sâmbătă, 14 mai 2016

BOMBA FUNDULEA: Nea GIGI zis CREIERU si PAIANJENU Vamilor - dadea cu MUZICUTA de la Institutul de sfecla la SECU !


Blejnar spune că nu se ia șpagă pentru posturi, dar l-a dat afară pe șeful de la Resurse Umane!



Gheorghe Stambelu, considerat până zilele trecute de neclintit de la șefia departamentului Resurse Umane, din cadrul ANAF, a fost eliberat din funcție vineri, de către Sorin Blejnar. Versiunea oficială este că Stambelu și-a dat demisia, dar surse din cadrul unor servicii susțin că Blejnar l-a demis pe Stambelu în baza unui raport întocmit de SRI. Potrivit acestuia, în perioada următoare se preconizau blaturi importante la concursurile care vor avea loc pentru recâștigarea posturilor.
Deocamdată, e o brambureală totală în ANAF. Nu au sosit preavizele la ANV, iar comisarii de la Garda Financiară au dat în judecată ANAF-ul și, mai mult ca sigur, vor câștiga, măsura cu preavizele, luată de cel mai vajnic luptător împotriva corupției, Blejnar, fiind ilegală. Toată această așa-zisă reorganizare are drept scop un control politic mai mare asupra instituțiilor din cadrul ANAF, în vederea alegerilor de la anul. Vă dau amănunte vineri, în altPHel.
Cât despre tovarășul Stambelu, acesta și-a promovat de curând nepotul în funcția de șef la departamentul juridic din cadrul ANV. De emoție, pentru că înainte de această avansare Stambelu junior era trimis zilnic să cumpere țigări și cafea de cei de la juridic, în primele zile după această numire copilașul a șters, din greșeală, toată baza de date a ANV. Tare, nu?



Senatorul PSD Valer Marian descrie "cercul relaţional şi infracţional din jurul preşedintelui ANAF"



Senatorul PSD Valer Marian descrie, într-o declaraţie politică, "cercul relaţional şi infracţional din jurul preşedintelui ANAF", constituit din consilieri, experţi, asistenţi şi inspectori fiscali, "oamenii sub patronajul cărora s-a instituţionalizat şi generalizat corupţia şi contrabandă în vămi".
Într-o declaraţie politică dată, luni, publicităţii, intitulată "Cercul relaţional şi infracţional din jurul preşedintelui ANAF", senatorul PSD de Satu Mare Valer Marian arată că Nicolae Adrian Gavrilă, consilierul superior din ANAF arestat pentru trafic de influenţă, "face parte dintr-un cerc care făcea treburile murdare la ANAF, constituit din consilieri, experţi, asistenţi, inspectori fiscali", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Conform unor specialişti în anticorupţie şi anticontrabandă, Nicolae Adrian Gavrilă face parte dintr-un cerc care făcea treburile murdare la ANAF, constituit din consilieri, experţi, asistenţi, inspectori fiscali ş.a.. Aceştia făceau parte însă dintr-un al doilea cerc constituit în jurul preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Potrivit specialiştilor, în jurul şefului Fiscului din România era constituit un prim cerc mai restrâns, conform schemei alăturate, din care făceau parte oamenii cei mai apropiaţi şi de încredere ai preşedintelui ANAF: 1. Gheorghe Stambelu, directorul Direcţiei Resurse Umane din ANV; 2. Viorel Comăniţă, până recent directorul Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din ANV, actualmente director ANV; 3. Codruţ Marta, directorul de cabinet al preşedintelui ANAF; 4. Marius Capanu, directorul Direcţiei Autorizări din ANV; 5. Felicia Pintea, directorul Direcţiei Juridice; 6. Ştefăniţă Prisăcaru, şeful Serviciului Verificări Interne din ANV; 7. Paul Petrov, directorul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a municipiului Bucureşti", se arată în declaraţia senatorului de Satu Mare.
Potrivit lui Valer Marian, directorul Direcţiei Resurse Umane din ANV, Gheorghe Stambelu, "denumit «creier şi păianjen»", este cel care s-ar ocupa de desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor din vămi.



"Directorul Direcţiei Resurse Umane, Gheorghe Stambelu (denumit «creier» şi «păianjen»), este originar din Feteşti, judeţul Călăraşi, şi este de profesie jurist. După propriile afirmaţii, în timpul ultimei guvernări PSD a fost propulsat în funcţia de secretar general al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici de către Octav Cozmâncă, funcţie care i-a permis să gestioneze ocuparea funcţiilor de conducere din mai toate instituţiile şi autorităţile publice, făcând parte din marea majoritate a comisiilor de concurs. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex l-a acuzat pe Stambelu pentru relaţia sa apropiată cu liderul Alianţei Naţionale a Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, care, după căderea PSD de la guvernare, i-a oferit o funcţie de conducere în sindicatul său, iar ulterior l-a sprijinit să ocupe funcţia de director al Direcţiei Resurse Umane din ANV (în 2005). În această funcţie s-a remarcat cu porniri mai degrabă de afacerist decât de funcţionar public, preocupându-se de ocuparea tuturor funcţiilor de conducere din vămi de către candidaţi selectaţi pe sprânceană înainte de concurs. Organizarea, publicitatea şi desfăşurarea concursurilor au fost viciate, criteriile fiind adaptate candidaţilor ce trebuiau declaraţi admişi. Totodată, Stambelu s-a implicat în organizarea concursurilor pentru promovări în grade profesionale, referitor la care postul public de televiziune TVR 1 a prezentat dovada faptului că se afla în posesia subiectelor şi a listei persoanelor ce urmau a fi declarate admise, cu o zi înainte de concurs. În plus, Stambelu are la îndemână mijloace de corecţie a vameşilor prin sancţiuni propuse de Comisia de disciplină din ANV, la care deţine funcţia de preşedinte. Împotriva directorului Direcţiei Aeriene Vamale din ANV au fost înregistrate mai multe plângeri penale la Secţia 3 de Poliţie din municipiul Bucureşti şi la DNA", spune Marian.
O altă persoană care apare în "schema" dată publicităţii de senatorul Valer Marian este fostul director al Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale Viorel Comăniţă, denumit "executant" şi "burete".

"Ex-directorul Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale Viorel Comăniţă (denumit «executant» şi «burete») este originar din Sibiu, unde a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative a Universităţii «Lucian Blaga» şi a practicat avocatura în perioada 1996 - 2005. În anul 2005, la vârsta de 32 de ani, fără să aibă nicio specializare sau experienţă în domeniul vamal, Comăniţă a fost promovat de fostul preşedinte al ANAF Sebastian Bodu, cu care a fost coleg de facultate, director la Direcţia Juridică din cadrul ANV, iar în anul 2007 a fost numit director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul ANV. Comăniţă a fost remarcat de angajaţii ANAF şi ANV pentru maşinile luxoase cu care se plimba şi făcea driftinguri în curtea ANAF, precum şi pentru traiul pe picior mare şi pentru vacanţele de lux în străinătate. Conform denunţurilor şi declaraţiilor date la DNA, omul de afaceri italian Antonello Celestini îl acuză pe Viorel Comăniţă că i-ar fi solicitat, în calitate de director al Direcţiei de Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale, prin intermediari, mită de ordinul sutelor de mii de euro", precizează Valer Marian.
De asemenea, directorul de cabinet al preşedintelui ANAF, Codruţ Marta, este, potrivit schemei, "paznic şi intermediar".
"Directorul de cabinet al preşedintelui ANAF, Codruţ Marta (denumit «paznic» şi «intermediar») este conjudeţean cu şeful său Sorin Blejnar, fiind originar tot din judeţul Arad. Blejnar şi Marta au fost colegi de facultate la Universitatea de Vest din Timişoara, precum şi la Garda Financiară. Marta a fost promovat la Bucureşti, ca şi Blejnar, de triada PDL din Arad: Gheorghe Falcă (finul preşedintelui Băsescu), Gheorghe Seculici (socrul lui Falcă) şi Traian Igaş (finul lui Falcă). Cu puţin timp în urmă, Codruţ Marta a fost schimbat din funcţia de director de cabinet pentru motivul că are mai multe dosare penale la DNA, dar este văzut în continuare aproape zilnic la cabinetul preşedintelui ANAF. Codruţ Marta a fost nominalizat de fostul director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin că ar fi atenţionat-o să nu controleze o firmă care se ocupa cu comercializarea de produse petroliere (EUROIL) întrucât i-ar aparţine preşedintelui ANAF. Potrivit unor surse judiciare, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, şi directorul său de cabinet, Codruţ Marta, sunt vizaţi într-un dosar disjuns de Biroul DNA Satu Mare în august 2010 din dosarele privind contrabanda şi corupţia din Vama Halmeu, care se află la structura centrală a DNA şi priveşte declaraţii fictive de tranzit şi de export de ţigări şi de produse petroliere în Ucraina via Constanţa – Halmeu. Conform unor angajaţi de la ANAF, preşedintele Sorin Blejnar şi directorul de cabinet Codruţ Marta ar proteja contrabanda cu motorină şi benzină, întrucât le-ar fi solicitat să nu se atingă de anumite firme care comercializează carburanţi, începând cu firma cu capital majoritar de stat SC OIL TERMINAL SA Constanţa (la care Codruţ Marta a fost desemnat membru în Consiliul de Administraţie de Ministerul Finanţelor) şi continuând cu firme private ca SC DUMIMAR SRL, SC ROMPET OIL TRADE SRL, SC DG PETROL SRL, SC ROMECO SRL, SC BGM PETROL SRL, SC GAVINI SRL, SC TEXAS GRUP OYL SRL, SC SEBASTIAN SRL, SC SEBASTIAN ENERGY SRL, SC COMPANIA SEBASTIAN SA, SC ASV AUTO SRL, SC DAIM SERV CONSTRUCT SRL, SC JETOIL SRL, SC EUROIL SRL, SC PETROTUR SRL, şi cu antrepozitul fiscal constituit pe vasul petrolier ATTILA pe Marea Neagră", menţionează sursa citată.
A patra persoană menţionată în declaraţie este directorul Direcţiei Autorizări, Marius Capanu, care are ca principală atribuţie eliberarea autorizaţiilor pentru antrepozite fiscale.
"Directorul Direcţiei Autorizări, Marius Capanu, are ca principală atribuţie eliberarea autorizaţiilor pentru antrepozite fiscale. Capanu avea drept preocupare principală eliberarea de autorizaţii pentru antrepozite fiscale pentru produse petroliere în porturi, vămi, gări sau pe vase petroliere pentru firme controlate şi protejate de şefii săi ierarhici. Tatăl lui Capanu a fost directorul Direcţiei Silvice a municipiului Bucureşti, funcţie în care a fost implicat într-o serie de scandaluri de retrocedare la Pădurea Băneasa", susţine senatorul Valer Marian.
A cincea persoană care apare pe listă este directorul Direcţiei Juridice, Felicia Pintea, care "asigură acoperirea juridică pentru numiri, delegări sau litigii".
"Directorul Direcţiei Juridice, Felicia Pintea, a fost adusă în 2007 de Viorel Comăniţă de la Sibiu, unde a fost învăţătoare şi a absolvit aceeaşi facultate de drept cu acesta. Deşi nu avea nicio specializare şi nicio experienţă în domeniul vamal, Felicia Pintea a fost numită consilier superior la Direcţia Juridică şi a devenit directorul acesteia după ce Comăniţă a fost numit director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale. Pintea asigură acoperirea juridică pentru numiri, delegări sau litigii", se arată în declaraţia senatorul de Satu Mare.
A şasea persoană menţionată în "cercul lui Blejnar" este fostul director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti Paul Petrov, schimbat din funcţie după izbucnirea scandalului de Ploieşti.
"Directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, Paul Petrov, a fost favorizat de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, prin Ordinul nr. 1164/29.05.2009, întrucât, contrar organigramei şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a ANV, a acordat Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti competenţa de a exercita activităţi specifice de control operativ şi inopinat pe întreg teritoriul României, deşi această atribuţie o avea Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din ANV. Paul Petrov a fost implicat în promovarea lui Cornel Costea, arestat recent pentru luare de mită, în funcţia de director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Ploieşti, care l-a nominalizat pe Petrov şi pe fostul şef al Serviciului Verificări Interne din ANV, Ştefăniţă Prisăcaru, ca fiind persoanele cărora le-a dat cea mai mare parte a mitei încasate, pentru a o transmite preşedintelui Sorin Blejnar. După izbucnirea scandalului de Ploieşti, Paul Petrov a fost schimbat din funcţie cu play-boyul Silviu Văduva, care a demisionat după o zi de la preluarea funcţiei", susţine senatorul sătmărean.
Ultima persoană din schemă este fostul şef al Serviciului Verificări Interne din ANV Ştefăniţă Prisăcaru, cel care ar fi unul din "oamenii de legătură ai preşedintelui ANAF".
"Ştefăniţă Prisăcaru a fost şeful Serviciului Verificări Interne din ANV după ce Sorin Blejnar a preluat funcţia de preşedinte al ANAF. Ştefăniţă Prisăcaru este de profesie poliţist, activând la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa, la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog şi la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. După 2006, Prisăcaru a fost promovat de PDL în funcţiile de şef de cabinet al ministrului de interne Vasile Blaga (2005-2007), consilier al grupului parlamentar al PDL din Parlamentul European (2008-2009) şi consilier local în Sectorul 2 al municipiului Bucureşti. În 2009, la vârsta de 33 de ani, fără a avea vreo specializare sau experienţă în domeniul vamal, a fost numit şef al Serviciului Verificări Interne din ANV. Aşa cum am arătat, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Ploieşti, Cornel Costea, l-a nominalizat pe Ştefăniţă Prisăcaru drept intermediar al mitei transmise preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, alături de Paul Petrov. Prisăcaru şi Petrov erau oamenii de legătură ai preşedintelui ANAF şi cu Eugeniu Petrescu, membru important al staff-ului central al PDL, împotriva căruia procurorii DNA au început urmărirea penală pentru luare de mită în dosarul mitei de la Vama Halmeu, reţinându-se în sarcina sa că ar fi primit suma de 130.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu. Ştefăniţă Prisăcaru a fost nominalizat şi de fostul director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, Diana Severin, în sensul că acesta i-a transmis din partea preşedintelui ANAF, în vara anului 2009, că trebuie să demisioneze deoarece nu corespunde cerinţelor ANAF întrucât nu ia şpagă şi nu cotizează, ameninţând-o cu un accident de maşină dacă nu se conformează. Susţinerea preşedintelui ANAF că l-ar fi dat afară pe Ştefăniţă Prisăcaru după incidentul cu Diana Severin nu este adevărată, întrucât acesta a deţinut funcţia de şef al Serviciului Verificări Interne până în primăvara anului 2010, când a fost transferat expert I la Direcţia Autorizări şi apoi a fost mutat la o direcţie nou înfiinţată: Direcţia de Control a Averilor. Culmea ironiei este că, pentru perioada 28.10.2008 – 9.10.2010, acest Ştefăniţă Prisăcaru a fost numit de grupul parlamentar PDL din Senat în Consiliul Naţional de Integritate (CNI), organismul desemnat de Senat pentru a controla activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Mai pe şleau, acest Ştefăniţă Prisăcaru a fost exponentul şi etalonul integrităţii PDL în Consiliul Naţional de Integritate", se arată în declaraţia senatorului PSD.
Parlamentarul PSD spune că "aceştia sunt oamenii cu care preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a realizat multclamata reformare a sistemului fiscal şi vamal din România", "oamenii sub patronajul cărora s-a instituţionalizat şi generalizat corupţia şi contrabanda în vămile din România".
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, i-a dat deja în judecată pe senatorul PSD Valer Marian, pe fostul director coordonator al Direcţiei judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova Diana Severin şi pe preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, pentru afirmaţii defăimatoare la adresa sa şi a instituţiei.

GHEORGHE STAMBELU, OMUL PRIN CARE MARICA CONTROLA NUMIRILE IN VAMI
Prin intermediul fostului Secretar general al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Gheorghe Stambelu, liderul Sed Lex Vasile Marica controla numirile in functiile de conducere, atat din vami, cat si din alte institutii publice. Astfel, prin influenta lui Vasile Marica, Gheorghe Stambelu a fost numit director al Directiei Resurse Umane din autoritatea vamala in 2005. Odata cu preluarea atributiilor de numire a sefilor si directorilor de vami de catre ANAF, Gheorghe Stambelu a fost avansat director la Directia Resurse Umane din aceasta institutie.Citeste si:Vasile Marica, despre Ungureanu: Un puscarias nu ma va putea acuza niciodata!Vezi cine sunt persoanele care i-au dat spaga lui Vasile MaricaUngureanu mai declara ca persoanele sustinute de Vasile Marica aveau intaietate in numirile pe functii chiar inaintea propunerilor facute de prefectii judetelor.Reamintim ca fostul angajat al vamii Giurgiu, Marius Ungureanu, a facut un autodenunt in cursul zilei de marti, cu privire la faptele de luare si dare de mita. Acesta a recunoscut faptul ca a colectat sume de bani si ca i-a dat lunar, timp de 6 ani, cate 2.000 – 2.500 de dolari liderului de sindicat Vasile Marica.

Averile sefilor agentiilor de control
Directorii ANAF, de la Garda Financiara si de la Vami castiga peste medie dar nu afiseaza averi extraordinare. Salariile anuale trec de 100000 lei/familie, la care se adauga, in unele cazuri, veniturile din Consiliile de Administratie ale institutiilor de stat din care fac parte.
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, detine o casa si un apartament in Bucuresti, sotia sa are bijuterii in valoare de 15-20000 euro, a vandut in decembrie anul trecut un apartament cu 120000 euro si are in conturi aproximativ 400000 lei si 15000 euro. Seful ANAF mai are 180000 actiuni la Bursa. In acelasi timp, Blejnar are datorii de 600000 lei la o ruda si 150000 euro la banca.
In ultimul an fiscal, seful fiscului a incasat un salariu de 58000 lei de la ANAF, in timp ce sotia sa a primit 64000 lei din avocatura. Veniturile familiei au fost completate de dividendele de la firma Tetacons in valoare de 233000 lei si de 70000 lei din activitatea de mebru in Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari a Eximbank.
Dragos George Bogdan este vicepresedinte al ANAF si detine un teren in Cernica, doua apartamente in Bucuresti si are o datorie de 14000 dolari la banca. Potrivit ultimei declaratii de avere, Bogdan a incasat anul trecut un salariu de 41000 lei, in timp ce sotia a castigat un salariu de 170000 lei de la o societate privata. Tot anul trecut, familia sefului de la ANAF a incasat 6500 euro din inchirierea unui imobil. Alte venituri nu a mai declarat Dragos George Bogdan, chiar daca in declaratia de interese sustine ca este membru in Consiliul de Administratie al Postei Romane, Loteriei Nationale si a Imprimeriei Nationale.
Mihai Gogancea Vatasoiu este cel de-al doilea vicepresedinte al Fiscului. El nu are terenuri, nu are casa, nu are depozitati bani in conturi. In plus, si-a vandut si masina. Castiga un salariu de 41000 lei anual la care se adauga 400 lei din functia de mebru in Consiliul de Administratie al Tarom si 148000 lei ca membru in CA al CEC Bank. Incepand cu 1 iunie 2010 a donat indemnizatia lunara fondului Solidaritatea.
Cat castiga sefii vamesilor
Seful peste Vami, Viorel Comanita are un teren intravilan in Sibiu, o casa in acelasi judet, depozite bancare in valoare de 380000 lei si 50000 dolari datorii la o persoana fizica. In ultimul an fiscal, Comanita a castigat un salariu de 86000 lei, in timp ce sotia sa a incasat 156000 lei din postura de director in cadrul Eximbank.
Marcel Simion Mutescu este director in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV). El detine un teren in suprafata de 6 hectare in localitatea Perisoru – Calarasi, un apartament in Bucuresti si o casa in Targoviste, are in conturi 27000 dolari si 94000 euro si a incasat anul trecut un salariu de 130000 lei.
Un alt director de Directie din cadrul ANV este Gheorghe Stambelu. Acesta are un apartament in Capitala, depozite de 150000 – fara a preciza moneda – si a castigat anul trecut un salariu de 147000 lei.
Colega sa, Macovei Anda Ancuta detine doua apartamente in Bucuresti si Bragadiru, are datorii la banca de 30000 euro si a primit un salariu de 90000 lei. La acest venit se adauga pensia sotului care nu este precizata si 200 euro/luna din inchirierea apartamentului din Bragadiru.
Averile comisarilor Garzii Financiare
Comisarul prin-adjunct al Garzii Financiare este Vladut Nicusor. El are un apartament in Bucuresti, doua autoturisme Dacia, depozite in banci de 360000 lei si a primit un salariu anual de 93000 lei. Sotia sa, angajata la ANAF, are un salariu de 83000 lei/an.
Gabriel Carbunaru este comisar general adjunct al Garzii Financiare. Averea acestuia este compusa din doua terenuri in Prahova si Ilfov, doua apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in Prahova, doua autoturisme si a castigat anul trecut 111000 lei din salariu. Dragos Rusu are aceeasi functie de conducere in cadrul Garzii Financiare. Potrivit declaratiei de avere pe 2009, afisata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), comisarul Rusu are doua terenuri in Prahova si Bucuresti, doua apartamente in Bucuresti si doua case in Scaieni, Prahova, un Audi A6 si bijuterii in valoare de 8000 euro. Cat a castigat Dragos Rusu in 2009 este un mister, avand in vedere ca „suma este in curs de actualizare” in urma unei sentinte civile. Cert este ca sotia a incasat 34000 lei salariu de director de la o firma de leasing si 170000 lei dividende de la o societate la care este actionara. In acelasi timp, sotii Rusu au incasat chirii de 120000 lei din inchirierea celor doua apartamente.
Şpagă pentru petrol: Dezvăluiri incendiare despre traficanţii VIP din Portul Constanţa
"ring" a intrat în posesia unor informaţii (vezi aici documentele) potrivit cărora, lunar, aproximativ 80% din cele 25.000 de tone de combustibil intrate în Portul Constanţa fentează Fiscul. Altfel spus, pentru 20.000 de tone de combustibil, care ulterior sunt transferate într-o reţea preferenţială de benzinării din ţară, nu sunt plătite accize. Cum funcţionează această adevărată industrie neagră de la malul mării? O întreagă reţea a corupţiei colectează şpaga - 30 de euro/tonă - şi o distribuie spre vârful piramidei, unde ajung lunar cel puţin şase milioane de euro. Mecanismul şpăgii nu ar fi posibil fără complicitatea unor înalţi funcţionari care, potrivit unei note redirecţionate de OLAF (Comisia Europeană – Biroul European Antifraudă) către DNA, ar face parte dintr-un "sistem organizat corupt, care sustrage o sumă imensă de bani de la bugetul României şi, acum, de la bugetul CE".

DNA a investigat timp de câţiva ani zeci de acuzaţii de corupţie aduse unor funcţionari de la frontiera de est a României. Printre aceştia, la loc de cinste regăsim trei nume grele: Sunai Cadîr, şeful Direcţiei Regionale a Vămilor (DRV) Constanţa, Gheorghe Stambelu, director în cadrul Agenţiei Naţionale a Vămilor, şi un anume Tuică, alias "Doctorul". Surprinzător, cei trei se regăsesc şi în informaţiile de-a dreptul incredibile, primite zilele acestea de reporterii "ring", şi care vizează mecanismul şpăgii din reţeaua de trafic de combusitibil din Portul Agigea.

Placa turnantă de la Agigea
Iată ce susţine un prim set de informaţii intrat în posesia reporterilor „ring”. "Portul Constanţa Sud-Agigea este placa turnantă a contrabandei cu combustibil din România. Acolo figurează sute de nave care aprovizionează fiecare cu 200 - 300 tone de combustibil. Lunar, aproximativ 20.000 de tone iau calea unei reţele de benzinării din ţară, unde ajung fentând acciza. Şpaga de 30 de euro, per tonă, este strânsă de Georgescu şi de «Doctorul» (din partea DRAOV Constanţa - Direcţia Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale), predată lui Cadîr Sunai, director DRAOV. Acesta împarte şpaga cu Blejnar (n.r. - Sorin Blejnar, şef ANAF). Beneficiari: Codruţ Marta, şef cabinet Blejnar, Comăniţă V., tartor peste PECO (n.r. - benzinării) în Sibiu, Stambelu, şef personal ANAF, Paul Petrov, şef DRAOV Bucureşti. Tot la Agigea, aşa se fentează TVA la cereale. Atrag banii printr-un sârb şi îi predau lui Blejnar prin Marta şi prietenul lui, deputatul PDL Rogin, tartorul legume-fructe. Prin Agigea, Rogin a introdus 100 de containere cu usturoi din China declarat din Egipt. Diferenţa de taxe vamale - 1,5 miliarde lei vechi", spun sursele noastre.

În alcovul Reginei

Cel de-al doilea set de informaţii care ne-a parvenit conduce chiar spre misterioasa Regină a contrabandei. "Întrebaţi pe Comăniţă de la DSAOV Bucureşti şi pe directorul ANV Bucureşti, Ion Boţa, ambii din Sibiu, prieteni cu Stambelu - cu dosar penal la DNA! Unde se afla Marta după scandalul UCMR Reşiţa? Toţi ăştia stau în genunchi în alcovul Reginei. Petrov, care l-a pus pe Durbac la Constanţa Sud, împreună cu Petrescu Eugeniu aduc... florile. Afacere grea, Regină deşteaptă", spun aceleaşi surse. Când vom afla cine este adevărata Regină rămâne doar o chestiune de timp, iar viitoarele anchete ale DNA din Portul Constanţa ar putea furniza cheia labirintului spre alcovul Reginei.

22 capete de acuzare pentru şeful DRAOV
Dacă cel puţin două dintre personajele acestei posibile reţele de crimă organizată şi corupţie de la malul mării nu s-ar regăsi şi într-o amplă anchetă a DNA, nu am fi dat atenţie informaţiilor mai sus prezentate, faţă de care, până la rezultatele unei eventuale anchete, ne păstrăm rezerve. Înalţii funcţionari la care fac referire investigaţiilor procurorilor anticorupţie sunt nimeni alţii decât Cadîr Sunai - şeful DRAOV Constanţa, şi Gheorghe Stambelu, director ANV. Primul a fost cercetat pentru nu mai puţin de 22 de capete de acuzare privind diverse forme de acte directe sau indirecte de corupţie. Iată câteva dintre acestea: "Ar fi acţionat, în intervalul 27-28 februarie 2006, la solicitarea şefului IPJ Constanţa, comisar-şef Popescu Victor, în vederea facilitării unui import efectuat de o firmă a unui cetăţean turc, societate despre care cunoştea că era dată în consemn şi transporta marfă cu 2/3 în plus faţă de cantitatea declarată". În cursul lunii februarie şi începutul lunii martie 2006 "a purtat discuţii cu Bogatu Eugen (fost funcţionar vamal), Nedu Iulian Ilie, transportator maritim şi rutier, precum şi cu Abdula Ridvan, fabricant de material lemnos din judeţul Tulcea (persoană interpusă de Cadîr Sunai în afacerile sale) pentru a pune bazele unei afaceri cu cherestea pentru piaţa spaniolă, şeful DRV Constanţa urmând să încaseze cu titlu de venit circa cinci euro/metru cub". La data de 6.03.2006, "în baza relaţiilor de prietenie cu Antoniadis Anton Traian, zis Toni, a facilitat vămuirea rapidă a unui import efectuat efectuat de SC ERDEMIR România SA Târgovişte, administrată de Bulut Mehmet".

Cadîr, umăr la umăr cu Stambelu
Într-un alt cap de acuzare, Cadîr Sunai apare tovarăş de "cercetare penală" cu nimeni altul decât Gheorghe Stambelu, directorul ANV: "La data 28.02.2006, în baza relaţiilor permanentizate cu Stambelu Gheorghe, director în cadrul ANV, a determinat numirea lui Tatu Ovidiu Ion în funcţia de şef al Serviciului Control Vamal din cadrul DRV Constanţa. Conform informaţiilor existente, acesta ar fi primit, anterior examenului, biletele cu subiectele pentru probele profesionale chiar de la superiorul din aparatul central", se spune în documentele DNA. Audiat de procurorii anticorupţie, Cadîr vorbeşte, printre altele, despre relaţia lui cu Stambelu: "Nu am făcut nicio afirmaţie faţă de domnul Bogatu Eugen, că i-aş fi oferit domnului Stambelu Gheorghe vreo sumă de bani ca titlu de cotizaţie sau altă destinaţie"; sau în legătură cu altă faptă: "nu am făcut niciun demers pe lângă domnul Stambelu Gheorghe, director resurse umane în cadrul ANV, pentru a-l ajuta (n.r. - pe Tatu Ovidiu) în orice mod să ocupe funcţia menţionată". Sunt numai câteva dintre acuzaţiile invetigate de DNA fie cu privire directă la faptele lui Cadîr, fie în legătură cu diverse "combinaţii" ale acestuia. Trebuie menţionat că toate cele 22 capete de acuzare ale şefului DRAOV Constanţa, ale directorului ANV şi ale altor persoane (vameşi, poliţişti, oameni de afaceri şi chiar jurnalişti) s-au finalizat prin... neînceperea urmăririi penale.

„Doctorul”, deconspirat de un vameş sub acoperire
În ancheta DNA, procurorii au infiltrat chiar şi un investigator sub acoperire în sistemul vamal, care a fost autorizat să-şi desfăşoare activitatea, în perioada 7 martie - 4 iulie 2008, ca lucrător vamal în cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa - Biroul echipe mobile şi Biroul Vamal Constanţa Sud-Agigea. Acesta şi-a scris raportul către cei care l-au legendat, menţionând fiecare operaţiune în care a fost implicat Cadîr Sunai, dar şi alţi importanţi funcţionari vamali. Cea mai interesantă parte a raportului vameşului sub acoperire este cea care îl priveşte pe misteriosul "Doctor", prezentat în informaţiile neoficiale parvenite redacţiei "ring". "După verificarea containerelor, colegul meu L.R., cu care formam echipa, mi-a spus să nu menţionez în raportul ce urma să-l întocmesc efectuarea controlului documentar asupra mărfurilor transportate de un TIR, produse ce aveau ca destinatar firma OMNITOYS SRL. Acesta a motivat cererea prin aceea că este firma doctorului, respectiv a domnului Tuică, şeful SOVMA - Constanţa. Am aflat că i se spunea «Doctorul» pentru că profesia de bază a acestuia era medic veterinar".

"Nu vă răspund, sunt în concediu"
Contactat de reporterii "ring" pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la informaţiile care îl incriminează referioare la circuitul şpăgii de 30 de euro per tonă combustibil din Portul Constanţa, şeful DRAOV Constanţa, Cadîr Sunai, nu a dorit să facă nicio precizare.
"Sunt în concediu, e duminică şi nu pot să vă răspund. Înaintaţi o cerere oficială către instituţia pe care o conduc". În ceea ce-i priveşte pe Gheorghe Stambelu şi pe Tuică, alias "Doctorul", nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei, aceştia având toată deschiderea noastră pentru a-şi preciza punctele de vedere în ediţiile următoare ale ziarului.

Urmează noi dezvăluiri
Nu pierdeţi ediţia de mâine, în care vom prezenta "războiul" rapoartelor dintre fostul şef al Vămii Constanţa, Iulian Teşeleanu, şi conducerea ANAF.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu