SHARE

AFACERI DE PARLAMENTAR: DEPUTATUL CARE ARE 3.000 HA DE PĂMÂNT ÎN EXPLOATARE

Leafa unui parlamentar este de aproximativ 5.000 de lei, un venit relativ mic comparativ cu nivelul său de trai. Însă, adevăratul venit al parlamentarului este influența dată de funcție. Aceasta îl ajută, de multe ori, să prospere în afaceri. Dezvaluitorul.ro și-a propus să vă prezinte, în următoarea perioadă, afacerile celor pe care i-ați ales.
Vasile Iliuță este deputat de Călărași. În parlament, acesta este destul de scump la vedere, câștigându-și un binemeritat loc în topul chiulangiilor. Concret, acesta s-a prezentat doar la 486 din cele  3.045 de voturi înregistrate de la începutul mandatului de parlamentar.  În schimb, Iliuță este cel căruia i se datorează norocul chior al Ioanei Băsescu în agricultură. Acesta i-a vândut pontul fiicei fostului președinte al României că în comuna Nana, Călărași, o așteaptă o  “moșie” de 291 de hectare de teren agricol.

FINANȚARE EUROPEANĂ PENTRU FIRMELE “MOȘIERULUI”

Parlamentarul este asociat în mai multe firme extrem de profitabile, prin intermediul cărora exploatează aproximativ 3.000 de hectare de teren agricol.  Mai mult, Iliuță, fost primar al comunei Vâlcelele, a obținut și finanțare nerambursabilă pentru ca afaerile lui să meargă ca pe roate.
Ildu SRL se ocupă de cultivarea cerealelor, înregistrând, în perioada 2013-2014, profituri de aproximativ 7 milioane de lei.  În timpul guvernării potocalii,  firma democrat-liberarului Iliuță a beneficiat de un contract de finanțare nerambursabilă, prin FEADR, în valoare de 5 milioane de lei pentru înființarea unui depozit pentru produsele agricole . Un alt contract de finanțare nerambursabilă, în valoare de 3,6 milioane de lei, a vizat cumpărarea unor utilaje agricole.
Ilya Agro SRL, care deține o fermă de vaci de lapte, a avut câștiguri de 2,6 milioane de lei în 2013-2014. Firma a beneficiat de finanțare de 3,7 milioane de lei pentru modernizarea fermei de bovine. Prin fonduri SAPARD, Iliuță a modernizat și un complex de porci.  Ilya Agro SRL a preluat fosta fermă a PCR, Floroaica.

CITEȘTE ȘI AFACERI DE PARLAMENTAR: DEPUTATUL CARE VINDE VINURILE LUI CEAUȘESCU

CITEȘTE ȘI AFACERI DE PARLAMENTAR: DEPUTATUL CARE VINDE DRESURI ȘI CHILOȚI „SEXY”

CITEȘTE ȘI AFACERI DE PARLAMENTAR: DEPUTATUL CARE FACE GHIULURI

Canadianul Galatui SRL, cu același obiect principal de activitate ca Ildu SRL- cultivarea cerealelor, a înregistrat câștiguri de 1,6 milioane de lei în 2013 și 2014.
Agro Prest Iliuta SRL se ocupă cu  “activități auxiliare pentru producția vegetală” și a înregistrat, în perioda 2013-2014, un profit de aproximativ 524.000 de lei.
Spre deosebire de celelalte SRL-uri, firma de imobiliare Iliuta SRL a înregistrat profituri mai mici, respectiv de 350.000 de lei în doi ani.
Singura firmă care merge pe minus este Rom Ilva SRL, care se ocupă de fabricarea pânii și a prăjuturilor. Societatea a avut, în doi ani, găuri financiare de 226.000 de lei.

DOSARE PENALE GRELE

Se pare că Iliuță colecționează și dosare penale. În urmă cu mai mulți ani, un afacerist l-a reclamat pentru fals în acte, susținând că Iliuță a depus spre decontare un document de plată pe care îl completase singur. Despre dosarul cercetat de procurorii din Călărași nu se mai știe nimic…
Între timp, același Iliuță s-a ales și cu alte dosare penale în timpul campaniei pentru prezidențialele din 2009, potrivit presei. Liberalii l-au acuzat că a lovit o tânără care distribuia pliante cu candidatul PNL și că a spart parbrizul mașinii unui alt tânăr implicat în campania electorală.

CINCI TERENURI ȘI PATRU CASE

“Moșierul” Iliuță are, împreună cu soția sa, cinci terenuri, dintre care unul agricol de 450 de hectare, cumpărat, pe bucăți, până anul trecut. Tot în 2014, parlamentarul și-a cumpărat și un teren intravilan de 2.000 mp. Soții Iliuță stau extrem de bine și la capitolul case, având două apartamente și două vile (n.r. – una de 284 mp și alta de 169 mp). În paralel, parlamentarul și soția sa dețin și două spații comerciale, de 137 mp, respectiv 105 mp.