sâmbătă, 11 iunie 2016

FABULOS/ Pedelistul Voicu-amicu- DEPUTATULUI PDL ILIUTA- 4 ani de BULAU pe FOND/Primul pas: Operațiunea Motorina pentru șefii PDL, via Vama Călărași


Şeful Vămii Călăraşi, Ion Voicu
Foto: adevarul.ro
Procurorii DIICOT au reţinut 13 persoane, între care pe şeful vămii din Călăraşi şi alţi patru vameşi. Ion Voicu şi alţi patru vameşi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
"Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 13 inculpaţi, dintre care patru funcţionari vamali, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili", precizează instituţia într-un comunicat de presă.

Concret, spune DIICOT, inculpaţii George Guliu, Dumitru Chirvăsitu şi Andrei Florin Jugănaru au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat în modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă.
Potrivit surse citate, activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Ion Voicu, având calitatea de director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Călăraşi şi Andrei Anton, Adrian Andronescu şi Dan Nicolescu, funcţionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor.
În 11 septembrie, şeful vămii Călăraşi, Ion Voicu, a fost luat din locuinţa sa, de poliţişti de la Serviciul de Intervenţie Rapidă al Poliţiei, fiind dus la sediul Vămii Călăraşi, unde au loc percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibil, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au găsit la locuinţele şi la firmele percheziţionate un adevărat parc cu maşini de lux.

Treizeci şi trei de percheziţii s-au făcut atunci la locuinţele unor persoane şi la sediile mai multor societăţi comerciale din municipiile Constanţa, Bucureşti, Călăraşi şi judeţele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba şi Vâlcea, fiind vizat un grup infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili.

Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituită din opt persoane care sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi, însă în realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente.

"În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către membrii grupării a fost estimat la cinci milioane de euro.

Conform unor surse judiciare, percheziţiile au legătură cu dosarul în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul "Motorina".

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul "Motorina" alături de alte 16 persoane şi şase firme, fiind acuzaţi de procurorii DIICOT Braşov de constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.


Zeci de percheziţii în şapte judeţe, la o grupare specializată în fraude fiscale. Sunt vizaţi şi vameşi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)Potrivit unui comunicat al DIICOT, marţi dimineaţă au loc 32 de percheziţii în judeţele Călăraşi, Constanţa, Sibiu, Prahova, Vâlcea, Giurgiu şi în municipiile Bucureşti şi Alba Iulia, pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude fiscale şi vamale, prin sustragerea de la plata taxelor, impozitelor sau accizelor aferente, prin ascunderea beneficiarilor reali ai produselor petroliere.



Cele 32 de percheziţii au loc simultan. Astfel, în Călăraşi se desfăşoară 8 percheziţii, în judeţul Constanţa -12, în Bucureşti - 4, în judeţul Sibiu -3, în Prahova au loc două percheziţii, iar câte o percheziţie se desfăşoară în judeţele Vâlcea, Giurgiu şi în municipiul Alba Iulia.

Conform sursei citate, urmează să fie puse în executare 13 mandate de aducere, iar persoanele vizate vor fi duse la audieri la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Călăraşi.

La percheziţii participă poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi şi procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Călăraşi, BCCO Constanţa, BCCO Bucureşti, BCCO Ploieşti, BCCO Piteşti, BCCO Alba, DGIPI.
Conform unor surse judiciare, între persoanele vizate s-ar afla mai mulţi vameşi, precum şi şeful Vămii Călăraşi, Ion Voicu, astfel că au loc percheziţii şi la locuinţa acestuia, dar şi în birourile Vămii Călăraşi.
Sursele citate au precizat că percheziţiile au legătură cu dosarul în care fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în dosarul "Motorina".
Angajaţi de la Direcţia de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi făceau controale formale la firmele acuzate de evaziune fiscală de cinci milioane de euro şi le asigurau spaţiile necesare funcţionării, potrivit DIICOT.
Grupul infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili era constituit din opt persoane.
Acestea sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi, însă în realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente.
"În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
12 septembrie 2012 este data la care procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Călărași și IPJ Călărași au descins la domiciliul numitului Ion Voicu, șeful Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași.
Date
A fost efectuată o percheziție domiciliară care a durat aproape 5 ore, Ion Voicu fiind, ulterior, condus la sediul Vămii Călărași, unde au avut loc alte percheziții. Ion Voicu era suspectat că face parte dintr-o rețea infracțională care viza prejudicierea bugetului de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente operațiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piața internă. La acel moment, în total au fost efectuate 33 de percheziții, 13 în județul Constanța, 4 în municipiul București, 8 în județul Călărași, 3 în județul Sibiu, două în județul Prahova și câte una în județele Giurgiu, Aba și Vâlcea. În fapt, membrii grupării au achiziţionat cantitatea de peste 11.000 tone motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip „fantomă”, fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul D.J.A.O.V. Călăraşi, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor. La acel moment, prejudiciul cauzat bugetului de stat era estimat la suma de 5 milioane de euro.

Condamnări
Dintre funcționarii D.J.A.O.V. Călărași suspectați că au sprijinit această rețea infracțională, se numără și Sorin Vrăjitoru, membru PSD. Acesta a pus la dispoziția grupării infracționale, contra-cost, un spațiu situat pe strada Varianta Nord, din municipiul Călărași, unde erau depozitate produsele petroliere. Ion Voicu a fost judecat, la instanța de fond, Tribunalul Călărași, pentru comiterea infracțiunii de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, în baza Legii nr. 39/2003, art. 7, pedeapsa pentru asemenea faptă fiind închisoarea de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi. Voicu a fost condamnat la 4 ani și 2 luni pentru inițiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. Tot 4 ani și 2 luni a primit pentru comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală, în baza Legii nr. 241/2005, art. 9, alin a, b și c, în fapt pentru ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive. A fost condamnat și la 2 ani și 6 luni închisoare pentru infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzute de Legea nr. 241/2003, în baza art. 13, care prevede: Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Ca șef peste Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași, Ion Voicu a fost numit de Partidul Democrat Liberal.
Despăgubiri
Ion Voicu urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani și 2 luni închisoare. Alături de acesta au mai fost condamnați: Mara Tănase – 4 ani și 6 luni, Ionescu Lucian Florin – 3 ani și Nițulescu Cristian Gabriel – 2 ani și 6 luni, cu suspendarea executării pedepsei. Ion Voicu și Mara Tănase, administratorul firmei SC Atlantis Premium SRL Jegălia, urmează să plătească, în solidar, către ANAF, suma de 37.225.298 lei, cu titlu de despăgubiri civile la care se adaugă obligaţiile accesorii până la achitarea debitului, echivalentul sumei de 8,27 milioane de euro. Ion Voicu deține, însă, o locuință de serviciu situată în Călărași, Prelungirea București, bloc I39, scara 7, apartament 12. Acesta deține împreună cu soția, Monica Voicu, o locuință proprietate personală în Călărași, achiziționată prin credit ANL, dar și un apartament în municipiul Constanța, de 40 mp, achiziționat prin credit bancar. Tot prin credit, Ion Voicu și-a achiziționat și un autoturism Opel Vectra, în anul 2004. În 2005, familia șefului Vămii Călărași datora 40.000 de euro, credit contractat pentru achiziționarea locuinței din Călărași, credit care este scadent în 2025, dar și suma de 37.800 de euro, credit contractat în 2011 și scadent în anul 2031. Ca șef de vamă, Ion Voicu câștiga, anual, suma de 70.219 lei, în vreme ce soția acestuia, șefa firmei Red Cafe SRL Călărași, declară un venit anual de doar 16.230 lei.

Rețeaua
În cazul numiților Guliu George, Mihăilescu Tudor, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin, Teodosiu Florin Silviu, Vrânceanu Mariana, Ionuţă Mircea Grigore, Andrei Anton, Andronescu Adrian, Nicolescu Dan şi SC Atlantis Premium SRL Jegălia, cauza a fost disjunsă, Curtea de Apel București, în cazul acestora, emițând soluție în data de 9.06.2016. Rechizitoriul a fost întocmit de Direcția Națională Anticorupție. Au fost emise următoarele sentințe: Radu Nemeș, cunoscut drept Regele Motorinei, extrădat din SUA, mâna dreaptă a lui Sorin Blejnar, fost șef ANAF pe guvernarea PDL – 9 ani închisoare; Diana Mariana Nemeș, soția acestuia – 7 ani închisoare; Sorin Blejnar, fost șef ANAF – 5 ani închisoare; Viorel Comăniță, fostul șef al Vămilor, șeful lui Ion Voicu – 5 ani închisoare. Instanta i-a mai condamnat pe Dumitru Chirvăsitu la 8 ani de închisoare, pe Mihai Buliga, Andrei Juganaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan și Pavel Ghise la câte 7 ani de închisoare. Fostul ofițer DIPI Florin Secăreanu și Lucian Florin Ionescu au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare cu executare. Mariana Vrânceanu a primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare, iar Nicolae Belba a fost condamnat la 3 ani și 5 luni. Instanța a mai dispus ca inculpații să plătească Agenției Naționale de Administrare Fiscală despagubiri civile de 242 milioane de lei, echivalentul sumei de 53,77 milioane euro. Sentința nu este definitivă. Nici în cazul fostului șef al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Călărași, Ion Voicu, sentința nu este definitivă. Pe rolul Curții de Apel București, din data de 13.05.2016 se judecă apelul declarat de Voicu Ion și Mara Tănase. Următorul termen este fixat pentru data de 9.09.2016. Statul român, prin ANAF, nu va putea recupera prejudiciul stabilit de instanța de fond, în suma de 8,27 de milioane de euro, sumă pe care Ion Voicu ar urma s-o plătească în solidar cu Mara Tănase, patronul firmei SC Atlantis Premium SRL Jegălia. În prezent, Ion Voicu poate fi găsit ca membru activ în stafful deputatului PNL, fost PDL, Vasile Iliuță.
sursa/ marin badea.ro
sursa/mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu