duminică, 27 martie 2016

CORUPTII la RAPORT / Cine sunt personajele din gasca lui Miculescu.Un om de casa al lui Adrian Nastase, liberal de frunte din organizatia Dambovita


PNL Dambovita  este o organizatie roasa pe dinauntru. O structura formata din personaje adunate de prin toate cotloanele dubioase ale lumii politice, care i-au adus laolalta datorita intereselor financiare. Transferul intregii echipe a filialei UNPR nu a reprezentat o surpriza, seful noului partid liberal, Dumitru Miculescu, intretinand relatii mai mult decat cordiale cu liderii PNL. Am putea doar aminti prietenia dintre Minculescu si  fostul presedinte PDL, Florin Popescu ( condamnat la doi ani de puscarie pentru mita electorala). Odata cu trecerea masiva a UNPR la PNL, liberalii au importat un mare deficit de imagine, tinand cont de personajele care au devenit peste noapte, liberali. Un asemenea exemplu il reprezinta Ion Dumitru, fost lider PSD, om de casa al lui Adrian Nastase, care acum, se pregateste sa candideze, dupa cate se pare, pentru un post de deputat, din partea PNL.
Dumitru este un om de baza din gasca lui Miculescu. Oare Ludovic Orban, cel care a garantat pentru migratia organizatiei UNPR la PNL ( amintim ca Orban era presedinte interimar la PNL Dambovita), cunoaste cu cine s-a procopsit partidul sau? Poate acum nu mai conteaza, pentru ca, potrivit surselor noastre, Miculescu i-ar finanta campania pentru Primaria Capitalei.
Dar sa ne intoarcem la Ion Dumitru. Acesta a fost condamnat intr-un dosar penal pentru fapte de coruptie. A scapat insa, doar cu suspendare. Mai mult, si-a pus toata averea la adapost,( si-a trecut toate bunurile pe mana sorei sale) dupa ce judecatorii il obligau sa plateasca mari prejudicii. A fost declarat nevinovat intr-un alt caz privind jaful din banul public in perioada cand a fost sef al Romsilva (2001-2004).
De asemenea, nu se stie nici cum a scapat  de cel mai greu dosar penal, instrumentat de DNA Ploiesti privind traficul cu terenuri retrocedate din perioada 2001-2004 din judetul Dambovita, in care era acuzat de fals, uz de fals, abuz in serviciu.  Ion Dumitru era considerat la vremea respectiva cel mai bogat functionar public, el adunand o avere imensa numai din pozitia de angajat public. Asa cum spune proverbul: aschia nu sare departe de copac, putem preciza faptul ca  fiul lui Ion Dumitru, Dragos  nu a stat deoparte de scandaluri si de organele de ancheta. El este deja trimis in judecata pentru fapte de coruptie, savarsite in perioada cand era consilier in Ministerul Educatiei( in timpul guvernarii PDL).
Migrator, de la un partid la altul
Din punct de vedere politic, Ion Dumitru s-a dovedit a fi un traseist. A beneficiat de protectia personala a lui Adrian Nastase, el fiind cel care ii organiza partidele de vanatoare din muntii Bucegi, pe raza judetului Dambovita, din calitatea sa de director general al Romsilva. De altfel, Regia Padurilor a investit bani frumosi, in acea perioada, in renovarea cabanelor de vanatoare din Dambovita ( si nu numai), special pentru a-I asigura lui Nastase conditii de lux atunci cand venea la distractie.
Dupa ce a cazut guvernarea Nastase, Dumitru s-a reorientat si desi a ramas in PSD, a devenit foarte apropiat de noul presedinte al consiliului judetean, Florin Popescu, omul de casa al Elenei Udrea. De asemenea, fiul sau, Dragos Dumitru, a activat in cadrul PDL, sustinut de acelasi Popescu, ocupand o perioada de timp, functia de presedinte al tineretului PDL. Apoi, din prietenie cu controversatul Dumitru Miculescu, Ion Dumitru a devenit membru UNPR, om de baza in organizatia Dambovita. In cele din urma, dupa ce Miculescu a negociat cu Ludovic Orban transferul intregii organizatii uneperiste la PNL, acum, Ion Dumitru este, liberal, cu acte in regula si se pregateste sa obtina un nou mandat de deputat, de aceasta data din partea PNL. Cum se aplica oare criteriile de integritate in partidul liberal, tinand cont ca acesta a fost condamnat pentru fapte de coruptie si s-a plimbat de la un partid la altul?
A cumparat un tanc din Ucraina. Gaura in buget: 1,7 milioane lei
Ion Dumitru a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar privind pagubirea bugetului Romsilva cu 1,7 milioane de lei.
Potrivit DNA, in cursul lunii iulie 2003, SC Severom Trans SRL, o societate fantoma, a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe senile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari.
“In fapt, asa cum a reiesit din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un sasiu de tanc tip T34, care avea in fata montata o lama reglabila in “V”, iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare. Asa cum a fost stabilit pe parcursul urmaririi penale, vehiculul era destinat indepartarii, respectiv asezarii de obstacole, de catre trupele de geniu. Utilajul consuma in jur de 80 de litri de motorina pe ora, neincadrandu-se sub nicio forma în normele europene privind poluarea si consumul”, se arata intr-un comunicat al DNA.
Din iulie 2003 si pana in anul 2004, utilajul nu a fost utilizat in niciun fel.
Conform DNA, în 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Naţionale a Padurilor Romsilva, a acceptat discutarea in consiliul de administraţie a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv, dupa ce firma care detinea in realitate utilajul – Eufrat SRL – facuse o oferta de vanzare Romsilva si dupa ce Direcţia silvica Targu Jiu testase utilajul constatand ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier.
“La întocmirea notei de fundamentare si a caietului de sarcini nu numai ca au fost ignorate aspectele de natura tehnico-economica, mai mult, au fost trecute caracteristici menite sa alunge firmele concurente, iar pretul de achiziţie propus era identic cu cel din oferta. Acest lucru a dus la cumpararea unui produs inutil si necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba in dauna RNP ridicandu-se la 868.569,576 lei, suma cu care regia s-a constituit parte civila in cauza”, a sustinut DNA.
Nici acum nu s-a pus in executare sentinta definitive privind recuperarea prejudiciului produs de Ion Dumitru. Potrivit instantei, acesta trebuia sa plateasca statului 1,7 milioane de lei. Dar, cu un tupeu maxim, Dumitru si-a trecut intreaga avere – 80 de imobile, case, terenuri si loturi de padure, in proprietatea sorei lui. DNA a atacat in instanta donatia facuta si nici astazi nu a fost recuperata prejudiciul. In schimb, Ion Dumitru  fi unul dintre finantatorii campaniei PNL pentru alegerea consiliului judetean Dambovita.
Prejudiciu de 100 miliarde lei vechi, dar…nimic
Intr-un alt dosar, acuzat de DNA ca a prejduciat Romsilva cu 100 de miliarde de lei vechi, Ion Dumitru a scapat basma curata. Motivatia judecatorilor a produs ilaritate la acea vreme( 2009): Romsilva, avand statut de regie proprie, avea dreptul sa cheltuiasca banii dupa bunul plac. Dumitru a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice , cu consecinte deosebit de grave in scopul unui avantaj patrimonial. Insa, judecatorii au stabilit ca veniturile Romsilva nu reprezinta un interes public, ci unul privat, reprezentat de sefii DNA. Adica, Ion Dumitru putea dispune dupa cum avea sef de bugetul Regiei Padurilor. Si asa a si facut.
Potrivit rechizitoriului DNA, „in perioada august – decembrie 2004, comisia de licitatie numita de Ion Dumitru, cu sustinerea si implicarea acestuia, in atribuirea a 8 contracte de achizitie publica in valoare totala de 116 miliarde lei vechi unui numar de patru firme controlate de omul de afaceri Alfred Florea (SC Alca Hunting Com SRL, SC Romarmy SRL, SC Express Trading SRL si SC Romtextil Com SRL), in conditiile in care respectivele firme achizitionasera bunurile care faceau obiectul contractului cu numai 16 miliarde de lei vechi.”
Contractele constau in furnizarea unor produse cum ar fi armament, echipament de lucru si accesorii de vanatoare. „Astfel, pentru unele bunuri s-a ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000%, cum s-a intamplat, de pilda, in cazul achizitionarii unor ace de cravata. A reiesit de asemenea a fost achizitionata munitie pentru care in Romania nu exista armament”, sustin procurorii.
Concluzia investigatorilor a fost ca „procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitie publica au fost initiate fara autorizatiile, avizele si aprobarile legale. In plus, lipsesc documentele care sa justifice necesitatea achizitiei, iar directiile silvice din subordinea Regiei afirma ca nu au cerut bunurile respective. Prejudiciul adus Regiei Romsilva este de peste 100 miliarde lei vechi, constand in bunuri care fie nu erau  necesare, fie erau supraevaluate.”
A luat cu japca un teren din zona Padina
Ion Dumitru  a intrat si in  vizorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), dupa ce a luat “cu japca”  un teren situat in zona Padina. În sesizarea de la ANI se arata ca, “in complicitate cu fostul director al Directiei Silvice Dambovita, Costel Preda, precum si cu ajutorul altor persoane din anturajul sau, Ion Dumitru si-a insusit o serie de bunuri, indeosebi terenuri, pe care le-a trecut fie pe numele fiului sau, Dragos Mircea Dumitru, fie pe cel al altor rude sau prieteni.
Prin diverse manevre, inclusiv prin falsuri in acte oficiale, Ion Dumitru a transferat in proprietatea fiului sau, Dragos Mircea Dumitru, un teren care, de drept apartinea altor persoane. Este vorba despre familia Maria si Anton Radulescu din comuna Vulcana Pandele, judetul Dambovita, care a dobandit terenul, aflat in extravilanul comunei Moroieni, printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat la 21 decembrie 1999 cu proprietarul de drept, Enescu Ion. La randul sau, Enescu dobandise terenul cu titlul de proprietate nr. 95089/26.10.1999 prin retrocedare, fiind pus in posesie de Comisia Judeteana, cu acte in regula, pe vechiul amplasament.
Familia Radulescu a inceput sa construiasca pe terenul cumparat un popas turistic, mai multe amenajari etc. Dupa aproape zece ani, mai exact, in toamna anului 2008, familia Radulescu s-a trezit chemata in judecată de Dragos Mircea Dumitru pentru… tulburare de posesie. Reclamantul sustinea ca o parte din terenul familiei Radulescu de la Moroieni se suprapune cu un teren primit de el, prin donatie, de la o matusa, recte, de la sora tatalui sau, deputatul Ion Dumitru.
Cum a putut scapa basma curata?
Insa, cel mai greu dosar care ar fi trebuit sa-l arunce pe Ion Dumitru, dupa gratii, ani buni de zile a ramas blocat, pana in zilele noastre la DNA Ploiesti. Interesant este ca initial, urmariarea penala in cazul lui Dumitru a fost inceputa de procurorii DNA Bucuresti. Apoi a fost transferat la Ploiesti.
Despre acest caz am scris in detaliu la Romania Libera, in 2007.Atunci,  dezvaluiam o adevarata retea mafiota de restituiri de paduri chiar in zona muntilor Bucegi, pe raza judetului Dambovita. Atunci semnalam inceputul unor cercetari ale DNA privind modul in care a functionat  o grupare infractionala,   constituita in jurul fostului premier Adrian Nastase, care s-a folosit de acte de retrocedare ilegale pentru ca terenuri valoroase, chiar din Parcul Natural Bucegi sa ajunga in proprietatea unor baieti destepti, precum Alexandru Bittner( om de afaceri), Toma Zaharia ( fost general de politie), Ion Dumitru ( fost director general Romsilva), Dumitru Sanda ( fost prefect Dambovita), Antonel Jijie ( fost secretar prefectura). Dosarul a fost plimbat de la DNA Bucuresti la DNA  Ploiesti si pana la urma,  inchis. De ce? Surse din acea perioada ne-au relatat ca Antonel Jijie avea relatii sus puse: sotia sa, Corina Jijie era judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Drept urmare, intregul caz a fost clasat si nu a fost solutionat pana astazi.
Va relatam in continuare, cum au decurs faptele, prezentate in ziarul Romania Libera, in 5 iunie 2007:
» 1.000 de hectare de padure, din care 366 hectare in platoul Bucegi, au fost retrocedate prin transferuri ilegale, unele in zone exceptate de lege, altele in rezervatii naturale, strict protejate, de catre un grup de persoane din anturajul lui Adrian Nastase in perioada guvernarii PSD.

» Din grupul identificat de DNA – pentru care procurorii au demarat actele premergatoare urmaririi penale – fac parte deputatii PSD Ion Dumitru (fost director la Romsilva) si Victor Sanda (fost prefect de Dambovita, fost presedinte al Comisiei judetene de aplicare a legilor proprietatii), subprefectul Antonel Jijie (fost secretar al Prefecturii Dambovita) si Costel Preda (fost director al Directiei Silvice Dambovita).
» Dosarul, demarat de oamenii lui Daniel Morar, a fost transferat la DNA Prahova. Surse neoficiale sustin ca, pana in prezent, s-a inceput urmarirea penala doar impotriva fostului director al Directiei Silvice Dambovita, Costel Preda, urmand sa fie pus sub acuzare trio-ul Dumitru-Sanda-Jijie.

» Printre “cumparatorii de buna-credinta” se numara Toma Zaharia si Alexandru Bittner.
Beneficiarii padurilor impartite de cei patru nu vor suporta rigorile legii, fiind cel mult martori in dosar, fiindca nu au devenit proprietari prin retrocedare, ci prin cumparare ulterioara, ceea ce le atrage calitatea de cumparatori de buna-credinta. Intamplator sau nu, printre noii proprietari se regasesc persoane recunoscute ca apropiate fostului premier Adrian Nastase: Toma Zaharia si Alexandru Bittner. Din lista beneficiarilor de terenuri valoroase in Bucegi (zona lacului Bolboci) nu lipsesc chiar cei vizati de procurori pentru aranjarea tranzactiilor: deputatul Victor Sanda, subprefectul Antonel Jijie, fostul director al Directiei Silvice, Costel Preda. Lor li se adauga mai toti fostii sefi ai institutiilor descentralizate din Dambovita, toti fostii sefi ai ocoalelor silvice, ai directiilor din cadrul Romsilva Dambovita, mai multi primari, chiar si unii procurori, in frunte cu prim-procurorul Mihai Adrian.
Prejudiciul este estimat de anchetatori la peste 300 milioane de euro, aferent tranzactionarii in afara legii a peste 1.000 hectare de padure, din care 366 in platoul Bucegi.
Cum au ramas proprietarii fara paduri
Grupului celor patru – Dumitru, Sanda, Jijie si Preda – i se adauga primarii din foarte multe localitati unde s-au facut aranjamentele: Moroeni, Runcu, Racari, Ludesti, Tatarani, Nucet, Ocnita, Ciocanesti si altele. Pe teren, insa, sefii ocoalelor erau cei care identificau padurile cu mare valoare turistica si lemn de calitate. “Toate aceste informatii erau prezentate la centru, unde erau stocate si apoi se actiona in consecinta pentru a se pune in aplicare afacerea”, subliniaza organele de cercetare.
Sursele noastre ne-au spus ca “metodele folosite au fost foarte ingenioase”: “Fostii proprietari introduceau notificari pentru reconstituirea dreptului de proprietate pe baza Legii 1/2000 sau a Legii 18/1991. Ei aveau dreptul la 10 ha de padure. Primarul si comisia locala raspundeau ca nu au teren sau au in zone marginase, fara valoare, desi, potrivit legii, ei trebuiau sa primeasca pe vechiul amplasament. Urma “oferta” primarului: va dau padurea in zone bune numai daca vindeti. Pamantul petentilor era apoi transferat in zone extrem de valoroase, in zona turistica a muntilor Bucegi sau in paduri cu lemn vechi de peste 100 de ani. Asa se incheia un precontract prin care cetatenii isi vindeau hectarele de padure la o suma infima: 2 milioane lei. Cei in drept habar nu aveau unde primesc pamant, nici macar nu semnau actul de punere in posesie. Contractul de vanzare-cumparare se facea in prezenta lui Costel Preda, care intermedia tranzactia, mereu la acelasi notar: Mirela Haralambie. Terenurile astfel obtinute erau vandute de mai multe ori, ca sa ajunga pana la urma in proprietatea apropiatilor PSD.
1.000 de amendamente ad-hoc
De tranzactii nu s-a ferit nici fostul director Romsilva, Ion Dumitru. Potrivit anchetatorilor, acesta “a cumparat si a vandut zeci de terenuri, toate extrem de valoroase”. Totodata, surse din cadrul Romsilva spun ca oamenii din Dambovita “au fost victimele unui adevarat razboi psihologic, de dezinformare si manipulare, fiind supusi la tot felul de presiuni pentru a vinde la o suma extrem de mica”. Anchetatorii mai spun ca fiecare transfer s-a facut prin amendamente la legile de reconstituire a dreptului de proprietate: “Am numarat mai mult de 1.000 de amendamente – la fiecare transfer-retrocedare cate unul – sunt total ilegale, fiindca nu sunt prezazute in lege”. “Actele aditionale la lege nu erau semnate decat de prefectul Victor Sanda, secretarul Antonel Jijie si directorul de la Cadastru”, spun sursele citate. Procedura contravine legilor proprietatii; legal, punerile in posesie nu se fac decat prin hotararea Comisiei judetene de reconstituire a dreptului de proprietate, semnata de toti membrii acesteia. In actele de cercetare penala se arata ca punerile in posesie in zona muntilor Bucegi “nu tin cont sub nici o forma de legislatia in vigoare”. “Transferurile au vizat exact padurile exceptate de la restituire: terenuri forestiere ale statului sau terenuri plasate in zona Rezervatiei Naturale Bucegi, in arii strict protejate, ambele categorii imposibil de retrocedat”, sustin surse din DNA. Cele mai multe transferuri ilegale s-au facut pe platoul Bucegi: 366 hectare.
Cum s-a teleportat sesul la munte
In dosarul de cercetare penala se regasesc terenuri forestiere transferate din alte judete, chiar si din Bucuresti, special in Dambovita. “Persoanele puse astfel in posesie habar nu aveau ce primesc. Veneau la Targoviste la notariat si, in prezenta lui Costel Preda sau a unor intermediari ai acestuia, semnau actele de vanzare-cumparare, nu si hotararea comisiei judetene de punere in posesie”, ne-au declarat organele de cercetare penala.
Sursele citate din Romsilva au mai afirmat ca sunt numeroase cazuri in care s-au anulat titluri de proprietate deja emise, s-au invalidat pozitii pe lista de retrocedare si s-au validat alte pozitii, pe motivul-standard: “lipsa de terenuri forestiere disponibile”. “Au fost situatii paradoxale: s-au facut transferuri din zona Runcu, zona plina de paduri, la Tartasesti (n.r. – satul de bastina al lui Adrian Nastase), unde nu sunt decat campuri”, ne-au exemplificat sursele noastre.
Totodata, multe persoane au fost puse in proprietate pe suprafete mai mari de 10 ha de padure, incalcandu-se Legea 1/2000. “Terenurile retrocedate peste maximul stabilit de lege au fost transferate in zona turistica Bucegi si au ajuns in mana oamenilor lui Ion Dumitru. Persoanele puse in posesie nu stiu ca au primit atat de mult pamant”, sustin anchetatorii. si ne dau doua cazuri ca exemple: proprietarii Gheorghe Purnichescu si Elena Radulescu. “Purnichescu avea dreptul la 10 ha de teren forestier la Runcu, dar a primit 30, din care 10 ha la Tartasesti. Iar la Tartasesti n-a primit padure, ci teren intravilan. Dupa ce a fost tranzactionat de mai multe ori, pamantul a ajuns in proprietatea lui Toma Zaharia (n.r. – fost secretar de stat la Interne). Tot acest aranjament a fost facut de Ion Dumitru si Costel Preda”, sustin anchetatorii. Elena Radulescu a primit pe hartie 51 ha de padure la Tatarani, Nanesti, Racari (zona de vanatoare), Ludesti (padure cu arborete de mare valoare). Toate aceste suprafete au fost tranzactionate de Costel Preda si Ion Dumitru. Un caz interesant il reprezinta si cel al Mariei Calinet, pusa in posesie pe 17 amplasamente, tocmai in zona turistica a Muntilor Bucegi (Laptici, Cheile Tatarului, Bolboci, Pestera).
In zona lacului Bolboci, zona turistica de mare valoare, au primit “cadou” de la fostul director Romsilva cate 1.000 mp padure (cu numai 3,7 milioane lei parcela) mai toti fostii sefi de pe vremea PSD ai institutiilor descentralizate. “Prefect, subprefect, judecatori, procurori, sefii ocoalelor silvice, toti au cumparat pamanturi direct de la Ion Dumitru si Costel Preda sau prin intermediari. Padurile respective nu faceau obiectul retrocedarilor, erau arii strict protejate din Rezervatia naturala Bucegi”, ne-au spus sursele citate. Alte surse din Romsilva sustin ca damboviteanul Alexandru Popescu a fost cel pus in posesie cu 10 ha de teren in zona lacului Bolbolci, iar aceasta padure s-a impartit in celebrele loturi de 1.000 de mp, date “clientilor” lui Dumitru, printre care fostul prim-procuror Mihai Adrian, fostul director tehnic de la Romsilva, Mihai Daia, viceprimarul din Gaesti si chiar Costel Preda.
Cabane si pastravarii au ajuns la “cine trebuie”
Anchetatorii mai spun ca s-au retrocedat, ilegal, si terenurile de sub cladiri, cabane sau obiective strategice, dupa aceeasi reteta: punere in posesie (fictiva), preact de vanzare-cumparare, transfer de teren forestier, vanzare-cumparare prin intermediul lui Costel Preda si Ion Dumitru si, in cele din urma, vanzarea pe un pret foarte mare catre diversi oameni de afaceri sau clienti politici. Asa s-au vandut cabana Pestera (acum in proprietatea ex-deputatului PSD Constantin Calcan), cabana UFET Laptici (Victor Sanda), cabana Bratei (cumparata de la Ion Dumitru de catre patronul italian al societatii Cromsteed Targoviste), cabana Cota 1000 (Petrom, la o suma foarte mare), cabana Suta (ex-senatorul PSD Traian Novolan), curtea ocolului silvic Gaesti (Emil Barbulescu, un apropiat a lui Ion Dumitru), pastravaria Izvoarele Tatarului (Dragos Diaconescu, un apropiat a lui Adrian Nastase, inainte de ’89 fost director al societatii de comert “Argus”).
Nu in ultimul rand, s-au retrocedat ilegal si terenurile de la fabrica de apa plata “7 izvoare”, al carei proprietar este Anton Radulescu. Mai exact, 17 ha de rezervatie stiintifica, monument al naturii, strict protejat”. Anchetatorii spun ca o singura persoana, care nu a avut niciodata teren aici, a fost pusa in posesie pe mai multe amplasamente, depasind cele 10 ha, prevazute de lege. “Persoana a fost pusa in posesie pe toata suprafata fabricii, de la captarea izvorului, pe toata suprafata conductei de apa, pana la lacul fabricii. Dupa ce terenul a fost vandut de cateva ori a ajuns in proprietatea lui Radulescu”, spun sursele noastre. Anton Radulescu, fost consilier judetean PSD Dambovita, a fost acuzat de falimentarea “Tagrimpex Romcif” Fieni.
Jocul de-a taierile
De aranjamente au profitat si firme de exploatare forestiera aflate “in gratii”: au cumparat de la Dumitru si Preda zeci de hectare, cu 4 milioane lei hectarul. Dupa ce s-au vazut proprietare, firme precum “Vasirom”, “Diana” SA, “Prunus Forest”, “Romforest” SA au taiat copaci extrem de valorosi, de peste 100 de ani. “Lemnul a fost exportat in intregime. S-au ras suprafete imense din Ocnita, Gura Ocnita, Ludesi, Racari, Tatarani”, spun surse din DNA. Totul nu s-a oprit aici. Dupa ce au taiat zecile de hectare, firmele au vandut terenurile “chelite” chiar Directiei Silvice Targoviste, condusa de acelasi Costel Preda, pentru reimpadurire, cu 40 milioane lei ha. Asadar, societatile au cumparat hectarul de padure cu 4 milioane, l-au golit de copaci si l-au vandut cu 40 milioane lei. “Este o forma de evaziune fiscala, patronata de aceiasi Ion Dumitru si Costel Preda”, acuza DNA.
Dumitru, samsarul de paduri
Ion Dumitru, de pilda, a cumparat de la Venera Pantea si de la Emilia Calinet 1,2 ha in zona Scropoasa (lac Bolboci), pentru 10 milioane pe ha, de la Elena Radulescu (prin intermediar) 5,7 ha, tot cu 10 milioane/ha, de la Ion Ghita, in total 8, 7 ha la Viforata (Aninoasa), de la Paul Niculescu 10 ha pe platoul Bucegi, cu 75 milioane lei, din nou de la Elena Radulescu mai multe zeci de hectare cu 170 milioane lei.
Ion Dumitru si Costel Preda si-au vandut si cumparat intre ei paduri, luate prin amendamente ilegale in platoul Bucegi. De exemplu, Dumitru a cumparat de la Preda in aceeasi zi (12 iunie 2003) 5.000 mp cu 10 milioane lei, peste 30 ha cu 100 milioane lei si 7 ha cu 50 milioane lei. Tranzactiile s-au facut si in sens invers: Dumitru i-a vandut lui Preda in iunie 2003 mai multe ha de padure in Muntii Bucegi, iar Preda le-a dat mai departe lui Constantin Constantin (apropiat al deputatului PSD Ion Stan). Dumitru nu si-a uitat nici clientii politici de la “centru”: a cumparat de la diverse persoane puse in posesie ilegal peste 9 ha, cu 30 milioane lei, in localitatea Bucsanu si le-a vandut apoi lui Alexandru Bittner cu 180 de milioane lei.
Potrivit unor surse DNA, Costel Preda si-a vandut la inceputul anului 2006, cand a inceput ancheta penala, toate terenurile soferului sau, Gagiu Adrian. “Ion Dumitru a scapat si el de terenuri, vanzandu-le rudelor lui”, spun sursele citate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu