După plecarea a nouă senatori, UNPR a rămas fără grup parlamentar, dar decizia conducerii camerei superioare a Parlamentaului a fost contestată marți de progresiști. Plecările au continuat, însă, și au început și la Camera Deputaților, ba chiar și la Parlamentul European.
UNPR se află în pragul dispariției, acum, că a rămas fără sprijinul PSD și cu șanse improbabile pentru o alianță cu PNL. Liberalii ar face o greșeală fuzionând cu partidul lui Oprea și Onțanu, avantajele unei asemenea mișări politice fiind practic inexistente.
Dacă până a începe plecările parlamentarilor progresiști ar fi fost de înțeles o înțelegere temporară la nivelul Parlamentului pentru a se impune în fața PSD până la alegeri, acum PNL nu mai are nici măcar acest motiv.
Luni au plecat la PSD Ionel Agrigoroaie, Dan loniţă, Octavian Bumbu, Simeon Purec, Dumitru Bujor, Lucian lliescu şi Marin Burlea. Alți doi demisionari, Șerban Mihăilescu și Ioan Iovescu au rămas independenți.
Conducătorul grupului UNPR, Haralambie Vochițoiu, a arătat în plen, luni, o adeziune a Ruxandrei Jipa, care plecase din mai din partid, dar, chipurile, ar fi revenit. Însă marți, Jipa a declarat că pleacă. Tot la PSD. Încă un coleg, Teiu Păunescu a părăsit marți barca lui Oprea și a trecut în cea condusă de Tăriceanu, la ALDE.
Culmea, tot marți a anunțat și un europarlamentar, Doru-Claudian Frunzulică, că preferă să plece din UNPR și să se îndrepte spre partidul lui Dragnea. „În urma situației create în cadrul UNPR, construcție progresistă de stânga, a negocierilor purtate pentru fuziunea prin absorbție a partidului cu PNL, ca deputat european am luat hotărârea să rămân membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, alături de colegii mei din PSD și să mă înscriu în acest partid, cel mai important partid politic din România”, a declarat Frunzulică.
Unul singur vine
Totuși, există și un parlamentar care a venit spre UNPR: Răzvan Rotaru, deputat de Gorj care a semnat adeziunea marți. Este un traseist care a fost ales în Parlament pe listele PP-DD și a plecat la PC, dar președintele UNPR Valeriu Steriu se mulțumește cu orice. El l-a felicitat pe Rotaru pentru decizia luată și i-a urat bun venit în rândurile progresiștilor. „Răzvan Rotaru este un parlamentar valoros și este un mare câștig pentru grupul nostru parlamentar. Îi mulțumesc că a luat decizia de a ni se alătura. Este un moment bun pentru UNPR, care acum poate merge înainte cu oameni de valoare, care-și au locul lor bine definit în proiectul UNPR', a declarat Valeriu Steriu, președintele UNPR.
Senatorul Haralambie Vochiţoiu a anunţat, marţi, că a contestat decizia Senatului de luni potrivit căreia grupul parlamentar al UNPR a fost dizolvat în urma demisiilor a nouă senatori.
''Dat fiind faptul că temeiul juridic a fost incorect, astăzi noi, grupul UNPR, format din 10 persoane, care continuă să existe, am depus o contestaţie în temeiul Regulamentului, articolul 18, litera g, la Biroul Permanent, la preşedintele Senatului'', a declarat de la microfonul Senatului Haralambie Vochiţoiu.
Vochiţoiu a încercat să citească textul contestaţiei, dar a fost oprit de preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, care i-a atras atenţia că Senatul se află în procedură legislativă.
''Vreau să luăm act că acest grup UNPR există în continuare. Nu s-a emis şi nici nu se putea emite o hotărâre a Senatului. În concluzie, vă rog să luaţi act de faptul că grupul UNPR există şi funcţionează şi, eventual, Comisia juridică, Comisia de regulament etc pot avea un punct de vedere. Vă rog doar să luaţi act'', a mai spus Vochiţoiu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu