sâmbătă, 26 martie 2016

EXPLOZIV / Neculai ONTANU / Generalul Betonist-pe faras. Intreg esafodajul edilului de la 2, pe cale sa se destrame !

Jocul de-a blatul


http://www.ancheteonline.ro/2016/03/neculai-ontanu-pe-faras-intreg-esafodajul-edilului-de-la-2-pe-cale-sa-se-destrame/

Neculai Ontanu este in cadere libera. Intregul sistem clientelar creat de el in ani de zile este pe cale sa se destrame. Asta, odata cu destructurarea UNPR. Vremea cand Gabriel Oprea, “capo din tuti capi”, taia si spanzura, s-a dus demult. Acum, primarul de la sectorul 2 se gaseste total descoperit. Nu numai la nivel central, ci si la el, in zona sa de influenta.
Preluand conducerea interimara, Ontanu se vede acum lidero maximo al partidului. Asta, pana la congresul partidului, care ar putea sa-l numeasca in fruntea UNPR, pe Valeriu Steriu. Dar pana atunci, structuri intregi din teritoriu migreaza, ba la PSD, ba la PNL. Zilele trecute, organizatiile Dambovita si Prahova, au trecut la PNL, iar 6 deputati, la PSD.
Pentru a-si face loc de negociere in alianta cu PSD, Ontanu a intrat in coliziune cu Liviu Dragnea, amenintandu-l cu sustinerea proiectului liberalilor privind alegerile in doua tururi de scrutin. De fapt, o asemenea manevra nu ar insemna decat sa-si taie craca de sub picioare, in conditiile in care edilul de la sectorul 2, primeste un puternic sprijin din partea PSD, in special, prin intermediul presedintelui filialei de sector, Rodica Nassar. Si nu este de negjijat un asemenea suport, mai ales tinand cont ca din aceasta zona vine o puternica sustinere financiara din partea oamenilor de afaceri arabi. Mentionam ca Rodica Nassar este casatorita cu Nassar Nassar, un influent personaj din lumea business-ului arab.
Pana acum, doar in picioare
Primarul Neculai Ontanu, a cazut, pana acum, intotdeauna, in picioare. A avut sustinere puternica la centru, in structurile de conducere. In perioada regimului Basescu, dar si dupa, edilul de la 2 a facut un joc de echilibristica, obtinand sprijinul politic si financiar, atat al oamenilor lui Basescu, cat si al liderilor din PSD. Astfel, la alegerile prezidentiale din 2009, el se afisa, in campania electorala cu Traian Basescu, iar la alegerile generale din 2012, facea campanie organizatiei PSD, condusa de Rodica Nassar. In timp ce se manifesta ca un apropiat al potentatilor portocalii ( din “famiglia” Udrea-Cocos), Ontanu era si nasul fetitelor Rodicai Nassar. Totodata, edilul, desi era membru marcant al USL, in 2012, o ajuta, subteran, pe Anca Boagiu sa ajunga senator, pe listele PDL, in schimbul blatului pentru primaria sectorului 2.
Scoala PCR
Neculai Ontanu, crescut la scoala de partid a PCR, nu a avut niciodata jena sa lucreze la doua capete. Acum insa, dupa toate probabilitatile, i s-a infundat. Jocul specific UNPR nu mai merge. De cand Liviu Dragnea a preluat PSD, UNPR a iesit din zona de interes a aliantelor social-democratilor, iar liberalii s-au delimitat clar de “interesul national” dupa ce au aparut problemele cu justitie ale lui Gabriel Oprea, in timp ce PMP nici nu vrea sa auda de uneperisti.
Mai mult, Neculai Ontanu s-a trezit cu o puternica concurenta pentru scrutinul din iunie, dupa ce deputatul Dan Cristian Popescu a fost validat drept candidat, din partea PNL, in batalia pentru mandatul 2016-2020. Nu i-ai mai iesit jocurile de culise, puse la cale impreuna cu Anca Boagiu: PNL nu a acceptat candidatura pupilei lui Boagiu, Ioana Lazaroiu, o apropiata a lui Ontanu ( citeste si http://www.ancheteonline.ro/2015/10/liberalii-o-pun-de-un-blat-cu-neculai-ontanu-doamna-macelar-un-potential-candidat-pnl-la-primaria-sectorului-2/).
De altfel, puterea lui Ontanu in sectorul 2 este construita pe trei piloni: o structura administrativa (intreaga clientela birocratica din jurul primariei), un vehicul politic ( format inclusiv din elemente ale lumii interlope si organizatii “paramilitare”), si o componenta financiara( sponsori dubiosi, unii arestati, altii cercetati penal sau trimisi in judecata). Toate cele trei elemente ale esafodajului Ontanu se intrepatrund, iar daca unul dintre stalpi se fisureaza, intreaga constructie cade.
Pe filiera araba, via PSD
Un prim nivel al structurii clientelare ridicate de Neculai Ontanu il reprezinta relatia speciala cu sefa organizatiei PSD sector 2, Rodica Nassar. Aceasta vine cu o puternica influenta, prin intermediul sotul sau, in lumea financiara a arabilor, extrem de puternica in aceasta zona a Bucurestiului. Sotul acesteia, Nassar Nassar, a facut avere, potrivit presei centrale, din activitati didactice, girate de PSD, de pe vremea cand lider era Ion Iliescu. El a infiintat in anii ’90 Scoala Libaneza, potrivit unei francize de invatamant din Beirut (Liban). Scoala a functionat ca o unitata privata exclusivista, la preturi foarte mari. Dar pentru ca nu s-ar fi ridicat la nivelul educational romanesc, i-ai fi fost retrasa licenta.
Acelasi Nassar Nassar a infiintat o noua scoala privata, Cambridge School of Bucharest, unde, pe langa copiii afaceristilor arabi, invata astazi toate beizadelele asa zisei aristocratii bucurestene. Fratele lui Nassar Nassar, Ghaleb Naasr a deschis prima shaormerie din Romania, in sectorul 2, langa Stadionul Dinamo din Capitala, în 1991. Tot in 1991, cei doi frati au deschis primul magazin oriental din București, iar in 1993 o fabrica de facut lipii, care mai exista si astazi. Afacerile lor au prosperat in sectorul 2, fiind “protejati” de primarul Neculai Ontanu, mai mult, chiar de regimul Iliescu. Amintim faptul ca Rodica Nassar a fost foarte apropiata de Ion Iliescu. Presa centrala a relatat ca inclusiv ambasada Libanului in Romania s-a transformat in agent electoral al PSD, in campania de sustinere la prezidentiale a lui Adrian Nastase, in 2004. Astfel, ziarul Adevarul a scris ca receptia data de ambasadorul Abdel Majid Khassir, in 22 noiembrie 2004, la Hotel Intercontinental, cu ocazia zilei nationale a Libanului, a fost exploatata electoral de Rodica Nassar si tranformata intr-o campanie de strangere de fonduri pentru candidatul PSD.
Relatia dintre Rodica Nassar si Neculai Ontanu este insa mai profunda. Ontanu i-a botezat cele doua fete, iar edilul a “cadorisit-o” pe Nassar, in anul 2002, cu un un teren in sectorul 2, de pe domeniul public.
Primarul i-a pus la dispozitie deputatei PSD, 1.652 metri patrati teren in zona Baneasa-Ancuta. Certificatul de urbanism pentru vila cu doua etaje si mansarda a intrat in posesia familiei Nassar a doua zi dupa ce terenul a fost trecut din administrarea municipalitatii in cea a Primariei sectorului 2.
Pe relatia Udrea-Cocos
Neculai Ontanu a avut o relatie speciala si cu gasca din jurul presedintelui Traian Basescu. Nu putem uita ca primarul de la 2 l-a sprijinitt, pe fata, pe Basescu in campania prezidentiala din 2009. Totodata, Ontanu a facut campanie pentru pupila fostului presedinte, Elena Basescu, la europarlamentarele din 2008. Dar, mult mai consistente au fost combinatiile imobiliare ale edilului cu afaceristii din zona portocalie. Unul dintre business-urile care sunt in atentia DNA este retrocedarea controversata a unui teren din strada Chopin, cumparat in decembrie 2006, de Elena Udrea si Dorin Cocos, prin intermediul celebrului Gheorghe Stelian ( denuntator in dosarul Microsoft), unde cei doi fosti soti si-au ridicat o vila de lux. (potrivit antena3.ro). Toata afacerea, sub ochii indulgenti si complici ai lui Ontanu.
Bucsaru, pila lui Basescu
Un alt afacerist din curtea lui Traian Basescu, Dumitru Bucsaru ( fost patron la Unirea Urziceni), a batut palma cu Neculai Ontanu pentru un aranjament imobiliar necurat. Potrivit revistei Academia Catavencu, pe locul unei foste piete din cartierul Floreasca, Bucsaru a ridicat o cladire de birouri, dupa ce edilul i-a pus la dispozitie acestuia, in mod gratuit, in perioada regimului Basescu, un teren de 525 mp, in zona Floreasca. O reteta clasica, plasata, insa, in afara legii: un teren din domeniul public, trecut in domeniul privat al primariei sectorului 2, apoi pus la dispozitia milionarului Bucsaru. Dumitru Bucsaru a intrat in gratiile lui Ontanu pe filiera PDL. Este de notorietate interventia presedintelui Basescu pe langa Gheorghe Dobre, cand acesta era ministru al Transporturilor( 2004-2006), pentru ca CFR sa-i plateasca lui Bucsaru 3 milioane de lei pentru niste contracte controversate cu Caile Ferate. Acum Bucsaru este urmarit penal pentru evaziune fiscala, executat silit, dupa ce a stat o perioada a stat la “Beciul Domnesc”.

Neculai Ontanu a avut, dintotdeauna, o relatie speciala cu o alta protejata a lui Basescu, Anca Boagiu, tot fost ministru al Transporturilor. Mai mereu, Boagiu a facut blat cu primarul de la 2, la alegerile locale. Indiferent din ce partid a facut parte, Ontanu ( PSD, UNPR), a ajutat-o pe Boagiu sa castige un post in Parlamentul Romaniei, in sectorul 2 al Capitalei. Un schimb reciproc avantajos: Anca Boagiu, in calitate de presedinte al PDL a propus in alegerile trecute un om de paie in competitia pentru primarie, pentru ca Ontanu sa castige alegerile. In schimb, Boagiu a avut garantat un post de senator.
Si pentru alegerile din iunie, anul acesta, cuplul Ontanu-Boagiu a incercat acelasi joc: in competitia interna, Anca Boagiu, in calitate de copresedinte al PNL sector 2  ar fi fortat sa o bage pe usa din dos, pe protejata sa, Ioana Lazaroiu ( o apropiata a lui Ontanu). De data aceasta, blatul nu a mai tinut, iar candidatul PNL este deputatul Dan Cristian Popescu, un competitor real pentru mandatul de edil in perioada 2016-2020.
Neculai Ontanu nu mai sta bine nici la capitolul sponsori. Principalii sai “finantatori” au mari probleme cu justitia. Putem da doar doua exemple: Puiu Popoviciu si Dumitru Nicolae (zis Niro). A trecut vremea cand Popoviciu primea autorizatie pe spranceana, de la primaria condusa de Ontanu, pentru a construi un mall in Piata Obor, sau cand afacerile lui Niro prosperau, sub protectia edilului de la 2. Acum, Puiu Popoviciu este urmarit penal in dosarul Baneasa pentru retrocedari ilegale, iar Dumitru Nicolae, este trimis in judecata in dosarul Microsoft, pentru trafic de influenta.
Oricum, pozitia lui Ontanu este ingrata. Intreg sistemul creat de el, din 2000 incoace, e pe cale sa se destrame.Ultimul dinosaur din admnistratia bucuresteana nu mai rezista mult. Surse judiciare sustin ca multe anchete ale DNA duc catre primarul de la sectorul 2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu