joi, 16 iunie 2016

NUCLEARA in JUSTITIE/ Magistrati, Avocati, Grefieri/ CONDAMNARI pe FOND / Macel-Jihad privind ELIBERAREA lui DINEL Staicu/

Fostele judecătoare Antonela Costache și Viorica Dinu au fost condamnate joi de Curtea de Apel București la câte 8 ani închisoare, pentru luare de mită și trafic de influență, ele fiind acuzate printre altele că au cerut 150.000 de euro pentru eliberarea din arest a lui Dinel Staicu.
În același dosar au fost condamnați Daniel Costel Petre (avocat) — 10 ani închisoare, Sorin Vasilescu (grefier) — 5 ani și 3 luni, Iulia Neamțu (grefier) — 2 ani și 8 luni, Angela Cârlan — 7 ani, Leon Marius Neagu — 6 ani, Marian Vasile Tudor — 6 ani, Marian Catrin — 6 ani, Ileana Răducan — 5 ani și 6 luni, Carmen Ionela Dăncuț — 3 ani, Daniela Petre — 3 ani și 6 luni, Bogdan Marian Bobocel — 2 ani, Nicolae Petrișor (fost Duduianu, zis "Cristofor") — 5 ani, Ștefan Mincă (zis "Rosovelt") — 2 ani, Dinu Laurențiu — 2 ani, Petrică Bogdan Bagoli — 3 ani, Dragoș Dumitrescu — 2 ani și 3 luni, Silviu Constantin Amza — 2 ani și 4 luni, Cornel Lucian Enculescu — 2 ani, Tony Viorel Iaparnicu — 2 ani, Dragoș Pandele — 2 ani.
Toate pedepsele sunt cu executare.
Instanța a mai dispus confiscarea unor sume de bani de la: Viorica Dinu — 72.500 euro, Antonela Costache — 2.500 euro, Angela Cîrlan — 24.500 euro și 380 lei, Ileana Răducan — 9.000 euro, Bogdan Bobocel — 9.000 euro, Ștefan Mincă — 40.000 euro, Daniel Costel Petre — 72.500 euro și 10.000 USD, Daniela Petre — 6.500 euro, Marian Staicu — 232.000 euro; Sorin Vasilescu — 27.000 euro, Petrică Bagoli — 50.000 euro, Dragoș Pandele — 22.000 euro, Tony Iaparnicu — 15.000 euro, Silviu Amza — 21.000 euro.
De asemenea, au fost confiscate sume de bani și de la patru martori: Tudorița Mihai — 100.000 lei, Mihaela Bârea — 12.500 euro, Elena Bârea — 12.500 euro, Claudia Vochin — 7.500 euro.
Fostele judecătoare au de achitat câte 100.000 lei cheltuieli judiciare.
Decizia instanței nu este definitivă.
Potrivit DNA, în cursul anului 2011, Dinu Viorica și Antonela Anemary Costache, judecătoare la Tribunalul București, au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat Daniel Petre (avocat), Angela Cîrlan și Sorin Vasilescu (grefier arhivar la Tribunalul București), în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară și informatice, urmărindu-se obținerea de beneficii materiale. Gruparea era sprijinită de Neagu Leon-Marius, Tudor Marian-Vasile, Petre Daniela și Neamțu Iulia.
În acest context, mituitorii sau cumpărătorii de influență accesau, în mod direct sau prin alte persoane interpuse, gruparea infracțională.
Judecătoarele se foloseau de calitatea de magistrați pentru a promite pronunțarea hotărârilor judecătorești dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influență, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.
Astfel, Antonela Costache apela la prerogativele sale de președinte de secție (la data faptelor) și, în conlucrare cu grefierii Sorin Vasilescu și Iulia Neamțu, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel încât să fie eludată repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate să fie distribuite la completele de judecată din care făceau parte cele două judecătoare ori la alte complete considerate favorabile.
Viorica Dinu se prevala de pretinsa influență pe care susținea că o are asupra unor judecători de la Curtea de Apel București, pentru obținerea unor soluții favorabile.
Procurorii mai susțin că avocatul Daniel Petre, Angela Cîrlan și Sorin Vasilescu aveau înțelegeri stabilite cu alte persoane, cum este cazul lui Marian Vasile Tudor, zis "Marușcă", Leon Marius Neagu și Daniela Petre, soția avocatului, care îi ajutau să identifice "clienți" (persoane interesate să "cumpere" prin darea unei sume de bani, soluții favorabile în cauze penale) sau să îi convingă pe aceștia de caracterul sigur al obținerii beneficiului urmărit.
Anchetatorii mai arată că ajutorul dat de către membrii grupării consta în contactarea beneficiarilor soluțiilor "cumpărate", luând de la aceștia foloasele pretinse și asigurând, uneori, remiterea sumelor de bani către cele două judecătoare.
Concret, în perioada august 2012 — februarie 2013, Marian Staicu, prin încercări repetate de corupere a magistraților, a urmărit să obțină o soluție definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracțiuni asimilate corupției. Demersurile întreprinse au vizat obținerea unei hotărâri judecătorești definitive favorabile, la Tribunalul București, la judecarea recursurilor pronunțate de instanța inferioară.
Potrivit DNA, în august 2012, avocatul Daniel Petre i-a promis judecătoarei Viorica Dinu, prin intermediul soției sale, Daniela Petre, că îi va da o sumă de bani, în schimbul unei soluții favorabile, lucru pe care magistratul l-a acceptat. Anterior, fusese identificată persoana care urmărea o hotărâre judecătorească favorabilă, respectiv Marian Staicu, suma fiind negociată la 150.000 euro, prin intermediul lui Dumitrescu Dragoș, zis "Baronu" și Bagoli Petrică Bogdan. O parte din bani au și fost primiți ulterior negocierii de avocatul Daniel Petre, însă, pentru că repartizarea dosarului la secția dorită de gruparea infracțională, precum și pronunțarea unei soluții favorabile mituitorului au eșuat, banii au fost returnați.
În perioada decembrie 2012 — ianuarie 2013, Marian Staicu a reluat demersurile de obținere a unei hotărâri judecătorești de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, prin intermediul avocaților Daniel Petre și Ileana Răducan, în contextul în care Viorica Dinu acceptase deja să dea o soluție favorabilă, în cazul în care dosarul ar fi fost "dirijat" la completul ei. La data de 14 ianuarie 2013, la Tribunalul București, dosarul respectiv a fost repartizat la Secția II-a penală, la completul din care făceau parte judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache. Această repartizare a fost efectuată fraudulos de Antonela Costache, președinte al Secției a II-a penale, care a introdus și a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate și parametri de timp), fără drept (cu depășirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil.
În ziua repartizării dosarului, grefierul Sorin Vasilescu a primit o primă tranșă de 1.500 din suma de 5.000 euro, promisă în schimbul "dirijării" dosarului, de la avocatul Daniel Petre, iar în ziua următoare a primit și diferența de 3.500 euro de la avocatul Ileana Răducan.
În cursul lunii decembrie 2012, judecătoarea Viorica Dinu a primit cu ajutorul colegei sale Antonela Costache suma de 32.500 euro și a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra magistraților de la Curtea de Apel București, pentru a-i determina să pronunțe hotărâri favorabile în trei cauze penale. Unul dintre dosare avea ca obiect o contestație în anulare, iar în celelalte două dosare se formulaseră plângeri față de prelungirea unor măsuri preventive dispuse de procurorii DIICOT.
AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu