luni, 6 iunie 2016

Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti

Ceea ce foarte puțini, chiar și dintre entuziaștii social-democrați, anticipau, s-a întâmplat: PSD a câștigat toate cele șapte primării din București. Singurul liberal cu funcție importantă care și-a asumat, efectiv, dezastrul, a fost Cătălin Predoiu, candidat la funcția de primar general. După scorul personal de 11,2% și cel al partidului, de 13 procente, Predoiu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PNL București. Într-o conferință de presă susținută după ora 16, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, co-președinții PNL au admis că rezultatul de la București este mult sub așteptări, însă au subliniat că votul politic pe plan național este cel mai bun obținut de PNL, din 1990 încoace. PNL a adunat peste 1.000 de mandate de primar, dintr-un total de 3.186. Alina Gorghiu a găsit chiar cuvinte de laudă la adresa programului cu care s-a prezentat Predoiu, afirmând că „niciun alt candidat din interiorul partidului nu ar fi putut obține un scor mai bun”, deși există mari diferențe între procentele candidaților PNL la sectoarele Capitalei. La insistențe jurnaliștilor, Gorghiu a precizat că își asumă „întreaga responsabilitate” pentru eșecul de la București și că, începând de marți, „trebuie luate măsuri” pentru ca PNL să recupereze electoratul pierdut în Capitală. Rămâne de văzut cum înțelege d-na Gorghiu să-și asume întreaga responsabilitate... Dar, este cazul să vorbim despre învingători, fiindcă aceștia vor administra Capitala în următorii patru ani.
Este pentru prima oară când PSD reușește o asemenea performanță, fapt care l-a determinat pe Liviu Dragnea să afirme că votul de duminică a fost „împotriva partidelor tradiționale, mai puțin PSD”. La alegerile din anul 2000, PSD (atunci PDSR) a câștigat toate primăriile de sector, iar în Consiliul General a obținut 28 din cele 55 de mandate (acum se pare că va obține ceva mai puține), însă, primar general al Capitalei a fost ales Traian Băsescu (atunci PD), care a câștigat la o diferență mică, de 1,37 procente, în fața lui Sorin Oprescu (PDSR).
Surprize la sectoarele 4 și 5
Gabriela Firea a căștigat cu un scor confortabil (43%), fiind urmată de Nicușor Dan (USB, 30,5%) și Cătălin Predoiu (11,2%). Firea devine, astfel, primul primar femeie din istoria orașului București. Este probabil că alegerile în două tururi de scrutin l-ar fi favorizat pe Nicușor Dan, dar câștigătorul nu ar fi fost o certitudine, având în vedere că Firea ar mai fi cumulat cel puțin cinci procente, via simpatizanții ALDE.
De o manieră categorică (circa 60% din voturile valabile exprimate) s-a impus primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care, în pofida problemelor penale, nu ar fi avut nevoie de un al doilea tur pentru a se impune în fața contracandidaților Roxana Wring (USB, 17%) și Cristina Pocora (PNL, 9,4% - cel mai slab scor dintre candidații liberali).
La sectorul 4, deși sondajele pre-electorale și chiar cele apărute „pe surse”, în cursul zilei de duminică, până la deschiderea urnelor, îl creditau ca favorit pe Răzvan Sava (PNL), plasat chiar confortabil în fața lui Daniel Băluță (PSD), situația s-a inversat de o manieră șocantă, Băluță impunându-se cu scorul de 39%, Sava, cu 22% fiind cu doar patru procente peste candidatul USB, Dumitru Dobrev.
La Sectorul 1, sondajele exit-polls, prezentate aseară, de toate televiziunile, o creditau drept câștigătoare pe candidata USB, franțuzoaica naturalizată Clotilde Armand, dar finalmente aceasta a cumulat doar 28,7% din sufragii, insuficient pentru a se impune în fața pesedistului Daniel Tudorache (31%). Liberalul Alexandru Nazare a scos 19,6%.
La Sectorul 5, Marian Vanghelie (PDS) și-a anunțat victoria la ora 21, însă dimineața rămăsese la cota 20,6%, mult sub Daniel Florea (PSD, 36,5%) și Ovidiu Raețchi (PNL, 26,5%).
La Sectorul 2, Mugur Toader (PSD) a obținut 32,85%, urmat de Dan Cristian Popescu (PNL, 23%) și de Alexandra Bugner (USB, 16%).
La Sectorul 6 s-a impus Gabriel Mutu (PSD, 37%), Mihai Daneș, USB, fiind al doilea, cu 20,8%, urmat de „independentul” Ștefan Florescu (16%). Deputatul PNL Răzvan Mironescu a obținut doar puțin peste 12 procente.
În privința Consiliului General, după ce s-au numărat o zecime din voturi, situația arată astfel: Alianța PSD+UNPR a obţinut 40,64%, USB - 23,91%, PNL - 12,97%, PMP - 6,83% şi ALDE - 6,23%. În aceste condiții, PSD și UNPR vor putea forma o majoritate fragilă, cu ALDE. Constituirea acestei majorități a și fost anunțată, de altfel, de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
Cei șapte „care au speriat Vestul” - Biografii, declarații de avere, informații de interes public
Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti
zoom
GABRIELA FIREA, PRIMAR GENERAL ALES
Născută la 13 iulie 1972, în Bacău, a fost, pe rând, jurnalist, purtător de cuvânt al primului ministru (Mugur Isărescu), patron de media. A intrat în politică în 2012, a fost aleasă senator pe listele USL, cu un scor de aproape 75%. A devenit membră a Comisiei pentru Cultură și Media a Senatului și vicepreședinte al Comisiei Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Ulterior, a devenit vicepreședinte și mai apoi purtător de cuvânt al PSD, fiind unul dintre puținii lideri neafectați de tranziția de la conducerea lui Ponta, la cea a lui Liviu Dragnea. Pe 8 martie 2016 a fost desemnată să candideze pentru funcția de Primar General al Bucureștiului.
A absolvit Liceul Industrial Nr. 1 Bacău și Facultatea de Litere a Universității din București (1994). Este doctorand în economie la Academia de Studii Economice din București. „Am dorit şi o specializare în economie, urmând cursuri postuniversitare şi academice la Academia de Studii Economice: Mecanisme valutare şi fiscale internaţionale, Management bancar şi bursier, precum şi un curs de brokeraj”, scrie Firea, în autobiografia sa.
Și-a început cariera în presă în 1990, fiind reporter la săptamânalul „Pur și simplu“ din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din București, în perioada 1991-1992. În anii 1992-1993 a fost redactor-prezentator la Radio Contact. În perioada 1993-1999 a lucrat la Televiziunea Română. În ianuarie 1999 a devenit consilier pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu, iar în perioada februarie-decembrie 1999 a fost Purtător de cuvânt al Guvernului și Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu. În decembrie 2000 a fost distinsă cu Ordinul național Steaua României în grad de ofițer, de președintele nou ales (pentru al treilea mandat), Ion Iliescu.
Din anul 2001 a lucrat în cadrul trustului de presă Intact, fiind redactor și prezentator al emisiunii „Observator” (până în iulie 2009), precum și realizator al emisiunii „Săptămâna Financiară” la Antena 1 și al emisiunii „Știrea Zilei” la Antena 3. În 2006 a fondat, alături de Camelia Voiculescu, o companie de media in cadrul Trustului Intact – Media Casa Press, care a editat revista „Felicia” și ziarul „Financiarul”. Din septembrie 2008 a devenit director general al revistei Săptămâna Financiară, după ce anterior fusese director editorial al publicației, de la înființarea acesteia, în martie 2005. Din iunie 2009 a preluat conducerea firmei Intact Advertising, o agenție de organizare evenimente și publicitate.
În septembrie 2010, la nouă luni de la moartea fostului soț, Răsvan Firea, Gabriela Firea s-a căsătorit cu primarul orașului ilfovean Voluntari, Florentin Pandele, cu care are doi copii. Florentin Pandele a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, dar a fost achitat chiar de Tribunalul București.
Gabriela Firea este membru al Uniunii Scriitorilor din 2002. A primit premiul pentru debut din partea Asociației Scriitorilor din București în anul 2001, pentru volumul de versuri „O altă lume”. În decembrie 2009 a lansat împreună cu Simona Gherghe albumul de muzică populară Trandafiri de la Moldova.
În aprilie 2014, președintele țării la acea vreme, Traian Băsescu, a spus despre Firea, într-o emisiune televizată, că s-ar putea să nu îl mai găsească pe soțul ei într-o zi acasă. Declarația a fost interpretată ca o amenințare, Gabriela Firea a depus o plângere penală. După încheierea mandatului lui Băsescu, procurorii au început cercetările în dosar. Medierea propusă de aceștia a eșuat, iar cercetările continuă.
În data de 19 noiembrie 2014, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat-o cu avertisment pe senatorul PSD Gabriela Firea, pentru afirmația despre familiile fără copii făcută la data de 7 octombrie 2014, în legătură cu candidatura actualului președinte, Klaus Iohannis.
Gabriela Firea, deţine 81% din terenuri care cumulate au suprafaţă de 2304 de mp, nu are pe numele său clădiri, case sau apartamente, potrivit declaraţiei de avere depuse la Senatul României, în iulie 2015. Conduce o maşină Mercedez Benz, fabricată în anul 2010, deţine bijuterii, tablouri și alte obiecte prețioase în valoare de 180.000 de euro, care au fost dobândite înainte de căsătoria cu Florin Costel Pandele, adică în perioada 1990-2010. După căsătoria cu Pandele, s-au adăugat averii bijuterii și tablouri în valoare de 60.000 de euro. Firea şi-a sporit veniturile prin vânzarea unei case din Voluntari cu suma de 385.000 de euro, din care i-au revenit 81,25%. Din această sumă probabil poate acoperi datoriile de 76.500 de euro. Mai are un credit bancar din care mai are de achitat 48.109 de euro, până în 2025 și a acordat împrumuturi în nume personal de 104.752 de euro.
Gabriela Firea a declarat venituri de 60.372 de lei, din indemnizaţia de senator, în timp ce soţul său, Pandele, a obţinut 37.038 de lei, din indemnizaţia de primar.
Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti
zoom
DANIEL TUDORACHE, PRIMAR ALES AL SECTORULUI 1
Data naşterii: 27.02.1964.
Studii şi specializări: 1983-1988 - Institutul Politehnic Bucureşti cu specializarea în tehnologia transporturilor şi telecomenzi feroviare, calificare - Inginer.
Activitate profesională: 2008-2011 - Viceprimar, Primăria Sectorului 1; 2004-2008 - Consilier General, Consiliul General al Municipiului Bucureşti; 2000-2002 - Consilier al Primarului, Primaria Sectorului 1; 2001 - Director General Adjunct, M.L.P.T.L.; 1990-2000 - Inginer şef secţie, Metrorex; 1988-1990 - Inginer stagier, Staţia-C.F. Giurgiu Sud.
Activitate politică: 2005-prezent - Preşedinte PSD - Sector 1; 2012-prezent - Deputat în Parlamentul României.
Tudorache nu are averi imobiliare, conform propriei declarații. În schimb, deține trei autoturisme Toyota, achiziționate la începutul anilor 2000, iar soția sa conduce un Audi A5. Declară indemnizația de deputat, de 59.112 RON/an. La acest buget se adaugă veniturile soției sale, de 72.500 euro/an din vânzarea-cumpărarea unui imobil.
Conform ziuanews.ro, Daniel Tudorache a ieşit din anonimat pentru o scurtă perioadă, în timpul conflictului cu europarlamentarul Cătălin Ivan, conflict care ar fi ajuns inclusiv la încăierare fizică. Ivan este cel pe care Ponta l-ar fi impus la conducerea PSD Sector 1, dar Tudorache și-a luat revanșa după căderea lui Ponta.
Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti
zoom
MUGUR MIHAI TOADER, PRIMAR ALES AL SECTORULUI 2
Născut la 13.01.1963, în comuna Greaca, județul Giurgiu.
Educație și formare:
2010-2012 SNSPA , Facultatea de Administratie Publica, Master „ Managementul Afacerilor Publice”; 1983 – 1988 Univ. Bucuresti , Facultatea de Geologie Geofizica , specializare Geochimie; 2006 - FALR - Fonduri Europene postaderare; 2007 - FALR - Fonduri Structurale si de Coeziune; 2007 - MIRA - Managementulin Administratia Publica, Paris, Franta; 2011 - ANFP - Managementul Public modern.
Activitate profesională: 2012- prezent Viceprimar al Sectorului 2 , Bucuresti; 2010- 2012 Director General Adj . „Cambrige School of Bucharest”; 2009 – 2010 Comisar Sef ,Ministerul Mediului, GNM , Comisariatul Regional Bucuresti- Ilfov; 1995 -2009 Administrator, Director General ,societate privata; 1991 -1995 Director Marketing, societate privata; 1988 -1991 Inginer Geochimist , IPEG – Arges , Pitesti;  2004- 2012 Consilier , Consiliul Local Sect . 2 Bucuresti.
Cariera politică: 1999 – membru PSD; Membru Consiliu National PSD; Vicepresedinte Organizatia Mun. Bucuresti PSD.
Deține, prin soție, o pătrime dintr-un teren agricol de 8,28 hectare și unul intravilan, de 1,37 hectare, în județul Argeș (nu precizează localitatea, deși avea obligația să o facă), o pătrime dintr-o casă în județul Argeș, un apartament de 65 mp în București, un autoturism Dacia achiziționat în 1998, tablouri, bijuterii și icoane evaluate la 10.000 de euro. Are un credit de 30.000 de euro, contractat de la „persoane fizice” (avea obligația să le nominalizeze).
Liberalul Dan Cristian Popescu, candidatul PNL, a depus o plangere penala la Parchet deoarece Toader s-ar fi folosit de calitatea oficială pe care o deține,  pentru a utiliza forța de muncă și utilajele de la ADP sector 2, în propria campanie electorala.
Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti
zoom
ROBERT SORIN NEGOIŢĂ, PRIMAR ALES AL SECTORULUI 3
Născut la 29.03.1972, în Măneciu, judetul Prahova.
A absolvit Facultatea de Drept în 2007 (Universitatea Bioterra) și Facultatea de Economie a Turismului Intern și Internațional (Universitatea Româno-Americană).  A devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". PressOne scrie că întreaga sa teză de doctorat este plagiată.
Si-a inceput cariera politica in 2004, cand s-a inscris in PSD. In acelasi an a devenit presedintele TSD. Lanseaza Liga Tinerilor Intreprinzatori Social Democrati (LTISD), organizatie pe care o conduce din ianuarie 2007. În 2010 este ales vicepreședinte al PSD, ca mai apoi, în iulie, să fie desemnat președinte PSD Ilfov. În 2008 este ales deputat în Parlamentul României, iar în 2012 câștigă primul mandat de primar al Sectorului 3, cu 58,2% la suta din voturi obținute în primul tur.
Negoiță este capul de listă în topul marilor datornici. Negoiță a întocmit o declarație de avere de peste 70 de pagini, în care a notat fiecare dintre cele peste 1.600 de imobile pe care le deține și peste 50 terenuri dispuse în cinci localități. Pentru multe dintre acestea, se pare că obligațiile către stat au fost neglijate, rezultând o datorie de de peste 232 de milioane de lei.
Dacă, înainte de alegerile de acum, Gabriela Firea l-a exclus pe soțul său, Florentin Pandele, din PSD (fiindcă acesta s-a decis să candideze „independent”), în 2010 Robert Negoiță l-a dat afară din partid pe același Pandele, nașul copilului său, tot la cererea organizației locale, pentru ca acesta să se poată înscrie  în UNPR fără să își piardă mandatul. Acesta a fost modul prin care Negoiță i-a mulțumit lui Pandele pentru faptul că autoritățile locale din Voluntari nu i-au cerut înapoi datoria din 2009. Robert Negoiță are o datorie de 300.000 lei către Primăria Voluntari de aproape 7 ani, așa cum se vede în propria sa declarație de avere.
Robert Negoiţă este urmărit penal de DNA, pentru evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit procurorilor, în perioada 2005 - 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, Robert Negoiţă a construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.
Robert Negoiță s-a căsătorit prima oară în 1996, cu Magdalena Negoiță, având împreună doi copii. În 2009 a divorțat, iar în 2013 s-a recăsătorit cu Sorina Docuz, iar aceasta i-a mai dăruit un copil.
Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti
zoom
DANIEL BĂLUŢĂ, PRIMAR ALES AL SECTORULUI 4
S-a născut la 14 ianuarie 1977, în București.
A urmat cursurile primare la Școala Generală Nr. 194 „Marin Sorescu” în perioada 1983 – 1991, apoi Liceul Teoretic „Ion Creangă”, secția – Matematică - Informatică, sector 4, București între anii 1991 – 1995. În anul 2001 a absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină Carol Davila din București. Este de profesie medic stomatolog, practician, asociat si administrator (până în 2012) al S.C. BD MEDICAL 2002 S.R.L.
În iunie 2012 a fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 4 București, fiind din iulie 2013, până în 5 iunie 2016, viceprimar al Primăriei Sectorului 4. Din 4 noiembrie 2015, după demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost ales primar interimar.
Potrivit declaratiei sale de avere, Daniel Baluta detine, printre altele, un teren in Sectorul 4, un apartament si o casa in Bucuresti, precum si bijuterii, ceasuri si tablouri de aproape 15.000 de euro.
Conform cetateanul.net, în declarațiile de avere depuse pe în 2012 (pe 24 aprilie și 9 iulie), respectiv pe 09.07.2012, Băluță menționează că și-ar fi împrumutat propria firmă, BD Medical 2002, cu 400.000 de lei (circa 100.000 de euro), fără să precizeze sursa acestei finanțări. În firmă era asociată și mama sa, Florica Băluță, consilier local, tot la Sectorul 4 până în 2012.
Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti
zoom
DANIEL FLOREA, PRIMAR ALES AL SECTORULUI 5
Născut la 19 septembrie 1972.
Licențiat în științe juridice la Universității București (promoția 1995), este doctorand în Drept (ramura Proprietate intelectuală) la Universitatea Nicolae Titulescu, după ce în 2014 a absolvit cursurile de management al Afacerilor Interne ale Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” - Colegiul National de Afaceri Interne. Are și o specializare in relatii diplomatice internationale la Institutul Diplomatic Roman. Este master în Securitate si Aparare Nationala, după cursuri efectuate la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”. De asemenea, master în Constructie Politica si Management Electoral la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative și master în Management si Marketing in domeniul transporturilor navale, operatiuni bancare si burse la Academia Navala „Mircea cel Batran”. A fost doctorand în drept al Universității Libere Internaționale din Moldova, dar nu și-a finalizat studiile.
Din iunie anul trecut este membru de Onoare al Uniunii Naționale a Barourilor din România, după ce, între anii 2000 - 2003 a fost vicepresedinte în Uniunea Asociatiilor Profesionale ale Judecatorilor din Romania.
Între 1999- 2003 a fost asistent universitar Drept Civil si Drept International Public - Universitatea „Spiru Haret”, Facultatea de Drept, iar între 1995 - 1997 asistent universitar- Drept Penal si Criminologie - Universitatea „Ovidius”, Constanta-Facultatea de Drept.
A ocupat diverse funcții în cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal.
Din 2012 este deputat în Parlamentul României, unde ocupă funcția de președinte al Subcomisiei pentru monitorizarea executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului din cadrul Comisiei juridice de disciplină și imunități. Este și membru in delegatia Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, membru in Comisia pentru afaceri juridice si de drepturile omului, membru in Comisia pentru afaceri politice si democratie și membru in Comisia de alegere a judecatorilor la CEDO din cadrul aceleiași structuri.
Deține societatea de avocatură „Daniel Florea si Asociatii”. Între 08.10.2009 - 31.12.2011 a fost  vice-presedinte AVAS. Anterior (2009), a mai ocupat funcția de Director General al Directiei Generale de Control si Relatii Publice în cadrul aceleași structuri, precum și pe cea de consilier personal al Ministrului Transporturilor si Infrastructurii. Între 1995 - 1997 și 1999 și 2003 a fost judecător de drept civil și drept penal. Între 1997 și 1999 a fost consilier juridic la C.N.M. ROMLINE, Constanta
Cu el avocat, realizând 588.244 de lei net în 2015, și soția lucrând la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), familia Florea nu are probleme financiare. Dețin un teren agricol de 2.500 mp în călimănești (Vâlcea), achiziționat în 2009, un apartament de 90 mp în București, două autoturisme Volkswagen (un EOS din 2007 și un Touareg din 2009), ceasuri și bijuterii de 50.000 de euro.
Averile şi isprăvile noilor primari din Bucureşti
zoom
GABRIEL MUTU
Născut la 24 august 1969.
Absolvent al facultății de Drept, din cadrul Universității Româno-Americane, promoția 2005. Student la Facultatea de Politici europene din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (studii începute în 2007). A absolvit și Colegiul Național de Informații. 
Este multiplu campion national în modelism – ramura automodelism, medaliat de Federatia Europeană de Modelism – Fiorano 2006, Maestru al Sporturilor – Ramura Modelism, membru în Biroul Federal al Federatiei Române de Modelism – vicepresedinte al sectiei de Automodelism.
A obținut primul mandat de senator în 2008, pe listele PDL, după ce, anterior, a fost consilier local la Primăria Sectorului 1 și director general la o firmă de consultanță imobiliară, publicitate și media. În 2010 a trecut la PSD.  Din 2012 este președinte al Filialei PSD Sector 6. În 2012 a pierdut cursa pentru primăria sectorului 6, în favoarea lui Rareș Mănescu, dar, ulterior, a câștigat un nou mandat de senator pe listele USL. Este vicepreședinte al comisiei pentru politică externă din Senat
Deține, pe numele soției, trei terenuri intravilane în București, în suprafață totală de 18 hectare, achiziționate în anii 2009 și 2013. În aceeași ani, soții Mutu au achiziționat un apartament de 107 mp și un spațiu comercial de 126 mp. În 2010 au achiziționat o mașină Dacia (nu se precizează modelul). dețin ceasuri, bijuterii, tablouri, de 185.000 de euro, achiziționate între anii 1998 - 2008. Dețin în bănci sau acasă sumele de 103.000 euro și 180.000 lei, precum și acțiuni în societăți comerciale (Mutu este asociat unic în două societăți și asociat în alte șase societăți) și împrumuturi acordate unor societăți comerciale în valoare de peste un milion de lei. Încasează venituri din chirii de aproape 300.000 de lei anual. Au doar indemnizația de senator (71.868 lei) și salariul de consilier juridic de 11.676 lei anual.
Mutu este urmărit penal pentru spălare de bani prin intermediul unor firme de construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu