Usor grizonat, imbracat in jeansi si geaca de motor, trage adanc dintr-o tigara, cu miscari lente. Gestul lasa la vedere jumatatile de degete goale ce ies dintr-o manusa de piele perforata, speciala pentru condus. Fumul de tutun ars se infasoara in barba-i incaruntita de cei 20 de ani care au trecut. Imaginea pastreaza ceva din parfumul de "golan" care canta in ’90 in Piata Universitatii: "Mai bine haimana, decat tradator/ Mai bine huligan, decat dictator/ Mai bine golan, decat activist/ Mai bine mort decat comunist".
Intr-o duminica tarzie, a coborat dinspre catunul cocotat pe un deal, acolo unde se retrage cea mai mare parte a timpului, departe de impostura lumii pe care o resimte. Sta picior peste picior si se uita detasat la tinerii zgomotosi din jur, adunati la singura carciuma deschisa din micul oras. Asa l-am intalnit la Breaza pe Marian Munteanu, fostul lider al studentilor din perioada ’89-’91, "golanul" batut crunt de mineri la 14 iunie 1990. Atunci, Denes Domokos, sef de schimb la mina Livezeni, a incercat sa-i taie capul cu securea studentului de 28 de ani, devenit "inamicul numarul 1". Studentul Munteanu a fost arestat in dimineata de 13 iunie 1990, eliberat cateva ore mai tarziu, apoi sechestrat fli batut cu bestialitate in subsolurile Universitatii. In acea zi a ajuns la spital in moarte clinica. Dupa numai 4 zile a fost din nou arestat si incarcerat la Jilava timp de doua luni. "Ma asteptam la ce e mai rau, banuiam ce mi se pregatea. Moartea este, pana la urma, inevitabila nu-i asa? Toti murim, e doar o trecere", povesteste Marian Munteanu.
Dupa experientele avute a invatat sa fie discret, dar mai ales rezervat. Aparitii in presa nu accepta mai mult de una pe an si este foarte atent cu cine sta de vorba.
Ce mai face azi fostul "golan"? Din ’99 preda cursuri de etnologie, antropologie si folclor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, ca profesor asociat. Inainte de asta, pentru ca nu-l angaja nimeni, a infiintat o agentie de resurse umane, unde a si lucrat niste ani buni. Acum, spune el, mai detine ceva actiuni, ca actionar minoritar, dar vrea sa se retraga complet din orice activitate citadina.
In rest, nu se uita la televizor, scrie carti de folcloristica, departe de Bucuresti, pe un deal, intr-un satuc de munte nu departe de Breaza, are o sotie violonista si foarte multi nepoti din partea celor trei frati. Pe langa toate astea, o vaca, o vitica, trei caini, livada si padure. Si un singur scop in viata, acelasi pe care spune ca l-a avut dintotdeauna: "O justa cumpana a sufletului". Nu stie insa daca va reusi sa-l atinga. "Dupa ce treci prin incercari grele, reinveti sa pretuiesti viata simpla, lucrurile aparent mici care iti umplu sufletul. Sanatatea sufleteasca este ceea ce ar trebui sa ne preocupe mai mult decat orice", crede Marian Munteanu. Nu vrea sa-si publice inca memoriile pentru ca, spune el, probabil nu l-ar crede nimeni: "Noianul de falsificari si de minciuni a fost atat de puternic incat e nevoie inca de ceva timp pentru ca oamenii sa realizeze cat de mult si mai ales cum si de catre cine au fost mintiti".
Vreo patru ani dupa liceu a lucrat ca muncitor necalificat. Traia boem, dadea cu tarnacopul la metrou si era multumit. La 25 de ani se saturase de bataturile de la maini si asa s-a apucat de facultate. A ucenicit in preajma lui Petre Tutea, Dumitru Staniloae, Ernest Bernea. Cea mai mare bucurie pe care a avut-o in acei ani a fost cand Tutea i-a spus, in sfarsit, pe numele mic. "In primul an imi spunea «domnu’ Munteanu» sau «domnu’ Teofan». Cand mi-a spus prima data simplu, «draga Marian», am avut bucuria trecerii celui mai mare examen din viata mea." Unii dintre tinerii carora le predau ma intreaba cum de am ajuns in preajma unor asemenea personalitati. Eu le spun: "Foarte simplu. M-am dus, m-am prezentat si am staruit in dorinta de a invata de la dansii. E adevarat insa ca multi dintre acestia nu mai au poate aceeasi disponibilitate ca generatia varstnica din tineretea mea. Si, in plus, studentii de azi sunt impinsi in directii adesea destul de nefericite, cultural vorbind", crede Marian Munteanu.
Despre tentativa din anii 2000 de a intra in politica, fostul lider al studentilor povesteste ca a fost invitat de un grup de politicieni sa participe la un proiect ce parea bine intentionat: "Dupa putina vreme, insa, a devenit evident ca vedeam lucrurile in mod diferit. Le-am urat succes, dar a trebuit sa ma retrag, asa am considerat ca e corect. Ei au continuat intr-una din directiile care s-au si impus, de altfel, in ultimii 10 ani in viata noastra politica".
Apropo de ceea ce se intampla astazi cu societatea romaneasca, Marian Munteanu crede ca unii dintre noi "avem doar iluzia libertatii, dar nu suntem inca liberi cu adevarat. Unii nu am reusit sa ne debarasam de o mentalitate de oameni dependenti, asistati, incapabili sa-si gestioneze singuri problemele. Este si consecinta inertiala a ultimelor trei secole de subordonare imperiala, dar si a comportamentului sinucigas al elitei noastre cultural-politice. Traim un proces accelerat de destramare, ne subminam propia identitate, ne risipim cu prea mare usurinta dar, fiind un popor vechi, vom supravietui. Da, vom supravietui, in pofida dezastrului actual si in pofida defetismului sincer sau dirijat al unor prea vocali directori de opinie".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu