Demisia lui Vasile Blaga din funcţiile de conducere, la pachet cu renunţarea la candidatură pentru un nou mandat de senator a provocat o cursă contracronometru în partid. O cursă cu 20 de octombrie ca punct final, când ar trebui depuse listele cu candidaţi, eligibili si neeligibili din partea PNL.Nu degeaba foştii democrat-liberalii au cerut garanţii şi drept de contrasemnătură a listelor de către propriul lor reprezentant după ce s-a decis ca Alina Gorghiu să devină preşedinte unic al noului PNL. Pentru conducerea centrală, precedentul lui Blaga este folosit pentru a face curăţenie pe liste de indezirabili, sub pretextul dosarelor sau imaginii proaste pe care o au, ce ar afecta succesul mult trâmbiţatei reforme interne de partid.
În fapt, cei de la Bucureşti vor să umple noile goluri cu oameni paraşutaţi de la centru, mai ales că aceştia nu ar mai avea loc după un desant de afacerişti şi oameni noi ce vor fi aduşi dinafara partidului, via Palatul Victoria şi USR-ul lui Nicuşor Dan, ne-au dezvăluit surse din conducerea partidului.
Deja semnalul a fost dat, iar o serie de liberali aflaţi pe locuri eligibile, dar cu probleme în justiţie nerezolvate, s-au văzut siliţi să renunţe la visul parlamentar. Deşi codul de etică şi statutul partidului prevăd interdicţii la candidaturi pentru membrii de partid care sunt trimişi în judecată, sunt arestaţi preventiv sau sunt puşi sub control judiciar, gestul lui Blaga de retragere, după iniţierea urmăririi penale de către procurorii DNA, a ridicat şi mai mult ştacheta.
Rând pe rând, Mircea Abrudan de la Cluj, Dan Marian de la Vaslui şi Alin Popoviciu din Timiş au anunţat că nu mai au pretenţii la locurile eligibile deţinute până atunci. În timp ce Dan Marian a renunţat şi şefia organizaţiei vasluiene, Popoviciu a primit însă un premiu de consolare din partea liderului PNL Timiş, Nicolae Robu, postul de secretar general al organizaţiei şi promisiunea că va fi susţinut de filiala de pe Bega pentru un post de ministru în cazul în care PNL va ajunge la guvernare, susţin sursele citate. Şi prim-vicepreşedintele Dan Motreanu, care figurează cap de listă pentru deputăţie pe listele PNL Călărași, este aşteptat să o ia pe urmele lui Blaga şi lui Ludovic Orban şi să-şi anunţe singur retragerea din cursă, el fiind trimis în judecată în dosarul banilor pentru vechiul PNL, alături de George Scutaru şi Cristinel Bîgiu.
În schimb, alţi liberali nu se dau plecaţi cu una cu două de pe listele organizaţiilor pentru care au primit votul majorităţii din birourile politice judeţene. Este cazul deputatului botăşănean Cornel Şoptică. Ales cap de listă pentru Camera Deputaţilor cu 251 de voturi din cele 473 ale liberalilor botoşăneni, Şoptică şi soţia sa sunt vizaţi de o anchetă penală cu privire la modul în care firmele familiei au beneficit de contracte cu Primăria Ştiubieni. Deşi Bucureştiul a cerut deja conducerii PNL Botoşani să-l treacă pe linie moartă,a aşa cum s-a procedat cu un alt deputat cu probleme penale, Verginel Gireadă, Şoptică nu are de gând să renunţe la candidatura sa la parlamentare şi ameninţă cu scandalul în filială, pe motiv că a fost ales statutar
Un scandal şi mai mare se anunţă la nivelul PNL Diaspora. Iniţial, sub oblăduirea lui Vasile Blaga, locurile eligibile au fost împărţite între oamenii acestuia şi cei ai Alinei Gorghiu. Astfel, actuali deputaţi liberali de Diaspora, Mircea Lubanovici şi Aurelian Mihai, au fost trecuţi pe linie moartă pentru a face loc pe locurile eligibile pentru Viorel Badea şi Marian Zlotea, oamenii lui Blaga, şi pentru Victor Ionescu, considerat un apropiat al Alinei Gorghiu.
În prezent însă, evoluţiile curente de la nivelul PNL Bucureşti riscă să ameninţe liniştea altor filiale. La nivelul Capitalei, dintre cei consideraţi iniţial, favoriţi pentru locurile eligibile, numai Ovidiu Raetchi si Cătălin Predoiu ar avea locurile asigurate. Celorlalţi, precum Adrian Săftoiu, Mihai Voicu, Anca Boagiu, Eugen Nicolaescu, Costică Canacheu, Radu Carp şi Florin Alexe li s-a pus în vedere că vor elibera lista pentru afaceriştii şi miniştrii cu care conducerea liberală se află în negocieri pentru a-i include în oferta de candidaţi cu care se speră să se ridice scorul partidului în Capitală.
Imediat, unii dintre ei şi-au asigurat, cu concursul conducerii centrale, promisiunea unor locuri eligibile pe listele altor filiale. Liderul PNL Sector 1, Mihai Voicu, este dat ca sigur drept candidat la un loc eligibil de deputat în Diaspora, iar Boagiu ar putea primi şi ea un loc similar pentru Senat, susţin sursele citate. Victor Ionescu şi Marian Zlotea ar urma să fie trecuţi pe linie moartă, unul din cauza unui recente scandal izbucnit pe tema comiterii unui plagiat, păcat sancţionat şi el prin codul de integritate al PNL, în timp ce lui Zlotea i s-ar imputa mai vechiul dosar ăn care este trimis în prezent în judecată pentru luare de mită.
Surse din PNL Diaspora ne-au asigurat însă că cei doi nu vor face pasul înapoi dorit de conducerea din Modrogan şi că se pregătesc să lupte cu toate instrumentele staturare împotriva paraşutării unor oameni de la centru pe listele acestei filiale, fiind dispuşi cel mult să renunţe la candidaturi doar în favoarea altor membri din cadrul filialei.
Un conflict similar este pe cale să izbucnească şi la nivelul PNL Timiş. După ce inivitaţia lor s-a izbit de refuzul lui Dacian Cioloş de a candida pentru un loc de senator pe listele filialei, liberalii locali au venit cu o altă propunere în aceste zile: Alina Gorghiu, noul preşedinte unic la nivel naţional, cap de listă la Senat în Timiş!
Doar că de la Bucureşti a venit semnalul fără echivoc: Gorghiu nu vrea să rişte un conflict cu foştii democrat-liberali şi lasă locul vacantat de Blaga în curtea acestora, preferând liniştea oferită de lista PNL Argeş. Numai că pentru acest loc se încălzeşte, cu şanse consistente, actualul prim-vice PNL Bucureşti, Adriana Săftoiu, motiv suficient pentru timişoreanul Nicolae Robu să iasă în mod public la rampă şi să anunţe ieri, că filiala sa nu acceptă să joace la libere impuse, cum vrea conducerea centrală.
Între timp, Bucureştiul este transformat în câmp de luptă experimental pentru noii veniţi pe care liberalii vor să-i alinieze la start pentru parlamentare. Toşi liderii de marcă ai partidului au fugit în teritoriu , pentru a nu-şi asocia numele de un nou eşec electoral usturător în Capitală, aşa cum s-a întîmplat la ultimele alegeri locale. Aici vor fi testaţi nume care au confirmat, precum cel al lui Ovidiu Raeţchi, afaceriştii grei cu care PNL se află în negocieri, de nivelul lui Dragoş Anastasiu, patronul Eurolines, dar şi oamenii care vor veni dinspre USR, în cazul în care formaţiunea lui Nicuşor Dan nu va reuşi să adune cele 200.000 de semnături necesare pentru a candida la parlamentare de unii singuri. Printre ei, indirect pe această cale, ar urma să candideze pe lista PNL şi o parte din miniştrii Guvernului Cioloş, aflaţi acum în negocieri cu cei de al USR, miniştrii Dragoş Pîslaru şi Cristian Ghinea, în timp ce pentru ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ar fi păstrat un loc eligibil pe listele PNL Iaşi, pentru orice eventualitate, ne-au mai precizat sursele citate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu