Avem în sfârșit listele complete de candidați la alegeile parlamentare. S-au schimbat multe lucruri în ulțimii patru ani, nu însă și metehnele politicienilor. Reforma clasei politice o face în continuare DNA, și nu pentru că ar fi normal astfel, ci pentru că din păcate nu se poate altcumva.
Pe lista de deputați PSD de la Suceva îl regăsim pe celebru Eugen Bejinariu, fostul secretar general al guvernului Năstase. Bejinariu făcea parte din camarila personală a premierului Năstase. În data de 15 aprilie 2004 Bejinariu a semnat din partea guvernului contractul Micosoft. Statul român se obliga să plăteasca 54, 56 de milioane de dolari către Fujitsu Simens Austria, reprezentantul companei Microsoft. Cele 54 de milioane de dolari trebuiau să fie plătite până în anul 2009 în nouă tranșe. În schimbul banilor, Guvernul primea aproximativ 50 de mii de licențe de calculator. Șocant este faptul că Bejinariu și prietenul său Claudiu Florică de la Fujitsu Simens nu au fost puși sub acuzare în dosarul Microsoft. Niciun personaj cu greutate din guvernul Năstase nu a fost trimis în judecată în dosarul Microsoft. Un document din 3 noiembrie 2004, semnat în plină campanie electorală prezidențială, arată că Bejinariu, care preluase funcția de prim-ministru de la Năstase) semnase deja o anexă la contractul Microsoft, pentru o prima suplimentare a valorii cu 19,3 milioane de dolari. Oare de ce l-au lăsat în pace procurorii DNA pe Bejinariu după ce acesta a semnat principalele acte din afacerea Microsoft? Faptul că unul dintre principalii artizani ai dosarului Microsoft este în libertate și va ajunge deputat PSD spune multe despre cum s-au făcut dosarele DNA în ultimii ani.
Mergem mai departe la Dâmbovița să cunoaștem un dinozaur al vechiului Partid Democrat Liberal în persoana deputatului PNL de acum Cezar Preda. Preda trage sforile în politică încă din anii 2000. Preda a fost șef și parlamentar al PDL Buzău însă a luat bătaie la toate alegerile la care a participat. În 2016, Preda s-a ascuns într-un loc cald și sigur de deputat la Dâmbovița, deși n-are nicio legătură cu județul; este greu de crezut că știe măcar principalele străzi din Târgoviște. Cezărică are însă o singură mare calitate: este membru în comisia de control a SRI, unde a făcut întotdeauna ciocul mic în fața generalilor SRI. Comsia de control a SRI este cea mai rușinoasă formă de compromis a clasei politice în fața serviciilor de informații; politrucii din comisie nu s-au gândit să-i deranjeze pe maharii din SRI nici măcar cu o floare deși scandalurile și suspiciunile despre neregulile din servicii au fost evidente în acesti ani.
Cezar Preda și-a construit averea și cariera politică din afaceri cu gunoaie, el fiind ani buni reprezentantul în România al companiei RER Ecologic. Soția deputatului a fost plantată în funcția de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC) - agenția care se ocupa tocmai de reglementarea pieței de salubritate. Jeanina Preda conduce acum Intersemat, o societate deținută tocmai de grupul german RER. Grupul de firme RER a fost ani buni cel mai important „gunoier" din ţară, asigurând serviciile de salubrizare din mai multe oraşe. RER este patronată de familia germană Remmert, dar a fost supervizată politic de persoane-cheie din fostul partid democrat.
În 2012, Cezar Preda a demarat procedurile pentru o investiție într-o centrală fotovoltaică pe o suprafață de 16 hectare lângă orașul Buzău. Suprafața mare de teren era deținuță de compania Atlas Invest, deținută de familia Preda. Deputatul PNL mai deține terenuri în Buzău şi în staţiunea montană Sărata Monteoru, în plus este proprietarul unei păduri în localitatea Bîsoca, a unei case de vacanţă în Sărata Monteoru, plus o vilă luxoasa în Buzău.
Dosar de politician: Reforma clasei politice o face DNA
BASISTUL CEZARICA si cumintenia pamantului-MARELE AGRICULTOR a ajuns in SAPA de LEMN
https://gazetalubuzoianu.wordpress.com
Cezar Preda, deputatul „redundancy” de Buzău, soţia şi cei doi copii deţin aproape 17 hectare de teren la marginea oraşului. Cinci mii de metri pătraţi aparţin firmei deputatului şi a soţiei sale Atlas Invest SRL dar nu apar în declaraţia de avere a alesului. Familia Preda a obţinut, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Buzău din 2012, aprobarea pentru construcţia unei centrale fotovoltaice care atrage fonduri europene. Valoarea investiţiei este estimată de oficialii locali la 25 de milioane de euro.
„Minunea” Buzăului
Deputatul Cezar Preda se află la un pas de o mare lovitură pe piaţa energiei electrice. La marginea oraşului Buzău, Consiliul Local a dat avizul construirii unei centrale fotovoltaice. Mega-afacerea cu panouri destinate transformării energiei solare în energie electrică aparţine societăţii Atlas Invest SRL, în care acţionar este însuşi parlamentarul PDL şi soţia lui, Jeanina, şi presupune atragerea a circa 25 de milioane de euro din fonduri PHARE, susţin autorităţile locale. Sistemele solare fotovoltaice folosesc panouri fotovoltaice şi au ca scop producerea de curent electric. Proiectul se află în faza de aprobare, iar primul pas a fost rezolvat. Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Buzău, din 30 august 2012 , a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ-ul). În document nu apar, însă , numele deputatului şi al soţiei sale, ci doar al celor doi copii. Din hotărâre reiese că PUZ-ul pentru „Construire şi amplasare centrală fotovoltaică” include terenurile arabile „proprietate privată ale SC Atlas Invest SRL” şi a două persoane fizice, Mircea şi Irina Preda. Suprafaţa totală este de 16, 7 ha şi urmează să fie scoasă din circuitul arabil. Termenul până la care se poate construi este până în anul 2019. Implicarea în această afacere a lui Cezar Preda a scos la iveală, însă, şi un alt aspect mai puţin ştiut despre deputat. Suprafaţa de teren pe care a pus-o la bătaie nu este trecute în declaraţia de avere de anul acesta. În declaraţia de interese se precizează doar că este asociat la SC Atlas Invest cu 50 la sută din părţile sociale. Ca bunuri, el deţine, oficial, patru terenuri: unul în Buzău şi trei în staţiunea montană Sărata Monteoru. De asemenea, are o pădure în localitatea Bisoca, o casă de vacanţă în Sărata Monteoru, o vilă în Buzău şi un apartament în Bucureşti.
Latifundiari din 2006
În spatele mega-afacerii se ascunde şi un alt aspect interesant: toate cele 16,7 hectare destinate centralei solare au fost cumpărate de membrii familiei Preda în anul 2006, la doi ani după ce Cezar Preda a fost ales deputat. Fiul acestuia, plecat în SUA, după cum spune parlamentarul, are 4 hectare pe care le-a cumpărat de la propria firmă. Din documentele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Buzău reiese că le-a achiziţionat în 2010, de la SC Business Development SRL, societatea la care este acţionar iar administrator este Silvia Banu. „Le-a trecut pe persoană fizică”, susţine deputatul. Fiica, Irina Preda pare cea mai avută: are 7,7 ha. Firma soţilor Preda deţine 5 ha. Despre investiţie, oficialii locali au declarat că este una privată, de la care se aşteaptă să creeze locuri de muncă, iar energia electrică va intra în sistemul naţional, nu va fi furnizată oraşului. Câştigul pentru buzoieni ar fi că se creează locuri de muncă, iar pentru municipalitate anumite taxe şi impozite vor ajung la buget.
O afacere asemănătoare, la Stâlpu
Într-o afacere de-o asemenea anvergură nu oricine poate intra. Buzăul, de exemplu, n-ar fi avut şanse să primească fonduri europene pentru un astfel de proiect. Totuşi, în comuna buzoiană Stâlpu, o mare companie privată intenţionează să dezvolte o afacere asemănătoare.
„Vreau să vând unui dezvoltator”
Deputatul PDL Cezar Preda a declarat că afacerea cu panouri solare a fost ideea fiului său. A evitat să spună de ce nu apare terenul în declaraţia de avere. „Am investit bani în obţinerea acestor aprobări, vrem să facem acest proiect şi să-l vindem. Pe această piaţă sunt jucători mari, sunt fonduri PHARE la mijloc şi eu nu mă pricep. Se practică acest lucru: faci un proiect şi-l vinzi unui dezvoltator. Băiatul meu zice că poate să obţină 100-200 de mii de euro. Dar nu se obţin chiar 25 de milioane din aceste proiecte, cam 14-15. Terenurile le-am cumpărat în ultimii cinci ani şi cultivam pe ele rapiţă. De unde am avut bani? Păi am afaceri!”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu