Deputatul independent Dorinel Ursărescu, fost şef al PNL Neamţ, acuzat de DNA că a sprijinit o grupare de evazionişti cu motorină care a prejudiciat statul cu 1 milion de euro, a fost condamnat, vineri, în primă instanţă, de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la 1 an de închisoare cu suspendare.
În acelaşi dosar, Valentin Grosu, şef al Direcţiei Accize din Bacău a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, inspectorul Andrei Răzvan a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune, iar Maris Crăciun, beneficiarul traficului de influenţă a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, putând fi atacată cu apel
Dorinel Ursărescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru sprijinirea unui grup acuzat de evaziune cu motorină, anchetatorii susţinând că parlamentarul, pentru intervenţiile sale, ar fi acceptat să primească 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
Ursărescu a fost deferit Justiţiei pentru folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, respectiv ca şef al PNL Neamţ.
În acelaşi dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Bacău i-au trimis în judecată pe Valentin Grosu, şef al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău (DJAOV) la data faptelor, Răzvan Andrei, inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor la data faptelor, ambii acuzaţi de trafic de influenţă, şi Marius Crăciun, acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi instigare la folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid.
În perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Crăciun a iniţiat un grup infracţional organizat, urmărind să deruleze ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili, pe care să îi comercializeze pe piaţa internă, fără a plăti TVA şi accizele datorate bugetului de stat.
În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 1 milion de euro, fapt ce face obiectul unui alt dosar penal, în care Crăciun a fost deja trimis în judecată, precizează DNA.
"Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor", au precizat procurorii anticorupţie.
În activităţile desfăşurate, Crăciun ar fi beneficiat de "sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor".
Astfel, deputatul Dorinel Ursărescu ar fi intervenit în numirea unor persoane agreate de Crăciun la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ.
"Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze", au arătat procurorii.
Pentru acest "serviciu", Ursărescu ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Marius Crăciun 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu