Regimul PDL/PNL a lăsat moștenire municipiului Târgoviște o mare problemă: centura municipiului. Deși au existat bani- fonduri europene, au apărut alte interese decât cele ale cetățeanului, care au sabotat, ani la rând, una dintre cele mai necesare investiții ale orașului. Din cauza căpusării permanente a proiectului, dar și a incapacității administrative (PDL/PNL), s-a ajuns ca acest contract să fie reziliat de 3 ori. Lucrarea a început în 2010 și nu s-a încheiat nici astăzi, totul fiind blocat. Nu există decât două variante: ori se restituie Comisiei Europene, fiind vorba de suma de 270 de miliarde de lei vechi, ori se alocă sumele necesare din fonduri proprii.
Cum s-a ajuns aici? Guvernarea locală PDL/PNL a ales să desemneze, pe sub mână, această lucrare, la două societăți clientelare, SC Cast SRL și Tehnologica Radion, firme impuse pe filiera Florin Popescu-Elena Udrea- Roberta Anastase. Cu toate că proiectantul a cerut de nenumărate ori rezilierea contractului cu SC Cast SRL pentru că lucrările erau proaste, fosta putere executivă a municipiului Târgoviște a refuzat deoarece unul dintre subcontractori era firma lui Florin Popescu – SC Procor SA. Menționăm că atunci când Primăria a desemnat firma Tehnologica Radion să preia lucrarea de la SC Cast SRL, viceprimar era Ciprian Prisăcaru, actualul candidat la alegerile locale, din partea PDL/PNL.
Filiera Popescu-Udrea-Anastase
In anul 2010 s-a incheiat primul contract de lucrari nr. 16310/28.06.2010 cu Asocierea SC CAST SRL, SC TRANSBITUM SRL și CARENA SpA IMPRESA DI COSTRUZIONI, reprezentată de SC CAST SRL Banesti având o valoare de 49.992.278,16 lei cu TVA și o durată de execuție de 24 luni de la data primirii ordinului de începere. Ordinul de începere a fost dat în data 30.07.2010.
Trebuie menționat că firma SC Cast SRL a finanțat campania electorală a PDL în 2008 și în 2009, fiind din cercurile de interese ale Robertei Anastase, ( pe atunci președinte al Camerei Deputaților). Lucrarea a început când Elena Udrea era Ministrul Dezvoltării, iar Florin Popescu, șef al Consiliului Județean Dâmbovița. Interesant este și faptul că firma lui Popescu, SC Procor a primt lucrări în subantrepriză. O rețea bine organizată pentru căpușarea banului public ( fonduri europene și bugetare).
Bătaie de joc
Dar, potrivit unui raport de expertiză realizat de Primăria Târgoviște în 2015, asigurată de edilul interimar, Cosmin Stan, lucrările au fost executate cu mare întarziere, fără respectarea graficului de executie, dar și cu mari deficiențe tehnice și calitative de la proiectul tehnic, ceea ce a condus la rezilierea contractului în data de 23.07.2012, cu doar 7 zile înainte de împlinirea termenului contractual. La data rezilierii, lucrările erau realizate în procent de 27,7% din totalul lor. Rezilierea s-a realizat foarte târziu, administrația PDL/PNL refuzînd ostentativ, timp de un an de zile să încheie socotelile cu firma SC Cast, deși era evident că această societate, boicota, pur și simplu lucrările, fiind incapabilă să ducă la sfârșit contractul.
În ceea ce privește motivele rezilierii, acestea au fost aduse la cunoștința conducerii Primăriei Târgoviște încă din anul 2011, de către proiectant, prin adresa nr. 25653/07.10.2011, informare în care membrii echipei de implementare arătau neconformitățile în executarea contractului și propuneau inițierea procedurii de reziliere a contractului de execuție a lucrărilor.
Nu merge treaba, dar PDL/PNL refuză
La acel moment conducerea Primăriei Târgoviște era informată că deși volumul lucrărilor executate ar fi trebuit să fie la 34,78% din total contract conform programului de execuție, în realitate acestea se situau undeva la 10,32%.
Mai mult decât atât, potrivit raportului, ” pe teren antreprenorul executase o serie de lucrări declarate neconforme de către inginer, acestea reprezentând abateri grave de la documentația de executie: mixtura așternută pe strada Laminorului km 2+730 – 4+400 nu corespundea specificațiilor tehnice; așternerea stratului de mixtură asfaltică s-a facut pe un sector pe care lucrările de canalizare nu au documente de calitate și fără a fi înștiințat Inginerul;nerespectarea tipului de mixtura asfaltică din stratul de legatură aprobat și specificat în proiectul tehnic. Deși în avizele de expediție apare menționat BADPC 25, în realitate pe teren s-a așternut BADPS 25, o mixture asfaltică de calitate și preț inferioare celei ofertate și prevăzute în proiectul tehnic; executarea neconformă a umpluturii de compactare la canalizare, respectiv utilizarea unui material fărăaprobarea inginerului (balast) și nerespectarea sortului (0-63) aferent materialului respectiv;prezentarea inginerului de către antreprenor a unor rame și capace din fontă rabatabile și carosabile și a unor grătare din fontă carosabile necorespunzatoare standardelor din Caietele de sarcini”.
Firma își face de cap
”Toate aceste neconformitați au fost aduse la cunoștința constructorului atât de către Inginer, cât și de către echipa de implementare însă, acesta a refuzat remedierea lor”, se mai spune în raport. SC Cast SRL a refuzat cu obstinație să remedieze situația, a continuat să –și bată joc de lucrări, de banul public (europeni și de la bugetul national), pentru că-și permitea: avea spatele asigurat la cel mai înalt nivel: Florin Popescu-Elena Udrea-Roberta Anastase.
Toate această bătaie de joc ,”precum și întârzierea foarte mare în execuție au justificat propunerea echipei de implementare a proiectului de inițiere a procedurii de reziliere a contractului de execuție întrucat era evident că antreprenorul nu-și va putea realiza obligațiile contractuale”.
Dar, ce era de așteptat, s-a întâmplat: ”Conducerea Primăriei Târgoviște, PDL/PNL, respinge această propunere de reziliere a contractului și continuă lucrările cu antreprenorul S.C. CAST S.R.L., lucrări care au continuat în același ritm și cu aceleași neconformități”, se precizează în raport.
Specialiștii continuă demersurile pentru rezilierea contractului cu SC Cast SRL. O altă adresă, altă propunere prin care aceștia susțin că antreprenorul nu are capacitate tehnico-profesională de a gestiona acest contract și de a asigura condițiile de calitate impuse.Un nou refuz al Primăriei PDL/PNL. Așa că echipa de implementare își dă demisia.
De abia în 2012, în luna iulie, autoritatea locală decide să rezilieze contractul cu SC Cast SRL. Rămîne însă cu lucrarea neterminată și cu banii luați. Bătaie de joc la adresa contribuabilului român!
Din lac în puț
Se reia procedura de licitație pentru un nou constructor, că totuși lucrarea, pe bani europeni, trebuia dusă la capăt. Dar…din lac în puț. Pe 13.05.2014 este desemnată câștigătoare societatea Tehnologica Radion. Cineeste firma? Un alt sponsor al PDL, patronul, Theodor Berna, alt băiat deștept din construcții, cunoscut în mediile influente al lui Traian Băsescu. S-a îmbogătit prin numeroase contracte obținute cu statul, în vremea regimului PDL/PNL.
Altă surpriză neplăcută pentru locuitorii Târgoviștei: ”În data de 23.09.2014, ofertantul câștigator S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. notifică autoritatea contractantă cu privire la intrarea sa în insolvență, împrejurare ce a generat discuții vis-a-vis de încheierea și executarea contractului de lucrări. Ofertantul notifică în data de 03.11.2014 faptul că este în imposibilitate de a-și prelungi valabilitatea ofertei și a garanției de participare și că declină invitația la discuții privind contractul, motiv pentru care în data de 19.11.2014 se dispune anularea procedurii”,se mai arată în raportul Primăriei. Firma Tehnologica Radion a intrat în insolvență pentru că patronul ei a fost arestat preventiv de procurorii DNA pentru fapte de corupție.
Nici a treia oară
Din păcate, nici a treia oară nu au mers lucrurile. În 2015 contractul a fost atribuit unei asocieri de firme, SC Good Prod SRL și Sk-13 Patstroy, dar la sfârșitul anul, Primăria a fost nevoită să rezilieze și acest contract și să depună o plângere la Parchet împotiva celor două societăți pentru constuirea unui grup infracțional organizat, cu scopul de a păgubi autoritatea contractantă.
Așa că, acum, grație administrației PDL/PNL asigurată în ultimii ani ai regimului Băsescu, târgoviștenii nu beneficiază de o centură a orașului, absolut necesară pentru un trafic civilizat, deși bani au existat ( atât de la UE și de la bugetul de stat).
Sursa/Jurnalisti Anchete Online
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu