luni, 27 iunie 2016

Primar reales și noul viceprimar dintr-o localitate din Argeș, condamnați la închisoare


Judecătorii Tribunalului Argeş i-au condamnat la închisoare cu suspendare pe primarul comunei Şuici, Constantin Iatagan, pe fosta secretară a primăriei, Cateluţa Marinescu, aleasă recent viceprimar al comunei, precum şi pe inginerul, pe contabilul Primăriei şi pe un consilier local, trimişi în judecată în vara anului trecut pentru fraude cu fonduri europene, scrie 
Astfel, conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor, primarul Constantin Iatagan a fost condamnat la un an şi şapte luni de închisoare cu suspendare şi doi ani interzicerea unor drepturi, iar fosta secretară a Primăriei Şuici, Cateluţa Marinescu, aleasă luna aceasta viceprimar al comunei, a fost condamnată la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi doi ani interzicerea unor drepturi. În plus, cei doi trebuie, conform sentinţei, să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Curtea de Argeş sau la Primăria comunei Şuici.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi tot la închisoare cu suspendare contabilul Primăriei Şuici, Maria Mecu, inginerul Ion Stătică şi un consilier local. În plus, judecătorii au constatat că centrul judeţean Argeş al APIA, care s-a constitut parte civilă în acest dosar, şi-a recuperat prejudiciul.
Totodată magistraţii au dispus desfiinţarea mai multor înscrisuri.
Sentinţa instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.
Inculpaţii din acest dosar au fost trimişi în judecată în luna iunie a anului trecut, pentru fraude cu fonduri europene asimilate faptelor de corupţie.
Primarul, actuala viceprimăriţă şi mai mulţi angajaţi ai Primăriei au fost acuzaţi că, în condiţiile în care îndeplineau funcţii publice, au devenit membri fondatori ai Asociaţiei crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici, al cărei scop a fost, printre altele, valorificarea potenţialului productiv animalier şi vegetal al comunei Şuici, asocierea pentru cesionarea păşunilor şi pajiştilor, precum şi atragerea de capital, investiţii, finanţări locale sau din alte surse.
Potrivit anchetatorilor, inculpaţii din acest dosar au cerut prin această asociaţie sprijinul financiar pentru suprafeţe de teren de la APIA iar pentru accesarea fondurilor, în 4 mai 2010, Consiliul Local Şuici a aprobat concesionarea de către Asociaţia crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici a suprafeţei de 324 de hectare de păşune comunală, cu condiţia ca sumele primite ca subvenţii APIA să fie folosite integral în executarea de lucrări agricole pentru îmbunătăţirea pajiştilor, curăţări, etc. Ulterior, asociaţia care a concesionat terenul a depus la APIA - Centrul Judeţean Argeş cererea unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2010, ce viza suprafaţa respectivă, solicitând sprijin financiar pentru schema de plată pe suprafaţă, sprijin pentru zonă montană defavorizată şi plăţi de agro-mediu.
”Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că Asociaţia crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate impuse fermierilor pentru obţinerea sprijinului financiar acordat în cadrul schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale complementare în sectorul vegetal, precum şi acordarea sprijinului aferent măsurilor de agro - mediu şi zone defavorizate. De asemenea, înscrisurile depuse la APIA prin intermediul cărora s-a realizat dovada îndeplinirii cerinţelor impuse solicitanţilor sprijinului financiar au avut un caracter inexact/incomplet/fals, după caz. O parte din aceste documente au fost întocmite în fals de către inculpatul Stătică Ion şi semnate de către inculpatul Iatagan Constantin la rubrica 'primar'”, arătau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată a acestui dosar.
Conform anchetatorilor, acest mecanism a avut drept consecinţă obţinerea de fonduri provenind atât din fonduri europene precum şi de la bugetul naţional în cuantum de 242.027,65 lei în favoarea asociaţiei, debit care a fost recuperat integral, la data de 22 iulie 2013.
De asemenea, procurorii au arătat că ”în perioada 2011-2012, cât a îndeplinit funcţia de contabil, inculpata Mecu Maria a retras din conturile Asociaţiei suma de 55.350 de lei din sumele primite cu titlu de sprijin financiar pe care a folosit-o în interes personal, contrar scopului pentru care aceasta a fost solicitată şi plătită, respectiv întreţinerea păşunilor”.
La scrutinul din 5 iunie primarul Constantin Iatagan, care a candidat din partea PSD, a fost reales cu peste 73 la sută din voturi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu