marți, 3 mai 2016

Criza plagiatelor și rolul ministrului Apud Tobă în demisia ministrului Vlad Alexandrescu

Scrisoarea trimisă de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, Grupului de Dialog Social, care poate fi citită aici, relevă câte ceva din culisele dezbaterilor din Guvernul României referitoare la problema plagiatelor și a onoarei unor miniștri suspectați de plagiat.
Cu subiect și predicat, ministrul Vlad Alexandrescu acuză presiunile exercitate asupra sa din cauza poziției adoptate în problema plagiatelor: ”Faptul că, în mai multe ședințe de Guvern, m-am pronunțat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii și că am reușit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniștri care erau implicați.”.
Care sunt miniștrii implicați? Cel puțin doi: ministrul de Interne, cunsocut sub numele Apud Tobă, după prostia făcută în teza sa de doctorat, precum și ministrul Educației, Adrian Curaj, care nu are deloc curaj să rezolve criza plagiatelor.
Ministrul de Interne a fost dovedit de jurnalista Emilia Șercan că a plagiat cel puțin 250 de pagini din teza sa de doctorat, dintr-un total de 390 de pagini (detalii aici). Deși contestă că a plagiat și neagă furtul intelectual, hoția ministrului este dublată de o prostie imensă, care dovedește că nu are nicio idee despre etica academică: fără să știe când se folosește ”apud” în note cu ocazia citărilor, i-a botezat pe doi specialiști de talie internațională cu numele de familie ”Apud”: Apud Stiglitz Joseph și Apud Barry Buzan!
Deși ministrul Educației, Adrian Curaj, ar fi trebuit să se pronunțe ferm împotriva acestui plagiat și să îi arate obrazul ministrului de Interne, Apud Tobă, se pare că acesta nu a avut suficient curaj. Relația specială a ministrului Educației, Adrian Curaj, cu serviciile speciale este dovedită de calitatea sa de membru al așa-zisei Academii de Științe ale Securității Naționale. Așa că lipsa de curaj a ministrului Curaj se explică foarte bine și dublează lipsa de onoare a ministrului Apud Tobă.
În condițiile în care polițiștii pretind statut, salarii și alte avantaje ca militarii, ar fi firesc ca să arate și o atitudine onorabilă în societate, adică să aibe onoare ca militarii (sau cel puțin cum ar trebui să fie în ambele părți, atât la militari, cât și la polițiști).
Dl. ministru plagiator, Apud Tobă, nu are pic de onoare și neagă hoția evidentă, dublată de o prostie pe măsură. Ba mai mult, după cum lasă să se înțeleagă din scrisoarea sa ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, irascibilitatea sa față de ideea retragerii titlurilor de doctorat plagiate a căpătat forma unor presiuni asupra celor care au avut coloană vertebrală în Guvern pe acest subiect. Nu știm dacă ministrul Vlad Alexandrescu a fost singurul ministru al guvernului Cioloș cu coloană vertebrală în privința doctoratelor plagiate ale demnitarilor, însă este cert că ministrul Adrian Curaj nu a avut deloc curaj să propună o legislație clară antiplagiat, iar ministrul Apud Tobă nu a avut deloc onoare ca să recunoacă măcar plagiatul și să solicite verificarea sa de către o comisie de specialitate. Căci de demisia de onoare nici că poate să fie vorba.
Scrisoarea lui Vlad Alexandrescu arată că au fost dezbateri în Guvern pe marginea măsurilor antiplagiat care ar fi trebuit adoptate. Subiectul sau problema există, însă decidenții fug de soluții!
Criza de guvern provocată de demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, ar trebui să declanșeze imediat alte două demisii: cea a ministrului Educației, Adrian Curaj, pentru lipsa de fermitate în adoptarea unei legislații clare antiplagiat și cea a minsitrului de Interne, Petre Tobă, o demisie de onoare pentru că a pretins un titlu științific obținut prin fraudă.
Din păcate primul ministru Dacian Cioloș este deranjat de dezvăluirile publice ale ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Decât să demită doi miniștri care au atras oprobiul public, preferă să îl sacrifice pe Vlad Alexandrescu. A anunțat deja că demisia acestuia se va transforma în revocare. Probabil că vrea să dea o lecție pentru alți miniștri care ar putea ieși în decor. Dl Cioloș uită că a ajuns premier în urma demonstrațiilor străzii, mai mult sau mai puțin manipulate de aceleași servicii secrete care îi țin în brațe pe ministrul plagiator Apud Tobă Petre și ministrul fără curaj, Adrian Curaj.
Vlad Alexandrescu se bucură de sprijinul intelectualilor, care au ieșit în stradă, au semnat petiții sau s-au pronunțat pe facebook împotriva demisiei. Chiar dacă i se pot imputa greșeli, niciodată un ministru al Culturii nu a adunat atâta simpatie publică. Desigur, intelectualii nu au forța serviciilor secrete să manipuleze opinia publică și nu vom asista la mișcări de stradă de amploare.
Este cert că în guvernul Cioloș a existat o fisură din cauza crizei plagiatelor. Puțin a răzbătut în spațiul public prin scrisoarea lui Vlad Alexandrescu. Multe le știu doar cei implicați. Un lucru este cert: ministrul educației, Adrian Curaj, nu are curaj să rezolve criza plagiatelor, iar ministrul Apud Tobă Petre nu are onoarea să își dea demisia din cauza plagiatului dovedit de jurnaliști.
Apropos, cât înseamnă 15% spor de doctorat la salariul plagiatorului Apud Petre Tobă? Cel puțin 1000 de lei, adică salariul unui asistent universitar care și-a dobândit cinstit titlul de doctor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu