marți, 29 martie 2016

EXPLOZIV / Doi superpenelisti intra la MALAXOR / Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu şi George Scutaru, judecaţi pentru spălare de bani

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să trimită cauza înapoi procurorilor DNA care au întocmit rechizitoriul.
Prin aceeaşi soluţie dată miercuri a fost revocată şi măsura controlului judiciar luată faţă de Scutaru, însă sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată.

"Restituie cauza privindu-i pe inculpaţii Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan-Ştefan şi Schaer Ana-Maria, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 114/P/2015 din data de 28 septembrie 2015, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu în cuantum de câte 90 lei se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. II. Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Scutaru George Adrian. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare", se arată în decizia instanţei.
Fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Dan Motreanu şi Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată de DNA pentru spălare de bani.
La cel de-al doilea termen din camera preliminară, instanţa supremă a admis mai multe excepţii formulate de cei trei şi a constatat neregularităţi în întocmirea rechizitoriului, dispunând remedierea acestora în termen de cinci zile de la comunicarea deciziei.
Totodată, instanţa a dispus să i se comunice dacă procurorul menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.
"Admite în totalitate cererile şi excepţiile invocate din oficiu şi, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Scutaru George Adrian, Motreanu Dan Ştefan şi Schaer Ana Maria. Constată neregularitatea rechizitoriului nr.114/P/2015 din 28 septembrie 2015 întocmit de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune remedierea neregularităţii actului de sesizare în sensul: precizării infracţiunilor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a fiecăruia dintre inculpaţi, cu indicarea expresă a textului de lege; a numărului de infracţiuni de spălare de bani, aflate în concurs, reţinute în sarcina fiecăruia dintre cei trei inculpaţi şi precizarea în concret a faptelor ce compun concursul de infracţiuni; precizării, în concret, a faptelor reţinute ca pretins săvârşite de fiecare dintre cei trei inculpaţi care ar realiza elementul material al laturii obiective a infracţiunii de spălare de bani, varianta normativă concretă şi efectivă care li se impută fiecăruia dintre aceştia, precum şi modalitatea alternativă din cadrul fiecărei variante normative", se arăta în încheierea şedinţei de judecată.
De asemenea, instanţa respingea cererea lui George Scutaru "privind constatarea nelegalităţii administrării probelor în faza de urmărire penală".
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat termenul în proces pentru marţi, pronunţarea venind miercuri

.Dan Motreanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi fostul consilier prezidenţial George Scutaru au fost trimişi în judecată de DNA pentru spălare de bani, în dosarul în care sunt acuzaţi că au primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din 2008.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru, la data faptelor deputat şi membru cu funcţie de conducere în PNL, şi, în stare de libertate, pe vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu, deputat şi membru cu funcţie de conducere în PNL (la data faptelor şi în prezent), pentru spălare de bani.
Anchetatorii au trimis-o în judecată pentru aceeaşi infracţiune şi pe Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţător în cauză, a pretins şi primit de la o altă persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acesteia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău.
"Din suma de 700.000 euro, bani primiţi efectiv de persoana denunţătoare, aceasta le-a remis inculpaţilor Scutaru George-Adrian şi Motreanu Dan Ştefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înţelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale), a candidaţilor partidului din care fac parte cele două persoane ultim menţionate", au precizat procurorii DNA în rechizitoriu.
Conform anchetatorilor, pentru a disimula provenienţa acestor sume de bani, GeorgeScutaru, Dan Motreanu şi Ana Maria Schaer "au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală".
Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor celor trei inculpaţi, până la concurenţa sumei de 1.213.090 de lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La începutul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, în acest dosar.


George Scutaru, fost lider al deputaţilor PNL, a fost jurnalist până în 1998, când a devenit consilier al preşedintelui ApR, Teodor Meleşcanu, formaţiune politică la care şi-a depus şi adeziunea. În 2001, Scutaru devine membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR, şi obţine în 2002 funcţia de preşedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. Din 2010 şi până anul acesta a condus organizaţia judeţeană a PNL Buzău. Scutaru a deţinut trei mandate consecutive de deputat şi s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucureşti.
În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională.
În 6 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a lui George Scutaru, şeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale
Dan Motreanu este deputat de Călăraşi, fiind la cel de-al treilea mandat de parlamentar. Timp de patru ani, între 2000 şi 2004, a fost consilier judeţean în Consiliul Judeţean Alba, iar în 2004 a câştigat primul mandat de deputat, fiind ales într-o circumscripţie din Bucureşti. În perioada 2006 - 2007, Dan Motreanu a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Dezvoltării Rurale. De asemenea, Motreanu este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Dan Motreanu este membru al PNL din anul 1990, de-a lungul timpului ocupând mai multe funcţii în partid - vicepreşedinte PNL Alba Iulia, preşedinte Tineretul Naţional Liberal, secretar general al PNL. Din 2010 este vicepreşedinte al PNL Călăraşi. De asemenea, Dan Motreanu este prim-vicepreşedinte al partidului la nivel naţional.
http://www.mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu