luni, 28 martie 2016

Traseism finanțat din bani publici


Un recent raport al Expert Forum radiografiază modul în care au fost alocate 7,5 miliarde de lei către administrația locală, în funcție de culoarea politică a primarilor. Documentul privește perioada iunie 2012-decembrie, când, cu excepția a două luni de zile, premier a fost Victor Ponta, iar principalii beneficiari au fost primarii PSD. Însă, practica este mai veche,  Ponta nu este pionier la acest capitol.
Documentul menționat are câteva elemente care merită subliniate. În primul rând, cea mai mare parte a banilor dirijați preferențial a fost alocată prin Programul
Național de Dezvoltare Rurală. Acesta a fost derulat de Ministerul Dezvoltării, condus în cea mai mare parte a perioadei de Liviu Dragnea, iar ulterior de Sevil Shhaideh, o apropiată a actualului lider al PSD. Așa se și explică faptul că Dragnea a fost de acord ca PSD să piardă guvernarea, odată cu debarcarea lui Ponta în noiembrie 2015, însă s-a luptat să îl plaseze în fruntea Ministerului Dezvoltării pe Vasile Dâncu, un apropiat al său.  
A doua sursă de finanțare este Fondul de Rezervă Bugetară. Potrivit legislației în vigoare,  Fondul de Rezervă se repartizează ministerelor și gestionarilor bugetelor locale, pe bază de hotărâre de guvern, “pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar”. Legea privind finanțele publice nu specifică niciun fel de limită pentru aceste fonduri. Potrivit unui raport al Curții de Conturi,  cheltuielile din Fondul de Rezervă pe anul 2014 (an cu alegeri prezidențiale) nu se încadrează în categoria urgente sau neprevăzute. Fondul de Rezervă a fost majorat de 15 ori în 2014, de la 161.269.000 lei la 2.340.670.000 lei, prin două rectificări bugetare, iar destinația sumelor a fost schimbată prin ordonanțe simple sau de urgență.
Autorii raportului Expert Forum au monitorizat și legătura dintre alocarea fondurilor și traseismul politic și au constatat că banii de la buget au fost folosiți ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, an cu alegeri prezidențiale. Cu câteva luni 
înainte de alegerile prezidențiale, Guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care permitea traseismul aleșilor locali, fără ca ei să își piardă mandatul, așa cum prevede statutul aleșilor locali. Potrivit documentului, din Fondul de Rezervă, PSD a primit aproape 58% din suma totală atribuită direct către autoritățile locale prin hotărâri de guvern. Suma este împărțită în 10% înainte de migrație, respectiv 47% după migrație. PNL urmează cu 26%, iar PDL cu 4%. UDMR aproape și-a dublat încasările după octombrie 2014, deși numărul de primari nu s-a schimbat semnificativ.
Dacă discutăm de PNDL, PSD a primit 13,45% înainte de migrație, respectiv 52% după octombrie 2014 (când avea 51% din totalul primăriilor), suma reprezentând 65,46% din totalul fondurilor date către autoritățile locale. PNL a primit în total 20,49%, dublându-și sumele primite după migrație, dar fiind dezavantajat, întrucât după octombrie 2014 avea aproape 30% din primării.
Nu vorbim de cazuri izolate. Potrivit unul alt raport al Expert Forum, principalul câştigător de pe urma migraţiei politice a fost PSD, racolând 436 dintre cei 552 de primari care și-au schimbat partidul. ALDE a ajuns de la zero la 34 de primari,  iar UNPR a sărit de la 28 la 45 de primari. PNL a pierdut 265 de primari și a racolat 6, iar PDL a pierdut 224 și a primit unul. Ordonanța de urgență a fost declarată neconstituțională de CCR, dar majoritatea PSD-UNPR-ALDE a refuzat să voteze pierderea mandatelor de către traseiști.
Și aici apare marea inovație adusă de Victor Ponta și Liviu Dragnea. Și guvernele anterioare au alocat fondurile preferențial, însă cei doi sunt primii dovediți cu cifre că au plătit bani de la buget pentru racolarea de primari, pe scară industrială. Pe scurt, primarii și-au schimbat partidele, pe baza unei ordonanțe care a fost respinsă de către CCR, și au primit bani pe baza unor acte normative în care Curtea de Conturi a găsit numeroase derapaje.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu