luni, 3 octombrie 2016

BOMBA: BASISTII Condamnati la ani grei de PUSCARIE

Inalta Curte a majorat luni pedepsele dispuse in dosarul Microsoft, cea mai grea sentinta fiind pronuntata in cazul lui Gheorghe Stefan 'Pinalti', care a primit 6 ani de inchisoare.
Pedepsele definitive date de instanța supremă în Dosarul Microsoft:
Dumitru Nicolae - 2 și 4 luni de închisoare cu executare.
Gabriel Sandu – 3 ani de închisoare cu executare
Dorin Cocoş – 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare
Gheorghe Ştefan - 6 ani de închisoare
Sumele confiscate:
Dorin Cocoș - 9 milioane de euro;
Nicolae Dumitru - 2.050.000 dolari și 1 milion de euro;
Gheorghe Ștefan - 3.996.360 euro;
Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.
Sentintele sunt definitive
În primă instanță, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Ce au declarat inculpatii, inainte de pronuntarea sentintei (sursa - Agerpres):
Dorin Cocos:
"Jur cu mana pe inima ca regret din tot sufletul faptele pe care le-am facut. Nu le mai pot indrepta, decat printr-o atitudine civilizata, in cazul in care ma veti condamna la munca in folosul comunitatii. Imi pare rau pentru ce am facut. Nu imi doresc decat sa fiu un om normal. Sigur nu o sa mai fac acest lucru, am gresit. Nu am vrut sa fac niciodata lucruri de felul acesta, imi doresc doar sa ma indrept ca un bun roman ce sunt".
Nicolae Dumitru aproape ca a izbucnit in lacrimi cand a citit declaratia:
"Am construit o societate care de 23 de ani lucreaza fara sa aiba afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de munca. Imi exprim regretul profund pentru ceea ce am facut. Simt ca mi-am dezamagit familia, prietenii si cunoscutii. Am doi baieti. Doresc sa repar raul facut".
Gheorghe Stefan:
"Ma consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins si nu am primit bani. Vorbesc cu mana pe Biblie. Sunt vinovat pentru ca am exercitat influenta asupra lui Gabriel Sandu. Vreau sa colaborez cu organele judiciare, sa vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsa. Regret ce am facut. Daca as fi stiut legile, nu as fi ajuns in fata dumneavoastra".
Gabriel Sandu:
"Eu nu inteleg cum o grupare care a pagubit statul roman cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici macar circumstante. Pana la urma, inteleg ca eu sunt singurul vinovat, desi am incercat sa fac totul legal. Ar fi trebuit sa aduc aici toate documentele si sa fac denunturile necesare pentru a fi judecati cei 10 ministri".
"Recunosc ce am facut. Recunosc ca am primit 2 milioane euro si i-am folosit la plata campaniei electorale".
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat prima decizie in dosarul "Microsoft" in luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetati, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan, primind condamnari cu executare, in timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsa cu suspendare.
Dorin Cocos fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, instanta dispunand confiscarea a peste trei milioane de euro in cazul acestuia.




Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan erau acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu