POLITICA si MANGOTII nu au MIROS
Considerat multă vreme moșia personală a baronului PSD Doru Ioan Tărăcilă, județul Călărași se află în topul celor mai sărace județe din România. După ultimele alegeri, administrarea județului a fost preluată, la Consiliul Județean, de liberalii conduși de Răducu Filipescu. Din păcate, liberalismul promovat de Filipescu și colegii săi nu a produs efecte benefice și asupra vieții social-economice a județului. Iar acest lucru se reflectă chiar și în cifrele de afaceri ale antreprenorilor abonați la banul public. Bugetele alocate pentru investiții sunt mai mici decât în alte părți, astfel că în zonă nu s-au putut dezvolta mari baroni ai construcțiilor sau regi ai asfaltului afiliați unei anumite grupări politice. Astalrom SA, firmă care face parte din grupul Italian Astaldi SpA, este singurul constructor care face cumva excepție dar care nu poate fi legat de nici un partid politic, deoarece a obținut lucrări în toate guvernările.
Fantomele de spălat bani ale lui Marian Vanghelie
Sir Construct Serv SRL și Sir Construct Invest SRL din localitatea Boșneagu, comuna Dorobanțu, județul Călărași sunt două firme fantomă prin care se spălau banii obținuți din lucrările direcționate de Marian Vanghelie către societățile omului său de casă Marin Dumitru.
Cele două societăți, care au fost lichidate între timp, în 2013, au aparținut în acte unui cântăreț bisericesc, Marian Ivan. Acesta este un personaj lipsit de pregătire în domeniul economic sau al construcțiilor, care a fost folosit ca „săgeată” în această schemă de fraudare a statului.
Combinația a fost pe cât de simplă pe atât de eficientă, fiind dusă la bun sfârșit în mare parte din cauza nebăgării de seamă și a lipsei de reacție a autorităților fiscale din Călărași.
Astfel, Primăria Sectorului 5 direcționa contracte de reparații străzi, asfaltări, reabilitări termice ale fațadelor de blocuri etc. către Imob Lux Construct SRL, una din firmele controlate de Marin Dumitru prin intermediul unui offshore. La rându-i, Imob Lux dădea lucrările în subantrepriză, mai departe, celor două societăți fantomă din Boșneagu. Subcontractarea se făcea doar pe hârtie, dat fiind că nici Sir Construct Serv SRL și nici Sir Construct Invest SRL nu aveau lucrătorii și utilajele necesare ducerii la bun sfârșit a unui asemenea contract. În realitate, pe șantiere lucrau angajații lui Marin Dumitru, omul de casă al primarului Marian Vanghelie.
În schimb, cântărețul bisericesc semna situațiile de lucrări întocmite în fals și emitea facturi care erau onorate de primărie prin intermediul companiilor aceluiași Dumitru. Banii ajungeau în conturile Sir Construct Serv SRL și Sir Construct Invest SRL de unde erau transferați, în baza unor tranzacții fictive, către firme offshore ori erau scoși, în totalitate, în numerar. La fiecare asemenea tranzacție, patronul din hârtii, Marian Ivan, se alegea cu câte 2000 de lei, susține jurnalistul călărășean Marin Badea, pe blogul său, www.marinbadea.ro.
În acest fel au fost spălați în jur de 17 milioane de euro sume provenite din bugetul local al Primăriei Sectorului 5 și alocate pentru diverse investiții.
În scurta lor existență, între 2009 și 2013, când au fost lichidate, cele două societăți comerciale ale cântărețului bisericesc nu au făcut nici un virament la bugetul de stat și nici nu s-au omorât să depună declarații fiscal, conform legii. În 2009, Sir Construct Serv a înregistrat, conform Ministerului de Finanțe, venituri totale de 7.115.368 lei și cheltuieli de 7.127.930 lei, de unde a rezultat o pierdere de 12.562 lei.
Cu toate acestea, nimeni nu s-a interesat de soarta celor două societăți până în 2011când era deja prea târziu. În urma unui control al inspectorilor ANAF din august 2011 a ieșit la iveală schema evazionistă în urma căreia bugetul de stat a fost prejudiciat cu 2.754.952 lei de către Sir Construct Serv SRL și cu 3.853.320 lei de către Sir Construct Invest SRL.
În septembrie 2014, Marin Dumitru a fost arestat pentru evaziune fiscală și spălare de bani alături de alte cincisprezece persoane. Ulterior, omul de afaceri bucureștean a formulat un denunț împotriva primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a dus la arestarea acestuia, în martie 2015.
Constructorii favoriți ai primarului Oprescu
Nu putem omite din trecerea în revistă a constructorilor din Călărași care lucrează cu statul fără a pomeni de Astalrom SA, companie deținută de Astaldi SpA din Italia, unul dintre liderii importanți în construcții din Europa.
Astalrom a luat ființă în 1991 ca Societatea de Utilaj Greu pentru Construcții și Transporturi – SUGT Călărași, prin desprinderea din fosta Întreprindere de Utilaj Greu pentru Construcții Galați. În 2007, S.U.G.T. a fost preluată de grupul italian și tot atunci și-a transformat numele în cel actual.
Din momentul preluării de către Astaldi, societatea din Călărași a înregistrat o evoluție constantă, înregistrând profituri din ce în ce mai mari. În asociere cu italienii, Astalrom și-a diversificat domeniul de activitate și a ajuns să execute unele dintre cele mai importante lucrări de infrastructură rutieră și feroviară dar și construcții civile sau industriale.
Indiferent de partidul aflat la guvernare, Astaldi SpA și reprezentanta sa din Călărași au obținut numeroase lucrări publice finanțate de Ministerul Transporturilor, prin CFR sau CNADNR. Firma a mai lucrat și pentru diverse autorități publice, primării și consilii județene. Se poate spune că italienii au fost constructorii preferați ai primarului general Sorin Oprescu, în mandatele căruia, au primit spre execuție mai multe investiții a căror valoare totală se apropie de 100 milioane de euro.
În portofoliul de lucrări al companiei sunt menționate autostrada A2 Cernavodă – Medgidia, executate în perioada 2010-2012, modernizarea unor linii de tramvai în Cluj Napoca (2010-2013), reabilitarea căii ferate Fundulea- Fetești (2010-2011), mai multe poduri rutiere și feroviare dar și mai multe blocuri de locuințe și sedii de instituții publice între care cel al ADR Sud Muntenia din Călărași. Împreună cu Astaldi, compania din Călărași a mai fost implicată în proiectele de construcție a Pasajelor Basarab și Mihai Bravu - dublul pod care trece peste Dâmbovița. Pentru această din urmă lucrare, finalizarea lucrărilor la pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii, Astaldi SpA și Astalrom au încasat aproximativ 155,7 milioane lei (35 milioane euro), inclusiv TVA.
De asemenea, în ultimii ani, Astaldi SpA și Astalrom Călărași și-au adjudecat mai multe contracte pentru deszăpezirea unor tronsoane de autostrada și drumuri naționale, de la CNADNR.
În mod surprinzător, la finalul anului 2014 Astalrom Călărași a raportat la Ministerul de Finanțe pierderi de 2.812.331 lei, la o cifră de afaceri netă de 58.586.967 lei obținută cu 264 angajați.
PNL și PSD își împart contractele publice din Călărași
Confort SA este controlată de președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Călărași, Marian Drăgan și de fiul acestuia, Florin, fost consilier local PNL. Firma a fost înființată pe vreme regimului comunist și a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO. Datorită relațiilor politice ale acționarilor săi, Confort SA a obținut în mod constant contracte publice, construcții noi și reparații la sediile unor instituții publice, reparații de străzi și alei pietonale etc. În mod regulat, Confort SA primește diplome de excelență și premii la toate evenimentele organizate de Camera de Comerț Călărași, fiind nelipsită în topurile firmelor locale.
Nico Construct SRL din comuna Ciocănești este patronată de Nicolae Necula, un om de casă al președintelui Consiliului Județean Răducu Filipescu. De altfel, firma își adjudecă în mod regulat licitațiile de lucrări organizate de CJ Călărași. Societatea lui Necula s-a specializat în amenajarea de parcuri recreative în comunele conduse de primari PNL dar execută și reparații la diverse sedii aparținând unor instituții subordonate Consiliului Județean.
Telpron Comex SRL este o firmă specializată în lucrări de construcții și reparații drumuri apropiată de PSD, fiind un sponsor constant al evenimentelor organizate de social-democrații din Călărași. Telpron Comex este partener de bază al primarilor PSD când se împart contractele din bani publici dar și un bun tovarăș de distracții care plătește notele de plată pentru chermezele electorale organizate în scop electoral. Numele Telpron Comex apare în schimb pe lista donatorilor PSD, în 2014, cu suma de 15.000 de lei.
În 2013, Curtea de Conturi arăta, în urma controalelor efectuate în localitățile din județul Călărași, că Telpron a încasat de la Primăria comunei Lupșanu în jur de 37.000 de lei pentru lucrări pe care nu le-a executat decât pe hârtie. Conform datelor financiar-contabile publicate pe website-ul Ministerului de Finanțe, la finalul lui 2014, Telpron Comex SRL a înregistrat o cifră de afaceri netă de 14.974.851 lei cu un număr de 42 de salariați și un profit de 3.679.279 lei.
Aparut in:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu