luni, 28 martie 2016

INCENDIAR / Sectorul 2 MACELARIT / Şase întrebări-cheie în dosarul de la Sectorul 2. Pe cine ascund procurorii în cazul primarului Onțanu


Primarul Sectorului 2 a avut doi interpuși în tranzacțiile prin care a primit mita, spun procurorii DNA. Pe unul îl fac public: avocata Loredana Radu. Pe al doilea îl numesc „o altă persoană” sau „persoana respectivă”. În referat el apare însă ca… inculpat. Un al doilea element misterios este audierea afaceristului Marius Locic. Un al treilea e legat de retrocedarea unei suprafețe de teren de trei ori mai mare decât cea la care se face referire în dosar.
Miercuri, un comunicat al DNA anunța reținerea lui Neculai Onțanu pentru luare de mită. Nu și abuz în serviciu, nimic altceva. Potrivit datelor comunicate, în 2006-2007, Onțanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza Sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. După emiterea titlului de proprietate, inculpatul a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil. În baza acestei solicitări, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu Loredana Claudia.
ÎNTREBAREA NR.1: CINE ESTE INTERPUSUL SECRET?
Potrivit documentelor pe care le deținem, cei 500 de metri pătrați au fost trecuți pe numele Aurel Radu. Surse apropiate anchetei spun că el este nimeni altul decât fostul director Metrorex, om de încredere al lui Onțanu. Un personaj foarte interesant din perspectiva mediului relațional. După izbucnirea dosarelor Microsoft și ANRP 1, cu Gheorghe Stelian protagonist, gașca penalilor se reunea la biroul lui Truică. Erau la reuniunea de urgență Pescariu,Truică, Stelu, Eugen Bejenariu și Aurel Radu. Ascunderea numelui său și în referatul privind arestarea lui Onțanu este cu atât mai dubioasă cu cât el are calitatea de... inculpat! „Tot la 13.11.2007, la același notar, s-a încheiat un alt contract de vânzarecumpărare, redactat tot de inculpata Radu Loredana Claudia, având ca obiect transferul unei suprafețe de 500 mp din același lot către inculpatul (...) cu prețul de 500 euro/mp”, se arată în referat. E greu de înțeles de ce numele unui inculpat este ascuns.

ÎNTREBAREA NR. 2: DE CE LIPSEȘTE URMA BANILOR DE LA INTERPUSUL SECRET?
Informațiile pe care le deținem arată că la trei luni de la intrarea în posesia terenului, Aurel Radu îl vinde unui anume Remus Florin Capotă, în contract înscri-indu-se dreptul de privilegiu al lui Radu pentru suma de 1.100.000 de euro, rămasă de încasat. Prețul total al vânzării îl putem deduce din referatul procurorilor care vorbesc de 2.800 euro/mp, deci 1.400.000. Încă șase luni mai târziu, terenul e ipotecat la bancă pentru 1.890.000 de euro de noul proprietar. Deși se referă la această tranzacție, procurorii nu merg mai departe și nu arată cum au ajuns acești bani de la Aurel Radu la Neculai Onțanu. Inculpatul, așa cum este denumit Aurel Radu, nu a fost întrebat? Nu este parte din dosar? De ce avocata Loredana Radu este ares-tată pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani și Aurel Radu, care a făcut același lucru ca ea, nu? (Potrivit legii, spălarea de bani înseamnă și schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infrac-țiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri și dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni).
ÎNTREBAREA NR. 3: ȘI OPREA E PARTE A INFRACȚIUNII?
În schimb, în referat se arată că în cazul celuilalt teren, cel de 1.000 de metri pătrați, „beneficiarul final este o persoană apropiată primarului Onțanu Neculai (cei doi erau colegi în cadrul Partidului (...)”. Documentele pe care le deținem arată că este vorba de Gabriel Oprea, fostul președinte al UNPR și fost ministru de Interne. Procurorii menționează că prețul plătit de Oprea Loredanei Radu, respectiv lui Onțanu, este de 400 euro/mp, de șapte ori mai mic decât prețul plătit în aceeași perioadă pentru un teren din același lot și care avea o documentație de urbanism similară (e vorba de prețul plătit de Capotă lui Aurel Radu) și mai puțin de jumătate față de valoarea minimă din Ghidul orientativ al notarilor (care crescuse la 900 euro/mp la această dată). După vânzarea terenului către Oprea, procurorii arată că Radu Loredana a obținut de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un imobil cu 10 niveluri (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. „Autorizația a fost emisă la solicitarea expresă a primarului Onțanu Neculai, cu încălcarea prevederilor legale, având în vedere că imobilul se află în zona verde de protecție a Lacului Tei, care este neconstruibilă conform art. 9 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților și conform Planului de Urbanism General al Municipiului București (zona V4) ”, se arată în document.

ÎNTREBAREA NR. 4: DE CE A FOST AUDIAT LOCIC?
Miercuri seară, la scurt timp după reținerea lui Onțanu, părăsea sediul DNA, după ce fusese audiat în acest caz, afaceristul Marius Locic, condamnat, în 2013, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Voicu-Cășuneanu și eliberat condiționat acum două luni. Legătura lui cu acest caz este un mister. Documentele nu arată nicio implicare a lui Locic în tranzacțiile cu terenuri. În schimb, el ar putea să aibă legătură cu răspunsurile la următoarele două întrebări:

ÎNTREBAREA NR. 5: ALE CUI SUNT CELELALTE 29HA?
ȘI
ÎNTREBAREA NR. 6: UNDE E STELU?
Asta pentru că procurorii vorbesc în referat despre reconstituirea dreptului de proprietate pentru 83.500 mp, în realitate fiind vorba de o suprafață cu mult mai mare. Documentele pe care le deținem arată că proprietarul inițial al terenurilor este un anume Ionescu Ioan Tudor, iar suprafața totală revendicată de acesta este de 200 de hectare în fosta comună suburbană Colentina, București, Sectorul 2, teren dobândit de către acesta prin moștenire de la defuncții săi părinți, Ionescu Sultana, conform Certificatului de Moștenitor nr. 180/1996, eliberat de fostul Notariat de Stat al Raionului 30 Decembrie București, și Ionescu Dumitru (zis Tache), conform Testamentului autentificat sub nr. 27801 din data de 27.07. 1937 de Tribunalul Ilfov. La data de 30.06.2003, prin Contractul de Vânzare- Cumpărare drepturi succesorale autentificat sub nr. 920 de Notar Public Popper Constanța, Ionescu Ioan Tudor a vândut către Nicorici Doru (o cotă de 10%) și Ilas Cristian (o cotă de 90%) drepturile succesorale pentru 66,54 hectare. De la Ilas și Nicorici cumpără drepturile omul de afaceri Dragoș Dobrescu, care, potrivit mărturiei date procurorilor le împarte cu Cristi Borcea, în urma promisiunii lui Borcea că va obține de la Onțanu retrocedarea. Deși procurorii vorbesc de 8,3 hectare, actele arată că, la data de 19.07.2007, prin Procesul-Verbal de punere în posesie nr. 46183, încheiat cu Primăria Sectorului 2, Ionescu Ioan Tudor a primit 9 ha și 6.893 mp (sic!). Aceleași documente arată că în total, până la această dată, Ionescu Ioan Tudor avea dispoziții de restituire pentru 291.975,4 mp. De asemenea, în documente ale Primăriei Sectorului 2, în 2010, el figura cu încă o revendicare privind „Șoseaua Fundeni Doamnei (Colentina mal)”, fără a se preciza suprafața. Or, informațiile noastre arată că o parte din hectarele obținute de Ionescu au ajuns la vestitul Stelu. Gheorghe Stelian se află de altfel într-o relație extrem de strânsă cu Onțanu, atât de strânsă încât acesta i-a restituit 14.000 de metri pătrați în Floreasca, deși avea acte pentru Dobroiești, județul Ilfov.
Locic și Stelu sunt legați, de asemenea, de tranzacții făcute cu terenuri pe care săgeata lui Cocoș le-a obținut tot în urma unei retrocedări, aceea a averii industriaşului Maximilian Tonolla, Stelu obținând rapid averea după ce a cumpărat drepturile litigioase de la cei trei urmaşi ai acestuia, care au bătut 15 ani pe la porțile statului în zadar. În timp ce Bogdan Tonolla mărturisea că s-a ales cu 100.000 de euro, Stelian a vândut mai departe cu milioane de euro: 8.000 de mp din Barbu Văcărescu au ajuns la Marius Locic pentru 2,1 milioane de euro, 3.000 de mp din Floreasca au ajuns la Cristi Borcea (foto) pentru 6.750.000 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu