vineri, 1 iulie 2016

NUCLEARA cu FAS/ Din ciclul Adio și n-am cuvinte! Generalul "Izmene", anunț de ultimă oră/Oprea anunță că se retrage din UNPR, dar și din politică, după ce i se va termina mandatul de senator

Gabriel Oprea, preşedintele fondator al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, a anunțat vineri că se retrage din UNPR şi va activa ca senator independent, iar la finalul mandatului de parlamentar va ieşi din politică. 


Gabriel Oprea, unul dintre cele mai controversate personaje postrevoluționare, reevaluat de toate guvernările, a anunțat că va părăsi scena politică la sfârșitul acestui an. Cu două dosare penale în cârcă, Oprea a anunțat vineri că demisionează din UNPR, partid pe care l-a fondat, urmând să activeze ca senator independent până la finalul acestui mandat, după care se va retrage din politică.
Anunțul a fost făcut de acesta pe Facebook într-un mesaj pe care îl redăm integral:
"Dragi prieteni,
În politică este important să rămâi fidel propriilor principii. Pe această idee s-a bazat apariția UNPR pe scena politică. Timp de aproape 6 ani am condus UNPR respectând aceste principii. La Putere sau în Opoziție, am făcut ceea ce a fost bine pentru România și nu ceea ce a fost util pentru mine sau pentru partid. UNPR a sprijinit România în ultimii 6 ani și a asigurat stabilitate politică, într-o perioadă economică grea la nivel mondial. UNPR a susținut guverne fără să negocieze avantaje și privilegii. Singurele condiții pe care le-am pus partenerilor noștri au fost legate de protejarea drepturilor cetățenilor români și în special ale militarilor și de tratarea cu responsabilitate a tuturor aspectelor ce țin de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Pentru a respinge toate scenariile ireale care se fac în legătură cu activitatea mea politică, vă anunț că am decis ca drumul meu să se despartă de cel al UNPR și să devin senator independent. Am decis, de asemenea, ca la finalul acestui mandat al Parlamentului să mă retrag din politică.
Voi susține mereu proiectele ce țin de securitatea națională, îl voi susține pe Președintele României în tot ceea ce ține de acest domeniu și, până la finalul mandatului, voi vota acele proiectele economice și sociale de care societatea are nevoie.
Pe foștii mei colegi, alături de care am fondat UNPR și alături de care am luptat în acești 6 ani, îi voi păstra în suflet și îi asigur că în mine vor avea întotdeauna un prieten. Le urez succes, indiferent de drumul pe care aleg să-l urmeze. Orice ar face și în orice proiect politic s-ar implica, să nu uite că misiunea lor este să facă bine pentru România și pentru români.
Vă mulțumesc tuturor și fie ca succesul să fie de partea celor care îl merită.
Gabriel Oprea
Senator independent"
                                             UPDATE. Alina Ghorghiu, co-președinta PNl,  a declarat la Digi 24ca nu au fost discuții privind o fuziune, dar ca UNPR are un conducator legitim în persoana lui Valeriu Steriu, cu care liberalii au avut discuții.
 „Ca simplu cetățean vă spun ca este foarte bine că și-a dat demisia. Mai bine mai târziu decât niciodată. UNPR are un președinte legitim, Valeriu Steriu, cu care am avut un dialog foarte bun în ultima vreme. Revenind la demisie, cred că e vremea ca în partidele politice să fie genul acesta de ieșiri atunci când nu mai reprezinți un plus valoare pentru partidul respectiv”, a spus Alina Gorghiu. 
''Pentru a respinge toate scenariile ireale care se fac în legătură cu activitatea mea politică, vă anunţ că am decis ca drumul meu să se despartă de cel al UNPR şi să devin senator independent. Am decis, de asemenea, ca la finalul acestui mandat al Parlamentului să mă retrag din politică. Voi susţine mereu proiectele ce ţin de securitatea naţională, îl voi susţine pe preşedintele României în tot ceea ce ţine de acest domeniu şi, până la finalul mandatului, voi vota acele proiecte economice şi sociale de care societatea are nevoie'', a scris Oprea pe Facebook.
Citește și: PSD analizează relația cu UNPR. Dragnea îl acuză pe Iohannis că a negociat cu UNPR. Dezmințiri de la Cotroceni și UNPR

Conform fostului vicepremier, ''în politică este important să rămâi fidel propriilor principii''.

''Pe această idee s-a bazat apariţia UNPR pe scena politică. Timp de aproape 6 ani am condus UNPR respectând aceste principii. La Putere sau în Opoziţie, am făcut ceea ce a fost bine pentru România şi nu ceea ce a fost util pentru mine sau pentru partid. UNPR a sprijinit România în ultimii 6 ani şi a asigurat stabilitate politică, într-o perioadă economică grea la nivel mondial. UNPR a susţinut guverne fără să negocieze avantaje şi privilegii. Singurele condiţii pe care le-am pus partenerilor noştri au fost legate de protejarea drepturilor cetăţenilor români şi, în special, ale militarilor şi de tratarea cu responsabilitate a tuturor aspectelor ce ţin de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională'', arată fostul ministru de Interne.
El îi asigură pe cei alături de care a fondat UNPR de prietenia sa.

''Pe foştii mei colegi, alături de care am fondat UNPR şi alături de care am luptat în aceşti 6 ani, îi voi păstra în suflet şi îi asigur că în mine vor avea întotdeauna un prieten. Le urez succes, indiferent de drumul pe care aleg să-l urmeze. Orice ar face şi în orice proiect politic s-ar implica, să nu uite că misiunea lor este să facă bine pentru România şi pentru români. Vă mulţumesc tuturor şi fie ca succesul să fie de partea celor care îl merită'', mai spune Gabriel Oprea.
Citește și: Gabriel Oprea și patru angajați ai DIPI, trimiși în judecată de DNA. Unele documente ar fi fost distruse

La jumătatea lunii iunie, procurorii DNA au decis trimiterea în judcată a fostului ministru de Interne și  viceprim-ministru pentru Securitate Națională, Gabriel Oprea,  în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Fostul ministru de Interne este acuzat ca a aprobat cumpărarea unei limuzine și unei cabine de duș din banii MAI.
Gabriel Oprea este urmărit penal în dosarul coloanelor oficiale.El este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Cum a evoluat carierea lui Gabriel Oprea
Gabriel Oprea a debutat în politică sub bagheta lui Adrian Năstase. În timp ce Năstase era prim-ministru, Oprea fost prefect al municipiului București (2002-2003), iar între anii 2003 și 2004 a fost ministru Delegat pentru Administrația Publică, în Ministerul Administrației și Internelor. În 2003, Gabriel Oprea a devenit membru PSD, îndeplinind funcția de vicepreședinte și membru al Biroului Coordonator Național între anii 2004 – 2005 și de președinte al Departamentului de Apărare, în perioada 2006 – 2009. La finalul lui 2008, a obținut din partea PSD funcția de ministru de interne în guvernul PDL-PSD, condus de Emil Boc. În ianuarie 2009, în urma numirii în funcția de director general al DGIPI din Ministerul Administrației și Internelor a chestorului de poliție Virgil Ardelean, au apărut nemulțumiri în cadrul partidului privind numirile secretarilor de stat, pe care ministrul le făcea fără a consulta partidul. PSD i-a retras sprijinul politic, iar Oprea a demisionat din funcția de ministru de Interne. Ulterior, s-a retras din PSD și a devenit parlamentar independent. După ce Traian Băsescu a câștigat un nou mandat de președinte la finalul lui 2009, și l-a propus tot pe Emil Boc premier, Oprea a racolat mai mulți parlamentari din PSD, formând UNPR, partid care a asigurat majoritatea Guvernului Boc. În schimb, Oprea a primit postul de ministru al Apărării Naționale, pe care l-a deținut atât în Guvernul Boc cât și în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu. După ce PDL a pierdut puterea, Oprea s-a reorientat către PSD. În iulie 2012, UNPR și au format Alianța de Centru Stânga, care a devenit parte a USL. El a fost răsplătit cu un post de vicepremier pe domeniul apărării, iar după retragerea PNL (2014) a devenit și ministru de Interne. Vara lui 2015, a marcat apogeul cariereri lui Oprea. UNPR a ajuns să aibă apropae 60 de parlamentari, din care 45 racolați de alte partide, iar majoritatea, depindea, din nou de UNPR. Oprea a fost numit premier interimar de Victor Ponta, plecat să se opereze la genunchi în Turcia. Mai mult, președintele Iohannis l-a curtat pentru a trece alături de PNL și a schimba majoritatea.

De aici a început prăbușirea lui Oprea. Pe 21 octombrie 2015, pe timp de ploaie, Bogdan Cosmin Gigina, polițist ce făcea parte din coloana oficială ce îl escorta, a murit intr-un accident de circulație. Ulterior, Oprea și-a pierdut și postul de vicepremier, după demisia premierului Ponta, în urma scandalului legat de incendiul din clubul Colectiv, în care era implicat un membru UNPR, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. În 5 februarie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea pentru abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere. În 2 martie 2016 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit pentru că ar fi dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.
Gabriel Oprea, generalul Făt Frumos”: patru stele în opt ani!
1983-1990: Ofiţer economist în MapN (intendenţă/logistică), cu gradul de locotenent
1990-1993: Ofiţer de justiţie militară, cu gradul de căpitan
1993: Trecut în rezervă
2000-2002: Director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare
2001-2003: Reactivat ca ofiţer de justiţie militară, cu gradul de colonel
2001: Avansat general de brigadă (o stea)
2001-2002: Secretar de stat, preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor Statului
2002-2003: Prefect al municipiului Bucureşti
2003: Trecut în rezervă, cu gradul de general maior (două stele)
2003-2004: Ministru delegat pentru administraţie publică
2004-2012: Deputat PSD/UNPR
2008: Avansat general locotenent (trei stele)
2008-2009: Ministru de interne
2009: Avansat general (patru stele)
2009-2012: Ministru al apărării naţionale
2010-2016: Preşedinte UNPR
2012-2016: Senator UNPR
2014-2015: Ministru de interne

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu