duminică, 24 iulie 2016

BOMBA: Institutul Cercetare FUNDULEA, Jefuit de sagetile Senatorului TOMOIOAGA-PNL-1376 Hectare (luciu apa la Frasinet-Calarasi, CRAP, CARAS si ROSIOARE pe doua picioare)Ancheta DNA în Călărași. Cine sunt „băieții deștepți” suspectați că ar fi implicați în retrocedări ilegale

Agricultura pare a fi noul domeniu de interes pentru oamenii influenţi şi cu bani. Procurorii anticorupţie merg acum pe urmele retrocedărilor făcute în judeţul Călăraşi. Primele date arată că aproape 2000 de hectare ale Institutului de Cercetare de la Fundulea au ajuns, cu doar câteva semnături, pe mâinile „băieţilor deştepţi” din judeţ. Sunt cei care au cumpărat, cu ani în urmă, pe bani puţini, drepturile de proprietate pentru sute de hectare de teren agricol din Călăraşi.

Unul dintre cele mai renumite institute de cercetare din ţară, care produce soiuri de grâu folosite şi în străinătate, Institutul de Cercetare de la Fundulea, a rămas doar cu suprafeţele de pământ pe care se fac studii. Din aproape 5000 de hectare, 3000 au fost retrocedate.
Doar într-un singur an, 20 de „băieţi deştepţi” din agricultura călărăşeană au pus mâna pe 1500 de hectare de teren agricol care aparţinea Institutului de Cercetări de la Fundulea. Printre cei care au luat teren este şi un apropiat al senatorului Liviu Tomoioagă.
Este vorba despre Dragoş Mânzat, prieten de mai bine de 20 de ani cu parlamentarul. Dragoş Mânzat este un om de afaceri prosper în zonă, deţine un lac în localitatea Săruleşti, iar la pensiunea sa s-au organizat des campionate de pescuit.
Procurorii anticorupţie au aflat cine sunt cei 20 de oameni de afaceri, foarte influenţi în plan local, care au cerut în mod special să primească terenurile la Fundulea. Motivul este evident. Terenurile au un mare potenţial agricol şi sunt situate strategic, la mai puţin de un kilometru de Autostrada Soarelui.
Şi senatorul Liviu Tomoioagă a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie, care verifică modul în care demnitarul şi-a cumpărat anul acesta un teren în localitatea Gurbăneşti. Procurorii au suspiciuni că prietenul său, Dragoş Mânzat, ar fi doar un interpus al senatorului.
„Eu ce am cumpărat, am cumpărat de la proprietar, teren care priveşte efectiv exploatarea mea piscicolă”, spune senatorul Tomoiagă, contactat de Digi24.
Corpul de control al ANRP a cerut unor primării din judeţ şi Comisiei judeţene de fond funciar toate actele prin care s-au făcut retrocedări.
„La nivelul judeţului Călăraşi, Agenţia Domeniilor Statului deţinea suprafaţa de 2741,88 hectare, teren care putea fi pus la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar (...) Apreciem că, în acestă speţă, Comisia Judeţeană de fond funciar Călăraşi a dispus, cu încălcarea legii, preluarea suprafeţei de 1982,54 hectare de la Institutul Fundulea”, se arată în adresa ANRP către DNA.
Legea fondului funciar arată clar că terenurile institutelor de cercetare pot fi restituite doar în ultimă instanţă, atunci când nu mai există teren care poate fi retrocedat. Primarii din Călăraşi se spală pe mâini şi arată cu degetul spre comisia judeţeană de fond funciar, condusă de prefectul judeţului.
„Comisia locală trimite la comisia judeţeană. Nu poţi să faci în comisia locală fără să treci de pârghiile celelalte. Deci, nu comisia locală aprobă, finalizarea nu e la comisia locală, nu!”, spune Gheorghe Dobre, primar comuna Nana.
Terenurile institutului au fost retrocedate în perioada 2007-2008, când prefect era fostul conservator Jenel Şerban. El a fost achitat definitiv, deşi a semnat actele de retrocedare pentru persoane care nu aveau dreptul să primească teren. Oamenii din zonă ştiu însă mecanismul tranzacţiilor. Drepturile de proprietate sunt cumpărate pe bani puţini, de speculanţii care pun mâna rapid pe terenuri de milioane de euro.
„Asta nu s-a făcut la nivelul comisiei locale, s-a făcut sus. Interesul e al ălora mari, aia mari au cumpărat , nu ăia mici. Acuma îi freacă pe ăia mici ca să îi acopere pe ăia mari”, spun localnicii, filmați cu camera ascunsă.
Printre cei cărora le-a fost retrocedat terenul sunt şi afacerişti străini. Unul dintre cei 20 de oameni de afaceri care au cerut şi au primit imediat terenul Institutului de la Fundulea este şi un bărbat din Călăraşi caree s-a asociat cu o firmă din Austria. Aceasta investeşte de ani buni în România în afaceri cu terenuri agricole.
                                                      
Topul afaceriștilor peștelui. Un apropiat al lui Marius Vizer, un senator și un bar de cartier au concesionări de sute de hectare. STĂPÂNII APELOR

DOSARUL SĂPTĂMÂNII. Peste 15.000 de hectare de intinderi de apă sau terenurile aferente sunt date spre utilizare către primii nouă concesionari, printre proprietarii acestor firme se găsesc oameni de afaceri controversați și chiar politicieni. Ei scot din amenajările piscicole în special caras, crap și roșioară, dar nu sunt evitate nici speciile scumpe de sturioni
Firmele concesionează suprefețele de apă de la Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), de la Apele Române sau de la consiliile locale, în funcție de cine administreaza lacul, balta sau acumularea de pe un râu. O mică parte din aceste suprafețe au fost și provatizate. "Până în 2012 concesionarile erau realizate de Administrația Domeniilor Statului, apoi agenția noastră a început apoi să realizeze aceste contracte", ne-a declarat Aurel Dinu, director in cadrul agentiei la Direcția de Politici, Privatizare și Concesionare. Pentru a primi aceste concesionări, societățile platesc între 100 de euro sau câteva mii de euro pe an și o redevență în produse ce ajunge până la maximum 250 de hectare pe an. “Contractele pe care le face ANPA acum cred că nu defavoriează statul, ce s-a întâmplat până acum nu pot să comentez”, a mai adăugat Aurel Dinu.
Firmele si proprietarii acestora care dețin concesiuni de peste o mie de hectare sunt:
  • 9. Gheorghe Huian și Florin Fulgeanu, 1072 de hectare
Cea mai mare amenajare piscicolă din Moldova, este vorba de Amenajare Piscolă Movileni - județul Iași, care se întinde pe o suprafață de 1072 hectare, aparține societății Piscicola srl Iași. Firma este deținută de doi oameni de afaceri din Iași, este vorba de Gheorghe Huian și Florin Fulgeanu. Aici se cresc următoarele specii: crap, caras și roșioară.

  • 8. Corneliu Savin, 1088 hectare
Amenajarea Amenajare Piscolă Chilia Veche Crescătorie și Pepinieră este data în concesiune la Masiva srl Tulcea. Societatea a fost obiectul unui scandal și al unui proces între Corneliu Savin și o grupare de ucrainieni care o cumpărase abuziv, așa cum a decis instanța, de la o societate de insolvență. În cele din urmă, judecătorii i-au redat firma omului de afaceri din Tulcea. Masiva crește spre exploatare economică crap și caras.
  • 7. Prietenul lui Vizer, Nicolae Nistor, 1192 de hectare
Cu siguranță se poate spune despre bihoreanul Nicolae Nistor că este stăpânul apelor din județul său. Deține, prin firma sa Pro Acva, mai multe concesiuni și chiar drepturi de propietate care ajung la 1192 de hectare. Toate se regăsesc în județul Bihor. Este vorba despre Amenajarea Piscicolă Crescătorie din Comuna Cefa (639 de hectare), Amenajare Piscicolă Pepinieră din comuna Cefa (95 de hectare), Amenajarea Piscicolă Ferma de Sturioni Cefa - Crescătorie (0,07 hectare) și Amenajarea Piscicolă Ferma de Sturioni Cefa - Pepinieră (0,008 hectare), Amenajarea Piscicolă Homorog – Crescătorie (3,58 hectare), Amenajarea Piscicolă Homorog, comuna Madaras – Pepinieră (115,5 hectare), Amenajarea Piscicilă Tamasda Crescătorie, comuna Avram Iancu (315 hectare) și Amenajarea Piscicilă Tamasda Pepinieră, comuna Avram Iancu (28 de hectare).
Despre Nicolae Nistor se cunoaște că este un apropiat al controversatului om de afaceri Mariuz Vizer, cel care este un cunoscut al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Crap, caras, roșioară și sturioni crește Nicolae Nicușor în amenajările sale piscicole.


Foto: Nicolae Nistor
  • 6. Familia Stan, 1310 hectare
Una dintre cele mai bune amenajări piscole din Dobrogea, cea la de la Buceac-Ostrov, este deținută în acte de patru membri ai unei familii din județ, este vorba de familia Stan. Concesionarea Amenajarea Piscicolă Buceac I - Ostrov Crescătorie, din comuna Ostrov, la Complex Grup controlată de Alexandru Stan s-a făcut cu ceva controverse în perioada când Alexandru Bittner lua mii de hectare în Dobrogea. Suprafața pe care o are în administrare Complex Grup la Amenajarea Piscicolă Buceac I – Ostrov este de 1310 hectare. Crap, caras și roșioară se găsesc și în aceste ape.
  • 5. Costel Chiriac, 1340 hectare
Poate cea mai suprinzătoare prezență în acest top este cea a firmei Aqua Pest srl Galați care are concesionată Amenajarea Piscicolă Jijia Crescătorie și Pepinieră din comuna Măcin, județul Tulcea. Firma aparține unei firme de apartament din municipiul Galați și este deținută de Costel Chiriță. Suprafața deținută de aceste este de 1278 de hectare. Concesionarea terenului piscicol s-a făcut de către ANPA. Caras, crap și roșioară sunt speciile crescute și comercializate de Aqua Pest.
  • 4.Senatorul Ștefan Liviu Tomoiagă, 1376 hectare
Ca în orice domeniu care implică legătura cu statul, nu poate absenta politicul. Pe locul patru la întinderea concesiunilor se află senatorul PNL, Ștefan Liviu Tomoiagă. Acesta are în administrare 1376 de hectare de luciu de apă la Acumularea Frăsinet Crescătorie. Firma sa, Fish 99 srl, a primit concesiunea de la ANAR-ABA Buzău-Ialomița. Parlamentarul l-a reprezentant mai întâi în această firmă pe omul de afaceri cu cetățenie americană Dorel Năsui, după care acesta i-a pasat societatea senatorului PNL. Crap, caras și roșioară crește și senatorul PNL.
Foto: Ștefan Liviu Tomoiagă
  • 3. Ioan Dobrotchi, 1549 hectare
Pe ultimul loc al podiumului se află familia Dobrotchi din Călărași care deține, prin intermediul filmei Oltfish, Amenajare Piscolă Iezer (Ferma Sultana) Crescătorie din comuna Mănăstirea, Călărași. Suprafața primită se întinde la 1549 de hectare
  • 2. Petrișor Petrescu, 2122 hectare
Omul de afaceri din domeniul agriculturii, Petrișor Petrescu este reprezentantul firmelor care controlează societatea Kiara Raci srl cea care are concesionată Amenajare Piscolă Ciamurlia 1 comuna Crișan, județul Tulcea, cu o întindere de 2122 de hectare.
  • 1. Gheorghe Negrea sau Alexandru Bittner, 6194 hectare
Primul loc este ocupat de Gheorghe Negrea, un afacerist care deține, prin firmele Piscicola Murghiol și Aquarom Elite Distribution, 6194 de hectare de apă. Mai exact are concesionate Amenajarea Piscicolă Dranov Ghiol și Amenajarea Piscicolă Dunavăț II Crescătorie II din Tulcea, respectiv Amenajarea Piscicolă Oltina din județul Constanța. Pentru cele 1.900 de hectare concesionate către Aquarom, firma plătește aproape 34.000 de euro pe an la ANPA.

Despre Negrea se bănuiește că este reprezentantul celubrului afacerist Alexandru Bittner, acesta din urmă retregându-se în ultimul deceniu din majoritatea firmelor pe care le deținea. Gheorghe Negrea este un vechi colaborator al omului de afaceri.

Bonus: un bar de cartier din Galați, concesionar în Tulcea
Până acum trei ani, în acest clasament al primelor concesionări de ape pe care se pot desfășura activități de crescătorie pește se afla și un bar de cartier din municipiul Galați. Localul este deținut de firma El Dorado, cea care a primit de la Consiliul Județean Tulcea și o concesiune de 1022 de hectare în comuna Chilia Veche. Este vorba de Amenajare Piscolă Chilia I - Fermee II, III, IV din comuna respectivă. În acte, societatea gălățeană El Dorado este deținută de Ilinca Avram, din firmă mai făcând parte și Sorin Ardeleanu.

Senator PNL de Călăraşi, găsit incompatibil. Liviu Tomoiogă a anunţat că va da ANI în judecată

ANI a constatat în cazul a 32 parlamentari (22 deputaţi şi 10 senatori) încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii. Este vorba despre “încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către 22 deputaţi şi 10 senatori ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, contrar prevederilor art. 82, alin (1), lit. a), c) şi e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu funcţiile de „administrator”, „membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale”, „calitatea de comerciant persoană fizică”, sau cu „funcţia de reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale prevăzute la lit. a)”. În cazul senatorului Tomoiagă se menţionează faptul că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 12 septembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de senator şi calitatea de administrator al S.C. GREENERGO ENTERPRISES S.A. “Niciodată nu au desfăşurat vreo activitate sau să fi fost emis vreun document pe această firmă. Cei de la ANI sunt nişte incompetenţi! Dacă nu-şi retrag acuzaţiile, îmi rezerv dreptul de a-i acţiona în instanţă”, a spus parlamentarul, citat de arenamedia. Temei pentru eliberarea din funcţie “Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, a anunţat ANI, într-un cominicat de presă. Conform Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al […] incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective. Închisoare sau amendă De asemenea, conform dispoziţiilor art. 326 din Codul Penal al României, „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Pe primul loc Cu nu mai puţin de 37 de initiative legislative, Liviu Tomoiagă, senator PNL de Călăraşi, este considerat unul dintre cei mai activi parlamentari ,,Avem o datorie faţă de cei care ne-au votat în cecembrie 2012. Trebuie să îi reprezentăm demn acolo unde suntem datorită votului şi increderii pe care ne-au acordat-o. Le promit pe aceasta cale că nu îi voi dezamagi”, declara senatorul liberal. Liviu Tomoiagă nu este pentru prima dată pe primul loc. Publicatia Econtext, plasându-l în primele luni de mandat, tot pe primele poziţii din punct de vedere al activităţii legislative desfăşurate în Senatul Romaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu