duminică, 31 iulie 2016

Traseul banilor în cazul Bogdan Olteanu: fitilul prins de procurorii DNA

Dosarul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, deschide o adevărată cutie a Pandorei. Banii dați ca mită de Vântu au circulat pe trasee dintre cele mai subterane, iar, după spusele lui Traian Băsescu, serviciile secrete știau despre aceste lucruri.
Încă din martie 2006, Ionuț Adrian Eftime și tatăl său, sindicalistul Ion Eftime, primesc puteri depline de reprezentare și administrare a companiei offshore IT & Media Production, înregistrată în statul american Delaware. Aceasta este căsuța poștală din conturile căreia provine milionul de euro pe care Eftime Jr. i l-ar fi predat lui Bogdan Olteanu în octombrie 2008, la sediul PNL, după numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, informează Riseproject.

Procurorii DNA susțin că sursa inițială a banilor a fost un alt offshore, Demera Investments Ltd., înregistrat în Cipru și folosit de tandemul SOV-Liviu Luca în mai multe afaceri.
Circuitul banilor între Demera Investments și IT & Media Production, așa cum îl arată documentele celei din urmă, a presupus mai multe etape de “albire” a banilor.
CUM S-AU ACOPERIT ÎN ACTE
Printr-un artificiu care se numește “Tantiemă”, adică o soluție financiară prin care patronii de offshore scot bani lichizi din firme, justificând că sumele reprezintă indemnizații proprii de management. Două astfel de operațiuni pe hârtie au direcționat un milion de euro spre Ionuț Adrian Eftime.
Prima a fost parafată pe 3 ianuarie 2008, prin cooptarea formală a lui Ionuț Adrian Eftime în boardul executiv al unei alte societății offshore (Narfalk Debit Service and Factoring din Cipru). Aceasta s-a angajat să-l plătească pe Eftime cu 400.000 de euro pentru activitatea sa în firmă pe tot anul 2008. Plata urma să fie făcută printr-un offshore diferit – Laveco Group din Noua Zeelandă.
O lună mai târziu, pe 20 februarie 2008, Eftime este băgat și în boardul KLG Debit Service and Factoring Limited (Cipru) și primește 600.000 de euro.
Cele două firme în conducerea cărora a fost introdus Eftime sunt instrumente tradiționale în zeci de scheme evazioniste ale consultanților offshore la care a apelat gruparea SOV. Aceste firme aveau rol de acționar nominal, de fațadă, în mai multe afaceri cu beneficiari diverși, investigate ulterior de Fisc și procurori. Mai mult, Laveco Group, care l-a plătit pe Eftime cu 400.000 de euro, era chiar firma-mamă a strategilor financiari. Prin Laveco își contractau clienții pentru care prestau apoi servicii offshore.
DE UNDE VIN BANII
De la Demera Investments Ltd (Cipru), susțin procurorii DNA, iar documentele obținute de RISE arată cum și când s-au întâmplat lucrurile.
Pe 17 septembrie 2008, offshore-ul Demera încheie un contract cu Laveco Group Limited (firma consultanților înregistrată în Noua Zeelandă) prin care prima o angajează pe a doua să intermedieze achiziționarea a 30% din acțiunile societății Conmec SA (Republica Moldova). Comisionul pe care Demera se angaja să-l plătească Laveco era fix de un milion de euro. Aceeași Laveco vira constant bani în contul IT & Media Production din Bulgaria, operat de Ionuț Adrian Eftime.
A doua zi, pe 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu este numit Guvernator al Deltei Dunării.
ÎNCĂ UN MILION
A ajuns la Eftime Jr. prin aceleași canale, doar că de data aceasta tranzacția a fost justificată cu titlu de împrumut. Pe 2 decembrie 2008, firma KLG Debit Service and Factoring Ltd își împrumută managerul, pe Ionuț Adrian Eftime, cu 600.000 de euro. Acesta se angajează să-l ramburseze într-un an. Era o sumă egală cu cea încasată deja pentru activitatea lui în companie. În aceeași zi, Eftime mai ia încă un împrumut de 400.000 de euro de la Laveco Group Limited, cu scadența tot la un an. Independent de împrumut, Laveco îl plătise cu aceeași sumă pentru activitatea sa în Narfalk Debit Service.
Aceleași cifre, aceleași firme, aceleași conturi, același circuit. Audiat de procurori, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că Bogdan Olteanu i-ar fi cerut două milioane de euro, din care unul pentru el însuși.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu