joi, 31 martie 2016

Dosarul secret al lui Băsescu, apărut după 7 ani. Autorităţile au îngropat acuzaţiile invocând imunitatea preşedintelui


Dupa sapte ani, un document ultrasecret iese la lumina. Traian Basescu a fost cercetat in 2004 pentru spalare de bani in urma tranzactiilor imobiliare cu bunul sau amic Costel Casuneanu.
Dosarul a fost inchis la cinci zile dupa ce Basescu a fost ales presedinte, nu pentru ca faptele nu se probau, ci cu argumentul explicit ca seful statului beneficiaza de imunitate. Invocarea imunitatii nu este insa in sarcina Oficiului pentru combarea spalarii banilor, ci a instantelor doar, la care cauza nu a ajuns niciodata.
Tranzactia
In iunie 2002, publicam in Jurnalul National ancheta cu titlul 'Averea lui Traian nu se regaseste in castigurile lui legale', rezultatul a cateva luni de documentare. Radiografia tuturor afacerilor familiei Basescu, rapoarte de la Registrul Comertului, declaratii de venit ale lui Traian Basescu, interviu cu liderul PD de la acea data in legatura cu banii de dinainte de Revolutie...
Era spulberat atunci mitul fabricii de inghetata, cu care Traian Basescu isi justifica bunastarea, dar care nu fusese niciodata pe profit. Traian Basescu recunostea ca a facut contrabanda cat a fost pe mare. Insa cea mai importanta dezvaluire o constituiau contractele incheiate de Traian Basescu in vara anului 2000 pentru doua achizitii.
Proaspatul primar al Capitalei cumpara de la 'regele asfaltului', Costel Casuneanu, o limuzina Mercedes Benz S500, abia inmatriculata in Romania, cu doar 390 de milioane de lei, la cursul de atunci insemnand circa 13.000 de dolari. Chestionat de Jurnalul National, Basescu raspundea:
“E un pret. Nu a fost degeaba'. El recunostea totodata ca omul de afaceri ii este “bun amic' si ca acesta a beneficiat de licente de transport pentru cele peste 100 de tituri pe care le detinea pe cand Basescu era ministru. Licentele erau limitate ca numar, pila la ministru, ca atare, deloc de neglijat.
A doua tranzactie iese din categoria mizilic. La 9 august 2000, Traian Basescu si Costel Casuneanu au cumparat, de la acelasi proprietar, cate un teren de 3700 mp, in Aleea Privighetorilor, langa Gradina Zoologica, inca de atunci una dintre cele mai scumpe zone ale Bucurestiului. Pretul pietei era de pana la 200 euro mp. Traian Basescu plateste insa doar 13 dolari mp.
Mai exact, potrivit contractului, 1.483.244.000 lei, echivalentul a 50.000 de dolari, pe care vanzatorul ii primeste “in intregime la data autentificarii contractului', dupa cum se arata in actul de vanzare-cumparare. In paralel, in aceeasi zi, Casuneanu plateste aceluiasi proprietar, pentru aceeasi suprafata, cinci miliarde de lei vechi.
Doi ani mai tarziu, la 14 octombrie 2002, Traian Basescu vinde acest teren de cinci ori mai scump decat l-a cumparat, chiar daca pretul zonei nu crescuse de tot atatea ori. Cumparatoarea care ii da 12 miliarde de lei vechi, echivalentul a 361.540 USD, este o anume Gabriela Blaj, din Oituz, localitatea de bastina a lui Casuneanu.
Informatii “pe surse' aratau ca doamna Blaj este cumnata domnului Casuneanu. Traian Basescu a sustinut insa ca nu stie cine e.
"Terenul a fost cumparat de o doamna, Gabriela Blaj, habar nu am cine este. Eu am rezolvat problema prin notar", declara el pentru Adevarul. Banii obtinuti astfel sunt folositi de Traian Basescu pentru a justifica cumpararea vilei din Otopeni (Bucuresti Ploiesti 137 B), contra a 280 000 de dolari.
La 21 octombrie, Traian Basescu cumpara vila, iar alte trei saptamani mai tarziu o doneaza fiicei sale Ioana, pentru ca in februarie 2003, in calitate de primar, sa isi aloce singur casa din Mihaileanu.
Scaparea porumbelului
Dupa cinci ani de la tranzactie insa…surpriza! Confruntat de Victor Ciutacu intr-o dezbatere la TVR, la 8 mai 2007, Basescu se tradeaza: Casuneanu e cel care i-a dat pe teren de cinci ori mai scump decat la cumparare.
“Eu nu am cumparat nici un teren de la Casuneanu. Eu i-am vandut, si i-am vandut sub pretul pietei, exact ca sa nu aveti de ce sa aveti o problema de constiinta", ii declara presedintele lui Ciutacu.
Dosarul “secret de stat'
In urma dezvaluirilor din Jurnalul National, chiar inainte ca Traian Basescu sa scape porumbelul, tranzactiile Basescu-Casuneanu au constituit obiectul unei cercetari pentru spalare de bani. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a deschis la 17.09.2004 dosarul cu numarul S/IV/1014.
Numai ca dupa alegerile din luna decembrie a aceluiasi an, cu Traian Basescu ales presedinte, dosarul a fost trecut la top secret si nimeni niciodata nu a confirmat ca el a existat. In mai 2007, Jurnalul National a cerut ONPCSB clarificari in legatura cu acest dosar, in baza Legii /2001 privind accesul la informatiile de interes public.
Raspunsul a fost uluitor: e secret de stat.
"Avand in vedere diferitele nivele de clasificare sub care se efectueaza activitatea de analiza in Oficiu, in conformitate cu prevederile Legii nr. 182/2002 privind protectia informtiilor clasificate, nu putem sa dam curs solicitarii dumneavoastra prin invocarea prevederilor Legii nr. 544/2001". Ce-i drept, Oficiul nu nega ca dosarul a existat!
Iata dosarul!
Dupa sapte ani de la deschiderea lui - si inchiderea lui totodata – Dosarul nr S/IV/1014 a iesit la lumina. L-am prezentat opiniei publice sambata seara, in cadrul emisiunii “Exces de putere' pe care o realizez la Antena 3.
Cu adevarat lumina se face insa in privinta motivelor pentru care a fost inchis dosarul. Nu pentru ca tranzactiile nu ar fi reale. Ci pentru ca Traian Basescu, ajuns presedinte, beneficiaza de imunitate. La 17 decembrie 2004, la cinci zile dupa ce fusese ales, dar inca neinvestit in functie, dosarul se claseaza cu urmatoarea concluzie:
“In urma alegerilor prezidentiale desfasurate in data de 12.12.2004, Traian Basescu a castigat votul majoritar si, in conformitate cu preverile art 82(1) din Constitutia Romaniei, rezultatul alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei, a fost validat de Curtea Constitutionala. Fata de cele prezentate, in baza art 84 alin.2 din Constitutia Romaniei, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate, propunem clasarea lucrarii S/IV/1014 referitoare la Basescu Traian'.
Iar plenul Oficiului a votat clasarea, in unanimitate. In jumatatea de pagina a rezolutiei, mai exista un paragraf, cu trimitere la fondul cercetarii.
Astfel, ONPCSB decide ca, intrucat Gabriela Blaj a virat banii in contul lui Basescu, iar acesta in contul fiicei sale Ioana, “nu a incercat ascunderea banilor, din moment ce acestia au existat in conturi in toata aceasta perioada' (Sic!).
O explicatie socanta, avand in vedere ca o operatiune de spalare de bani tocmai asta presupune: incheierea unor tranzactii prin care bani negri sa poata fi adusi in conturi, la vedere, si transformati in bani albi.
Ce mai risca Basescu
Invitat la “Exces de putere', presedintele PSD Victor Ponta, fost procuror, a aratat ca inchiderea dosarului este incorecta, intrucat imunitatea dobandita de Traian Basescu nu putea constitui un argument. Oficiul trebuia sa solutioneze cauza si sa inainteze Parchetului propunerea de incepere sau neincepere a urmaririi penale.
In cazul in care Parchetul ar fi decis sa instrumenteze cauza, ea s-ar fi suspendat pana cand Traian Basescu nu va mai beneficia de imunitate. Infractiunea de spalare de bani se prescrie in zece ani. In cazul de fata, la 14 octombrie 2012.
Presedintele PSD a anuntat ca va studia documentele prezentate si, daca acuzatia este intemeiata, va depune o plangere penala impotriva lui Traian Basescu. Astfel, acesta ar putea fi cercetat dupa incheierea mandatului. Pedeapsa prevazuta pentru spalare de bani este pana la 12 ani de inchisoare

Un comentariu:

  1. Orice masina prezentata drept garantie la Amanet auto, pentru acordarea unui credit rapid este pastrata in conditii de maxima siguranta, in parcarea special amenajata, masina este preluata si parcata in parcul auto destinat acestui scop.

    RăspundețiȘtergere