marți, 29 martie 2016

INCUR/ABIL /Nea Petrica s-a UDAT / Petre Ţone acuzat de înşelăciune de fostul contabil al Primăriei Olteniţa!

Un caz fără precedent aduce în atenţia opiniei publice un denunţ al unui fost contabil în Primăria Olteniţa. În documentul ce a fost trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa sunt relatate unele abuzuri pe care le-ar fi făcut edilul Petre Ţone. Primarul municipiul de pe malul Dunării este acuzat de către Stelian Meşterelu, fost funcţionar public în Primăria Olteniţa, că dat o clădire, cumpărată de la RAGCL, în schimbul unui spaţiu de cca 120 mp, situat în centrul oraşului. Meşterelu susţine că Petre Ţone a dat ordin anul trecut ca fosta anexă gospodărească să fie demolată, fără aprobarea Consiliului local, tocmai pentru a şterge mărturia schimbului fraudulos!Petre Ţone susţine că nimic nu este adevărat.

http://www.editia.ro

Povestea începe pe vremea lui Victor Cojoacă

În documentul înaintat Parchetului, Stelian Meşterelu din Olteniţa, fost  contabil şef la Primăria Olteniţa, aduce în atenţia procurorilor  unele abuzuri făcute de către actualul edil al municipiului Olteniţa, Petre Ţone. Astfel, acesta susţine că în perioada în care prim secretar al oraşului era Victor Cojocă a fost desemnat să coodoneze şi să construiască o anexă gospodărească la sera cu flori, clădirea urmând a fi folosită pentru creşterea unui număr de taurine pentru export, care era stabilit într-un program unic pentru fiecare primărie. „Am adus de la fostul combinat de creştere şi îngrăşare a porcilor ISCIP Ulmeni, plăci de gard din ciment armat care erau înlocuite (deci, degradate), cu care s-a construit acest grajd, imediat în vecinătatea serei de flori între dig şi intrarea în incinta serei. Între timp, fostul prim secretar (primar) a fost avansat la nivelul judeţului Călăraşi, iar acest program a fost abandonat, construcţia, deşi terminată, n-a mai fost folosită şi a rămas în proprietatea RAGCL Olteniţa. În anul 2001, când primar era Ştefan Dumitru PSD, iar actualul primar, Petre Ţone, membru al acestui partid, am primit o cerere din partea acestuia din urmă cu rezoluţia fostului primar Ştefan Dumitru, prin care a cumpărat această anexă cu 5000 de lei de la RAGCL Olteniţa, instituţie condusă la vremea respectivă de Căuş Costache, preşedinte al PSD Olteniţa.

Obligat să facă un raport, Meşterelu refuză!

După cumpărarea anexei cu aprobarea celor doi şefi, Ţone Petre a făcut o expertiză anexei gospodăreşti, stabilind o valoare de 588.000 lei (cincimilioane optsuteopzeci). Această anexă, cumpărată de la RAGCL Olteniţa a dat-o în schimb Primăriei Olteniţa contra unui spaţiu comercial de cca 120 mp, situat în centru oraşului!!!”, spune în denunţul făcut către Parchet, Stelian Meşterelu. Ca să poată fi justificat schimbul, susţine în continuare Stelian Meşterelu, primarul de la vremea aceea, Ştefan Dumitru i-ar fi dat acestuia dispoziţie să întocmească un raport mincinos pe care să-l prezinte Consiliului local şi  prin care să arate profitabilitatea anexei gospodăreşti, obţinută prin schimb, cum că a înfiinţat aici o ciupercărie care să aducă cca 20.000 lei (două sute de milioane) PROFIT(?!). „ De asemenea, spaţiului comercial central i s-a făcut şi lui un raport de expertiză şi a reieşit că valorează mai puţin decât anexa gospodărească, ceea ce demonstrează un JAF ÎN TOATĂ REGULA!”, spune Meşterelu care a refuzat să facă respectivul raport, primind din partea fostului primar şi al lui Căuş Costache multe reproşuri şi ameninţări cum că ar fi în sarcină de partid şi că îşi poate pierde funcţia (?!). „Nu am făcut acest raport, amânând în mai multe şedinţe şi am reuşit, cu sfatul şefului de Comisie Buget Finanţe Călăraşi, să fac acest raport care se dorea realizat, să fie făcut ulterior de către fostul şef serviciu dl. Ilie Fănel care era mai maleabil... În opoziţiile mele şi ale consilierului Catană Dumitru, prin care motivam că acest schimb nu este în regulă, Ţone Petre, cu o nesimţire nemaipomenită, a spus că noi nu putem să contestăm o expertiză! Deşi eram contabil şef şi răspundeam de tot ceea ce înseamnă decontări, intrări la active şi ieşiri, nu am înregistrat această anexă în contabilitate, deoarece ca să înregistrezi această clădire, trebuie să fie în bună stare însă, construcţia  era făcută din plăci de ciment armat deteriorate, fără proiect, suprafaţa construită era în jur de 100 m, iar acoperişul nu mai exista. Cum să înregistrezi aşa ceva în inventarele unei primării? Spre surprinderea mea, cea care mi-a urmat a făcut aşa ceva!!!”, scrie în denunţul său fostul contabil şef al Primăriei Olteniţa.

O clauză... omisă?

În acelaşi document, pus la dispoziţia Parchetului, Stelian Meşterelu vorbeşte şi despre schimbul de imobile ce face obiectul Hotărârii Consiliului Local 122/25.10.2001.  „Pot fi aduse anumite precizări, conform Procesului verbal din data de 25.10.2001, cu privire la punctul 10 al ordinii de zi ce are ca obiect schimbul de imobile între SC BI-VIO SRL Olteniţa, al cărei administrator este consilierul Petre Ţone şi Consiliul Local Olteniţa, dl. consilier Catană Dumitru propune introducerea în cuprinsul contractului de schimb, a unei clauze rezolutorii ce are următoarea formulare: „În cazul în care organele abilitate ale statului constată că sunt diferenţe de preţ în defavoarea Primăriei sau că schimbul nu se justifică, SC BI-VIO SRL, respectiv administratorul acesteia, va suporta integral diferenţa de preţ, iar în caz că nu se achită sau schimbul nu este justificat, contractul îşi încetează valabilitatea şi se restituie bunurile ce fac obiectul schimbului, iar SC BI-VIO SRL va achita cota parte din foloasele obţinute ca urmare a utilizării spaţiului. Deşi clauza enunţată de consilier a fost aprobată de majoritatea consilierilor, chiar Ţone Petre, declarându-se de acord cu aceasta, respectiva menţiune nu se regăseşte decât în procesul verbal al şedinţei”, susţine fostul contabil, argumentând că respectiva clauză cu efect rezolutoriu propusă şi aprobată de majoritatea consilierilor, ce a stat prcatic la aprobarea schimbului de imobile, nu se regăseşte nici în cuprinsul Hotărârii Consiliului Local 122/25.10.2001, nici în cuprinsul contractului de schimb autentificat sub nr. 4685/26.11.2001. (?!) „Contractul, astfel cum a fost el redactat, nu exprimă voinţa Consiliului local care, potrivit Legii 215/2001 reprezintă autoritatea administraţiei publice locale prin care se realizează autonomia locală. Faptul că s-a făcut schimbul într-o altă formă decât cea validată de consilieri, echivalează practic cu o lipsă totală a consimţământului care duce automat la nulitatea actului juridic întocmit într-o astfel de manieră. Un act juridic este valabil dacă sunt respectate principiile stabilite de legiuitor cu privire la capacitatea, consimţământ, obiect şi cauză ce au stat la baza întocmirii actului respectiv”, se precizează în documentul semnat de Meşterelu, fostul contabil al Primăriei Olteniţa afirmând că în cazul de faţă ar exista dovezi clare ale nerespectării condiţiilor imperative şi ale normelor de drept substanţial cu privire la valabilitatea contractului de schimb, aflat în discuţie. În schimb, mai spune Stelian Meşterelu, în anul 2013 primarul Petre Ţone ar fi dat dispoziţie pentru  demolarea construcţiei, fără aprobarea Consiliului local, tocmai pentru a şterge mărturia schimbului fraudulos!

A încasat firma lui Ţone bani publici, fără să facă nimic?

Stelian Meşterelu mai susţine în denunţul său că tot în anul 2001, Primăria municipiului Olteniţa ar fi plătit pentru deratizare suma de 250.000 lei (două miliarde cincisute milioane lei) pentru dezinsecţie către SC Coral Impex SRL Ploieşti şi că firma lui Petre Ţone, ar fi luat 80.000 (opt sute milioane lei) din bani publici tot pentru dezinsecţie, dar că nu ar fi făcut nimic. „Acest om, acoperit de alţii, şi cu banii pur şi simplu furaţi, a ajuns să fie primar deşi locul lui este în altă parte. Acest personaj care a fost condamnat pentru furt, pe vremea când lucra la fosta Industrie Locală Olteniţa, s-a ocupat numai de jocuri de noroc şi excrocherii. Ajungând la primărie cu acel val al USL şi cu mici şi bere şi-a pus în aplicare apucăturile de a fura din bani publici”, scrie în documentul trimis Parchetului, fostul contabil al Primăriei Olteniţa. Acesta nu se opreşte doar la cele relatate mai sus, ci aduce în atenţia procurorilor şi un alt aspect din activitatea de gospodar a lui Ţone. „Anul trecut, imediat după alegeri, deşi Olteniţa, nefiind un oraş mare avea instalate două semafoare, în locul unuia folosind firma fostului subaltern SC FIDO IMPEX SRL, a făcut un sens giratoriu pe care a plătitit în jur de 70.000 lei /şapte sute de milioane lei) numai pe manoperă nu şi pe materiale, acestea fiind plătite de primărie. Acum s-a reparat din nou această intersecţie pe bani publici. Firma SC FIDO IMPEX SRL este abonată la mai toate lucrările publice prin încredinţare directă”, susţine Meşterelu. De asemenea, acesta atrage atenţia şi asupra unor afaceri „necurate” desfăşurate la Şcoala Gen nr. 5 unde s-a construit o grădiniţă, cu finanţare iniţială de la Ministerul Învăţământului, cu valoare licitată de 650.000 de lei. „Prin inginerii financiare, alimentări succesive, acte adiţionale întocmite ulterior, s-a ajuns ca această construcţie să coste 1.950.000 lei”, spune în denunţul său, fostul contabil şef, menţionând totodată că lucrările la această investiţie au fost executate în subantrepriză de Matei Gheorghe, un membru de vază al PSD Olteniţa.

Ameninţări?

Trebuie spus că fostul contabil şef, Stelian Meşterelu s-a decis să facă acest demers din considerente pur cetăţeneşti. Olteniţeanul este de părere că a sosit momentul pentru ca toate aceste nereguli să fie scoase la iveală, iar hoţiile din oraşul său să nu mai fie tolerate de cetăţenii care trebuie să meargă la vot. De asemenea, potrivit surselor noastre, am aflat că, lui Stelian Meşterelu i s-ar fi oferit chiar şi o sumă de bani în schimbul tăcerii sale, dar şi că ar fi primit unele ameninţări...

Petre Ţone: „Nu am avut niciodată vreun fel de afacere de acest gen cu Primăria Olteniţa!”

Deşi, am avut în vedere să publicăm şi o eventuală opinie vizavi de cele prezentate, din partea primarului Petre Ţone nu am primit un răspuns oficial. În schimb, edilul municipiului Olteniţa a preferat să fluture prin faţa consilierilor locali la ultima şedinţă, un memoriu, semnat de Stelian Meşterelu şi trimis instituţiei pe care o conduce. Deşi nu-l prezintă integral consilierilor locali, Petre Ţone spune că documentul, în care i se aducea acuze, a fost retras din dezbatere de către semnatarul lui, încă din data de 20 ianuarie 2014, Meşterelu cerându-şi, potrivit edilului, chiar şi scuze vizavi de conţinutul acestuia. „Să ştiţi că acest memoriu care a ajuns la ANI, la DNA, la Parchet şi Poliţie a produs efecte. Eu nu vi l-am mai dat (n.red. consilierilor locali), pentru că îmi cere retragerea, dar poliţia nu a ţinut cont de această hârtie (n.red. prin care Meşterelu îşi retrage acuzaţiile), şi am dat explicaţii la poliţie. Şi a trebuit să neg că aş fi cumpărat ceva în 2001 de la RAGCL, pentru că n-am făcut-o! A trebuit să vin cu certificat de la Camera de Comerţ, de la Registru, că nu aveam firmă ca să fac ceea ce sunt acuzat în aceste hârtii! Mai mult, am şi un pic de noroc, arhiva Primăriei din 2001 până astăzi, nu este topită”, se apără edilul municipiului Olteniţa, Petre Ţone afirmând că nu a avut niciodată vreun fel de afacere de acest gen cu Primăria Olteniţa.

Mai trebuie adăugat că, deşi Stelian Meşterelu, ca urmare a unor presiuni, a cedat şi în prima fază a redactat un document prin care susţinea că îşi retrage acuzaţiile, ulterior acesta a trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa, un denunţ împotriva numiţilor Ţone Petre, actualul primar al municipiului Olteniţa, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi împotriva numitului Ştefan Dumitru, fost primar, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu