sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Cioloş nu știa de „penalii” de pe listele PNL?

Deşi se laudă că au aplicat la sânge criteriile de integritate şi au făcut un titlu de glorie din retragerea lui Vasile Blaga şi Ludovic Orban în urma acuzaţiilor DNA, liberalii au şi ei “penalii” lor. Pe listele PNL pentru alegerile parlamentare figurează totuşi doi candidaţi condamnaţi în instanţă. Este vorba despre Verginel Gireadă şi Virgil Guran, ambii deputaţi în actuala legislatură.
Ridicaţi în slăvi de premierul Dacian Cioloş, care i-a lăudat pentru faptul că “au dat tonul schimbării” şi s-au lepădat de penalii de pe liste, liberalii au şi ei corupţii lor. Chiar dacă Vasile Blaga şi Ludovic Orban au făcut un pas în spate din cauza problemelor cu Justiţia, pe listele PNL au fost “uitaţi” doi deputaţi care au la activ condamnări în diferite dosare de corupţie. “Ați acceptat să dați tonul acestei schimbări și ați luat unele decizii care, pornind de la istoria partidului din acești ultimi ani, probabil pentru unii au fost decizii dureroase. Ați hotărât să faceți acest pas, să puneți în față oameni noi, să aplicați criterii de integritate pe care să le puneți nu doar pe hârtie, ci să le aplicați în practică și în același timp să veniți și cu idei noi", i-a lăudat Cioloş pe liberali în şedinţa de miercuri seară a Consiliului Naţional. Acelaşi discurs l-a folosit şi preşedintele Klaus Iohannis, care a lăsat să se înţeleagă că “spre deosebire de alţii”, liberalii au respectat dorinţa românilor şi s-au descotorosit de candidaţii cu probleme penale. Doar că, fără ştirea premierului şi a preşedintelui, nici PNL nu s-a lepădat de tot de păcatele trecutului. Deputaţii Verginel Gireadă şi Virgil Guran au rămas pe liste în ciuda condamnărilor dictate de judecători.
Condamnaţi cu suspendare
Fost primar al comunei Mihai Eminescu din Botoşani şi deputat USL în legislatura 2012-2016, Gireadă candidează şi anul acesta în judeţ, fiind al treilea pe lista pentru Camera Deputaţilor. Problema lui Gireadă? În aprilie 2012, pe vremea când păstorea comuna din Botoşani, fostul edil a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Acuzaţia? O persoană fizică a reclamat modificarea nejustificată a titlului său de proprietate, astfel încât terenul pe care îl deţinea a ajuns în proprietatea lui Gireadă. Fostul primar a primit un termen de încercare de patru ani, motiv pentru care n-a mai putut candida pentru funcţia ocupată la momentul săvârşirii infracţiunii, aşa că s-a decis să candideze la alegerile din 2012 pentru un mandat de deputat. După condamnare, Verginel şi-a dat demisia de la primărie, iar soţia sa, Aneta Gireadă, a candidat la alegerile locale din 2012 şi a câştigat cu 70% din voturi. Fost mecanic şi patron de firmă agricolă, Gireadă şi-a terminat liceul abia la 40 de ani, în acelaşi timp cu fiica sa, iar după patru ani şi-a dat licenţa în “ştiinţe politice” la Universitatea Petre Andrei din Iaşi. Pe listele PNL Prahova va candida anul acesta alt liberal care are la activ o condamnare. Este vorba despre actualul deputat Virgil Guran, care ocupă locul al doilea pe lista pentru Senat. În 2005, Judecători Turda l-a condamnat pe deputatul liberal la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual şi trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Guran a contestat senţinta cu apel, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj a constatat că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris, încetându-se astfel procesul penal.
Alina Gorghiu, preşedinte PNL: Avem toate premisele să câştigăm aceste alegeri generale. Avem dorinţa de schimbare şi lucrul acesta s-a văzut, aşa cum spunea Dacian Cioloş, la alegerile locale. Avem o listă de candidaţi noi, integri şi profesionişti.
Premierul ia bani de la Bruxelles până în 2017
Deși nu mai sunt în funcție de doi ani, 16 foști comisari europeni, printre care și premierul român Dacian Cioloș (fost comisar european pentru agricultură), încă mai primesc indemnizații de cel puțin 8.333 de euro, scrie cotidianul german Die Zeit, citat de Politico. Foștii comisari din executivul european condus până în 2014 de Jose Manuel Barroso primesc aceste indemnizații pentru a nu se alătura unor mari companii imediat după ce părăsesc funcțiile de la Bruxelles. ”Dacă ţineţi minte şi vă uitaţi în declaraţiile de avere ale mele din trecut, am spus încă de când am terminat mandatul că există această indemnizaţie pentru toţi foştii comisari europeni, o indemnizaţie de tranziţie care durează trei ani după mandat, care se acordă pentru că există şi nişte restricţii profesionale pentru foştii comisari. Ea se acordă automat, fără nicio obligaţie din partea persoanelor respective faţă de CE", a explicat Cioloş. Premierul a mai spus că indemnizaţia i se acordă pe o perioadă de trei ani, în intervalul noiembrie 2014 - 2017.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu