marți, 22 martie 2016

Fabuloasa poveste a unui „off-shore uman“



Personaje fascinante în România sunt multe. Însă Petre Ion ocupă un loc aparte. A fost pomenit adesea în investigații de presă, dar numele său a apărut accidental, eventual cu o trimitere către gruparea din care face parte.  Jurnaliștii nu i-au acordat atenția cuvenită, ocupați să prindă peștii mari. De altfel, și eu am ajuns la el accidental. Am început ancheta de la legăturile firmei de contabilitate a mamei lui Victor Ponta cu apropiații  lui Morariu, care m-au trimis către Sulfina Barbu, Silvian Ionescu și Andreea Paul Vass de la PDL. Unul din partenerii soacrei Andreei Paul Vass era tocmai Petre Ion.
Acesta a fost momentul când am încercat să aflu mai multe despre el. Curând am fost copleșit de noianul de apariții în firme ale acestui Petre Ion.
Fondator, vânzător sau cumpărător de afaceri
Petre Ion e un personaj care ar trebui să fie multimilionar în euro, dacă ar fi să-l judecăm după participațiunile în diverse firme care au supt resursele statului în 
ultimii 15 ani. Numele său îl găsim atât ca reprezentant legal al unor societăți elvețiene și britanice cu activități în România, dar și ca deținător de părți sociale în diverse SRL-uri. Multe, atât de multe încât un cetățean normal ar avea bătăi de cap doar să le țină minte numele. Cu toate acestea, Petre Ion duce un stil de viață smerit, într-un apartament amplasat la ultimul etaj al unui bloc comunist din aglomeratul cartier Drumul Taberei.
E un paradox explicabil dacă ne uităm la personajele alături de care apare în firme sau în societățile în care este prezent. În realitate, cel mai adesea îl găsim în postura 
de fondator, vânzător sau cumpărător al unor business-uri (sau părți din business-uri), unele legate de numele lui Dorin Cocoș și Alexandru Bit­tner, precum și al grupului de interese lărgit, din care Cocoș și Bittner fac parte.
Petre Ion se poate lăuda că din panoplia sa de parteneri de afaceri au făcut parte de-a lungul timpului o pleiadă de VIP-uri politice și din TOP 300, fiind totodată prezent în numeroase afaceri în care statul a fost păgubit de active imense, contracte care au generat scandaluri de presă.
Petre Ion și Dosarul Flota
Petre Ion a fost partener în mai multe societăți comerciale cu familia Udrea-Cocoş (până recent, soțul Elenei Udrea), fiind asociat și cu ex-socrul deputatei, Victor Cocoș.
În Elan Group SRL, Petre Ion apare până în 2005 (când se decide dizolvarea societății) în acționariat cu Elena Udrea, Dorin Cocoș și Ulrich Olimpia, administrator fiind Victor Cocoș. Inițial, Elan Group fusese înființată de Elena Udrea și Ana Maria Topoliceanu, în 2002, pe vremea când prima nu era măritată și cele două locuiau 
împreună în același apartament din București. Ulterior, Ana Maria Topoliceanu și-a cedat un procent din părțile sociale către Petre Ion și un altul către Dorin Cocoș, ieșind din firmă. Mai târziu, a fost numită șefa Companiei Naționale de Investiții în mandatul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în guvernarea Boc.
Esențial de subliniat este că Elan Group SRL a angajat pentru dizolvare societatea Prestige Expert S.C.P.A.J.L. SRL, al cărei administrator era Caracas Carmen. La un an distanță, aceasta a realizat expertiza pentru DNA în “Dosarul Flota“, care îl privește și pe fostul președinte al României Traian Băsescu, concluziile acesteia fiind favorabile șefului statului, adică “pagubă zero“.
Mai interesant este că o altă firmă în care apar Dorin Cocoș, sora lui Dorin Cocoș și Petre Ion, Centrul de Expertiză Medicală a Forței de Muncă SA, apelează la serviciile aceluiași lichidator pentru dizolvare. Concluzia este simplă: atât președintele României, cât și Dorin Cocoș (și Petre Ion) au lucrat cu același expert. Iar soțul expertei contabile Carmen Caracaș a ocupat în Guvernul Boc I poziția de membru în Consiliul Național de Intregritate al Agenției Naționale de Integritate.
Petre Ion și Dorin Cocoș
Firmele legate de gruparea Cocoș în care apare Petre Ion sunt multe. De pildă, este prezent în celebra societate Trei Cocoși International SRL, alături de Anca Dinu (sora lui Dorin Cocoș) și Ulrich Olimpia. Aici, printre alții, a mai fost acționar de-a lungul timpului și vicepremierul Gabriel Oprea (fost președinte al UNPR).De asemenea, Petre Ion apare și în acționariatul societății Centrul de Evaluare Medicală și Testare a Forței de Muncă SA, alături de Dorin Cocoș, Ulrich Olimpia și Mioara Radu (aceasta este alt personaj prezent adesea în firmele controlate de Dorin Cocoș). Petre Ion apare și în Alexis Impex ’93 SRL, împreună cu Victor Cocoș, tatăl lui Dorin.
Petre Ion și Victor Ponta
În 2005-2006, tânărul avocat Victor Ponta presta servicii avocațiale pentru Dorin Cocoș. Fostul prim-ministru este cel care a redactat și actul constitutiv actualizat prin care intră doi noi asociați în acționariatul Telemedica SA, firmă în care acționari erau, printre alții, Dorin Cocoș și Petre Ion.
Petre Ion și Dana Năstase
În 1999, soția lui Alexandru Bittner, Sherry, a fost asociată cu Dana Năstase în Silverado Com SRL. Afacerea a fost ulterior vândută, în 2000, către nimeni altul decât Petre Ion și Gheorghe (aghiotant al lui Alexandru Bittner).
Petre Ion și fiica lui Dan Voiculescu
În septembrie 2003, pe când “off-shore-ul uman“ derula afaceri în asociere cu familia Udrea-Cocoș, acesta intra într-o afacere, Romsturio SRL, în care printre asociați se numărase până la acel moment și Corina Mirela Voiculescu, una din fiicele lui Dan Voiculescu, aflată mai puțin în lumina reflectoarelor decât sora ei Camelia. Întocmai ca în cazul firmei Danei Năstase, în clipa în care tânăra (împreună cu alți acționari) își făcea ieșirea alături de ceilalți parteneri, pășeau în societate ca noi asociați Rușan Gheorghe (familia Rușan exploatează luciurile de apă Oltina și Dunăreni în Dobrogea), Gheorghe Negrea și Petre Ion (toți trei reprezentați în cadrul tranzacției de același avocat).
Printre asociații Cameliei Voiculescu în afacerea cu “sturioni“ s-au aflat Bogdan Gabriel Neidoni și Alexandru Cristian Neidoni. Primul a ocupat funcția politică de director și mai apoi de director adjunct al Centrului Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine în Guvernul Emil Boc, în perioada când Nokia a decis să renunțe la investiția din România. Ulterior a fost pus director la compania de stat Teletrans S.A. Gabriel Bogdan Neidoni (despre care Ziarul financiar scria în 
2011 că este un necunoscut pe harta comunității de business, întrebându-se cum a fost pus într-o funcție de înaltă responsabilitate precum cea de promovare a investițiilor străine), cel care i-a vândut la începutul anilor 2000 Corinei Voiculescu 5% din afacerea cu sturioni.
Alexandru Cristian Neidoni a fost numit consul onorific al României în Principatul Lichtenstein în toamna lui 2013, de către Guvernul Ponta II, în mandatul lui Titus Corlățean la Ministerul Afacerilor Externe. Nu există multe date despre acest consul, cu excepția faptului că a reprezentat-o pe Corina Voiculescu în 2003 în tranzacția prin care firma Romsturio SRL a ajuns la Gheorghe Rușan, Gheorghe Negrea și Petre Ion.
Petre Ion și „Dan Radu Rușanu I“
“Off-shore-ul uman“ este prezent și în Domino Impex 94, alături de Ulrich Alin-Gabriel, Ulrich Olimpia, Bartolomeu Finiș, Carmen Mihaela Finiș și Negrea Gheorghe, firmă care la începutul anilor 2000 a cumpărat de la BTT pe nimic (23 dolari/mp, de 40 de ori sub prețul pieței) aproape 7.000 mp din Parcul Herăstrău, una din cele mai valoroase zone imobiliare ale României. Tranzacția e consecința unei 
semnături a ministrului Tineretului și Sportului de la acea vreme, Crin Antonescu, care a pus semnătura pe ordinul de ministru care trecea în mod ilegal șapte hectare din Parcul Herăstrău în patrimoniul BTT. La scurt timp după ce Antonescu “a semnat“, a răsărit de nicăieri SRL-ul Domino Impex ‘94, care a cumpărat terenul. Culmea, instanța a stabilit ulterior că ministerul păstorit de Crin Antonescu nu era minister de resort pentru BTT, ceea ce a dus la anularea contractului de vânzare-cumpărare cu respectiva firmă.
Dar, fiindcă felia din Parcul Herăstrău era prea valoroasă, a fost cumpărată a doua oară de Domino Impex ‘94, după ce s-au luat toate măsurile la nivelul instituțiilor statului ca terenul să poată fi cedat “pentru vecie“ către firma aflată în sfera de influență a grupului Petrache-Bittner-Cocoș. Mai întâi BTT a fost trecut în subordinea RA-APPS, condusă în acel moment de Eugen Bejinariu (deputat PSD și membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și până în februarie 2013 membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI).
Societatea unuia dintre apropiații lui Crin Antonescu a fost numită cenzor al norocoasei firme Domino Impex ’94 SRL, beneficiara semnăturii ministrului Antonescu, respectiv Dana Management SRL, la care acționari erau Dan Radu Rușanu și fiica sa.
Pe terenul cu pricina și-a avut sediul și celebra firmă Trei Cocoși International SRL, a lui Dorin Cocoș și a surorii sale și din acționariatul căreia au făcut parte și Petre Ion și generalul Gabriel Oprea.
Lupta clubului Sportul Studențesc, secția de yachting, cu rechinii imobiliari s-a încheiat de-abia în mai 2005, la 15 ani după momentul în care “semnătura“ lui Crin Antonescu favoriza îmbogățirea Domino, firmă controlată de apropiații grupării Bittner-Petrache-Cocoș și care a plătit bani către familia lui Dan Radu Rușanu.

Când acesta din urmă a fost propulsat de USL președinte al influentei Autorități de Supraveghere Financiară (ASF), care supervizează o piață ce gestionează active estimate la 10-15 miliarde de euro, jurnaliștii au surprins un moment memorabil. În momentul în care Dan Radu Rușanu a demisionat din Parlament ca să-și ia în stăpânire fotoliul de șef al ASF, președintele de atunci al Senatului, Crin Antonescu, l-a jelit, declarând că se desparte cu regret de “un vechi prieten“.

„România liberă“ vă prezintă joi, 24 martie, și celelalte încrengături de afaceri incredibile în care a fost implicat Petre Ion, personaj-cheie al întregii rețele care a acaparat politica românească, dar care a rămas aproape anonim – nu există nici o fotografie cunoscută cu acesta până în prezent.
Petre Ion și „păpușa“ lui SOV
Petre Ion a derulat afaceri și cu un offshore reprezentat de personajul Nipomici Ghenadie. Numele cetățeanului moldovean apare în dosarul penal deschis pentru “favorizarea infractorului“ pe numele controversatului Sorin Ovidiu Vîntu, atunci când SOV a transferat fonduri fugarului Nicolae Popa în Indonezia.
Astfel, în firma LIGHT SYSTEM S.A. Mamaia apar, în 2006, trei acționari persoane juridice și doi acționari persoane fizice, respectiv MASTERTRADE GROUP LTD, cu sediul social în Londra, Marea Britanie, reprezentată prin Petre Ion, COFIGEN S.A., cu sediul social în Geneva, Elveția, reprezentată prin același Petre Ion, RADOWAY LIMITED, persoană juridică cipriotă, cu sediul în Nicosia, Cipru, reprezentată prin Nipomici Ghenadie, cetățean al Republicii Moldova, Apostol Radu-Daniel și Tudora Mioara.
Până în octombrie 2006, LIGHT SYSTEM S.A., mai sus menționată, a avut ca auditor financiar societatea comercială DANA MANAGEMENT – S.R.L, a familiei Rușanu. Familia fostului președinte al ASF a prestat și pentru oamenii de paie ai lui SOV, Bittner și Cocoș, întocmai ca în cazul celeilalte firme din acționariatul căreia a făcut parte și Petre Ion, Domino Impex 94 SRL, menționată anterior.
Legături. Partenera lui SOV 1 și Liviu Luca
În baza împuternicirii primite de la Alexandru Bittner, Petre Ion a înstrăinat “Piscicola Tour Periteasca“ către Ana Bodea, un personaj al cărui nume la prima vedere nu spune nimic. Însă aceasta este cea care a vândut către Petromservice (avându-i la acea vreme în spate pe Liviu Luca și Vîntu) mina de la Budureasa (un zăcământ de brucit extrem de valoros, pomenit de SOV în timpul unuia din procesele sale, în care l-a acuzat pe Traian Băsescu că l-a băgat la închisoare special ca să îl deposedeze de valoroasa mină). Ana Bodea este și deținătoarea mai multor concesiuni și licențe primite de la ANRM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu