptul că prin acelaşi canal de infrmare Sebastian Ghiţă-Dpsarul Viorel- Liviu Tudose, la rugămintea lui Răzvan Alexe a apelat şi Vlad Cosma, au aflat de la Sebastian Ghiţă că erau interceptaţi telefonic şi supravegheaţi ambiental şi că, fuseseră detaşaţi 3 ofiţeri de la Economic să lucreze cu procurorul de caz, Mircea Negulescu şi aveau promisiunile că se va face tot posibilul să afle exct speţele şi probele pe care le aveau împotriva lor”. August 2013: Nunta la care vine Victor Ponta 18 august 2013 Are loc nunta dintre Vlad şi Manuela Iacobescu la Casino Sinaia. Vlad Iacobescu este apropiat al lui Sebastian Ghiţă, iar naşul de cununie este procurorul Liviu Tudose. „Florin Cristescu” a povestit la DNA că motivul acestei relaţii naş-fin era a pentrua  justifica desele întâlniri pe care Sebastian Ghiţă sau Vlad Iacobescu le avea cu Liviu Tudose. Liviu Tudose a explicat în faţa judecătorilor Curţii Supreme: „În ceea ce priveşte acuzaţia de luare de mită arăt că l-am cunoscut pe Victor Ponta în august 2013, când a venit fără să ştiu că este invitat la nunta la care am fost naş. La acel moment, conform uzanţelor, l-am întmpinat în calitate d enaş şi ama vut nişte discuţii comune legate de copii, de tinerii căsătoriţi, de faptul că fetiţa mea urmează cursuri de pian, urma să aibă un concert, apreciez că am discutat chetiuni normale”. Octombrie 2013: Păvăleanu, reţinut 18 octombrie 2013 Procurorul Mircea Negulescu de la PCAP l-a reţinut pe Marcel Păvăleanu, şi pe mai mulţi afacerişti în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani. Magistraţii au emis mandate de arestare preventivă în acest caz. Păvăleanu a stat în arest preventiv sau arest la domiciliu aproape un an de zile. Imediat după reţinere, Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova şi şef al PSD Prahova declară, pentru Hotnews, despre Păvăleanu că-l ştie din 2005-2006. „Păi, cum sa nu-l cunosc. Îl cunosteam. Aaaa. În ce împrejurări?! Nici nu-mi aduc aminte. Cred că-l cunosc din 2005-2006. (…)Adică nu e copil de pe stradă, e baiat cu facultate, cu vechime, cu alea. (...) Are facultate? Are, deci nu e de pe strada. Are vechime? Are. Deci nu e de pe strada. A facut parte, ca acum s-a suspendat, a avut functia de presedinte al organizatiei PSD Plopeni. L-au propus aia de acolo, de acolo a facut parte. Lucruri simple", spunea Cosma.



Noiembrie 2013 Răzvan Alexe, reţinut 13 noiembrie 2013 Procurorul Mircea Negulescu de la PCAP l-a reţinut pe interlopul Răzvan Alexe. Acuzaţiile: trafic de influenţă. „Prin acţiuni repetate, a lăsat să se creadă ca are influenţă asupra unor persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova si ca poate asigura câştigarea unor licitaţii organizate de această institutie în domeniul reabilitarii unor drumuri judetene", se arăta într-un comunicat al PCAP. În aceeaşi zi, procurorul Mircea Negulescu a declinat la DNA cauza privind posibile acte de corupţie făcute de preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma (PSD) şi de fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma (PSD). Decembrie 2013 Ghiţă, în genunchi pentru salvarea „Moşului” Cele două reţineri şi faptul că ancheta ducea către Mircea Cosma, denumit în interceptări ca „Moşul” sau „Bătrânul”, l-ar fi făcut pe Sebastian Ghiţă să insiste pe lângă Liviu Tudose.În faţa Curţii Supreme, Liviu Tudose a explicat că Ghiţă ar fi început să se intereseze de dosar din octombrie 2013, moment în care s-au făcut primele reţineri. Deputatul ar fi venit procuror acasă şi au avut o discuţie în bucătărie. „Îmi aduc aminte cu claritate că Ghiţă Sebastian şi-a exprimat nemulţumirea legat de faptul că toţi constructorii vizaţi în cercetări au activitatea afectată, inclusive datorită faptului că fuseseră instituite măsuri asiguratorii şi din acet motiv aveau problem în a-şi finanţa lucrările. Am mai fost vizitat de Ghiţă Sebastian şi în luna noimebrie sau decembrie 2013 la domiciliul meu şi motivez acest lucru prin aceea că probabil se întâmpla în acel stadiu al cauzei când cercetările conturau mai clar o activitate ilicită privind fondurile Consiliului Judeţean”, a declarat Tudose. Disperat că apropiatul său, Mircea Cosma, a intrat în vizorul anchetei, Ghiţă ar fi recurs la un gest melodramatic: ar fi cerşit în genunchi salvarea baronului PSD. „Cel mai probabil într-o fază în care cercetările erau conturate, Ghiţă Sebastian Aurelian, aflându-se în vizită la mine, s-a aşezat în genunchi în faţa mea şi m-a rugat «Salvează-l pe moşu’», referindu-se la Cosma Mircea. Arăt că, la momentul respectiv, Ghiţă Sebastian Aurelian se afla sub influenţa băuturilor alcoolice“, a declarat Tudose.



Ianuarie 2014: Propunerea lui Victor Ponta 20 ianuarie 2014 Liviu Tudose a explicat în faţa Curţii Supreme că în acea zi a fost chemat la Guvern, pentru o întâlnire cu Victor Ponta: „La data de 19 ianuarie 2014, nu reţin că mi s-a comunicat prin intermediul finului meu, dar probabil că aşa a fost, Ghiţă Sebastian mi-a transmis «Victor vrea să te vadă» Pe 20 ianuarie 2014 m-am dus la sediul Guvernului şi am avut o discuţie de 1-2 minute cu domnul Victor Ponta. Arăt faptul că am fost surprins de dorinţa dumnealui de a mă vedea şi la acel moment nu am ştiut pentru ce“. La acea întâlnire, Ponta l-ar fi tentat cu importantul post, iar procurorul Liviu Tudose ar fi acceptat. „În cursul discuţiei, premierul m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau Oficiul de Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). I-am spus că în principiu aş fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date, respectiv ce post, cerinţele postului, să nu existe impedimente legale legat de oamenii cu care aş lucra. Practic, a fost o modalitate de a evita un răspuns ferm, pentru că mi-a fost ruşine să-l refuz în mod distinct. Mie, personal, această deplasare la fostul prim-ministru mi s-a părut forţată şi de aceea am încercat să am această atitudine de refuz elegant faţă de această ofertă“, a precizat Tudose În aceeaşi zi, pe 20 ianuarie 2014, a avut loc accidentul aviatic din Munţii Apuseni,  în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. Februarie 2014: Baronul Mircea Cosma, reţinut 11 februarie 2014 Procurorii DNA Ploieşti l-au reţinut pe preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (PSD), pe care l-au acuzat de trafic de influenţă. DNA explică că din acet motiv Tudose nu a mai primit nicio funcţie la DLAF sau ONPCSB. În aceeaşi zi, procurori DNA îl pun sub acuzare pe Vlad Cosma pentru trei infracţiuni de trafic de influneţă, şi solicită Camerei Deputaţilor încuviinţarea  arestării preventive. Ulterior, Curtea Supremă decis cercetarea lui Mircea Cosma sub arest la domiciliu, apoi sub control judiciar. Camera Deputaţilor nu a avizat solicitarea DNA de arestare a lui Vlad Cosma, cu 222 de voturi „împotrivă” şi 105 voturi „pentru”. 11 aprilie 2014 Procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe Mircea Cosma, Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Daniel –Adrian Alixandrescu - director executiv al Direcţiei Patrimoniu, pentru mai multe fapte de corupţie. Dosarul este pe rolul Curţii Supreme. 17 februarie 2015 Sebastian Ghiţă a fost pus sub acuzare la DNA în primu său dosar de corupţie, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu