marți, 29 martie 2016

Praduiala padurilor Romaniei, in mandatul lui Adam Craciunescu

Timișoreanul Adam Crăciunescu a plecat din fruntea Romsilva, probabil mai bogat de cum a venit. În schimb, pădurile României sunt tot mai sărace. Un ONG ecologist care a urmărit activitatea lui Crăciunescu susține că fostul director a asistat pasiv la retrocedările frauduloase care s-au petrecut în perioada mandatului său.

Adam Crăciunescu, fost președinte executiv al PSD Timiș, a demisionat săptămâna trecută din fruntea Romsilva, unde a fost impus în vara lui 2012 de Ilie Sârbu, socrul premierului de la acea vreme, Victor Ponta. Potrivit portalului româniacurată.ro, mandatul lui Crăciunescu a însemnat un adevărat dezastru pentru pădurile din România, mari suprafețe fiind retrocedate ilegal. De altfel, Crăciunescu este trimis în judecată pentru fapte de corupție în celebrul dosar al retrocedărilor ilegale de la Brașov, făcând echipă cu Viorel Hrebenciuc, fostul deputat PSD Ioan Adam și mulți alții. În dosar este implicat și „tutorele” său Ilie Sârbu, a cărui cauză a fost însă disjunsă. Organizația Agent Green, la care a apelat româniacurată.ro în articolul său, a făcut un fel de bilanț al activității lui Crăciunecsu, care diferă simțitor de Raportul Romsilva întocmit de fostul șef al regiei.
„La o scurtă analiză a raportului de activitate, alături de o a doua analiză a rapoartelor Curții de Conturi pe subiectul retrocedărilor ilegale și a neimplicării conducerii Romsilva în protejarea pădurii statului, reiese că directorul Adam Crăciunescu a luat la cunoștință despre fapte ilegale comise în dosare de retrocedări frauduloase, dar a ales să nu acționeze în interesul instituției pe care o reprezenta”, arată Gabriel Păun, cordonatorul Agent Green. S-au dat și câteva exemple de retrocedări frauduloase, cum ar fi în Munții Maramureșului, unde implicat este un consătean al lui Crăciunescu, în județele Neamț și Bacău sau munții Retezat. Agent Green mai arată că numărul de salariați din centrala Romsilva a crescut în perioada lui Crăciunescu, dar nu la serviciile tehnice unde ar fi nevoie, ci în cele administrative. De asemenea, ONG-ul a sesizat că parcul auto al Romsilva s-a dezvoltat simțitor cu bolizi de teren pentru care se plătesc 200.000 de euro lunar, inclusiv secretara Regiei beneficiind de mașină de serviciu. Cât despre salarii, numai consilierul juridic șef câștigă 9.000 de lei lunar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu