vineri, 2 decembrie 2016

INCURABIL/Scandal in MAPN! Gabriel Oprea, avansat ILEGAL. Documente din trecutul fostului senator au DISPARUT

Ministerul Apararii sustine ca nu gaseste in arhiva institutiei documentele pe baza carora fostul premier interimar al Romaniei, Gabriel Oprea, a fost avansat la gradul de colonel.


In 1998, cand era maior in rezerva, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost avansat la gradul de colonel. O avansare ilegala, dupa un stagiu in vechiul grad de numai doi ani in loc de sase, adauga sursa citata.


Avansarea rapida in ierarhia militara a lui Gabriel Oprea a fost considerata subiect tabu de MApN in ultimii 15 ani. In tot acest timp, informatiile despre avansarile miraculoase de la capitan la general au fost tinute la secret. Dintr-un motiv simplu: Ministerul Apararii Nationale a incalcat grosolan legea care reglementeaza statutul cadrelor militare.

Citeste si: Premierul Dacian Ciolos DESFIINTAT de un primar PNL: "Ponta a dat, Ciolos a luat"


Ministerul Apararii Nationale a calcat in picioare Legea 80/1995 care reglementeaza statutul cadrelor militare pentru a-l avansa pe Gabriel Oprea intr-un timp-record. Conform legii, Oprea putea ajunge la gradul de colonel in rezerva dupa 18 ani de la trecerea in rezerva, adica in 2011. Dar el s-a pricopsit cu gradul de colonel cu 11 ani mai devreme, in 2000.


Ministerul Apararii sustine ca, in perioada 1996-2001, inaintarea in grad a ofiterilor in rezerva era reglementata de prevederile articolelor 53 si 61 din Legea nr. 80/1995.


La articolul 53, invocat de MApN, se spune clar ca inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva se poate face la termen si numai in mod exceptional inainte de termen. Cum Gabriel Oprea nu a fost avansat in mod exceptional, inseamna ca a fost avansat la termen. La celalalt articol, 61, scrie negru pe alb ca, in timp de pace, ofiterii in rezerva pot fi inaintati in gradul urmator, in raport cu nevoile fortelor armate, doar DUPA expirarea stagiului minim in grad. Dar numai cu conditia sa fi avut o comportare demna, sa fi obtinut rezultate bune si foarte bune in timpul concentrarii si sa fi fost propusi prin aprecierile de serviciu.

Citeste si: Cristoiu: Ion Iliescu- 1990, Klaus Iohannis- 2016 sau Rinjetul dezbinarii


In aceeasi lege, la articolul 97, se mentioneaza ca, in timp de pace, stagiul minim in grad pentru ofiterii aflati in rezerva este mai mare cu un an decat cel prevazut pentru ofiterii aflati in activitate. Stagiile minime in grad pentru ofiteri in activitate sunt prevazute la articolul 94. Astfel, pentru a avansa de la gradul de capitan la maior in rezerva, stagiul minim este de cinci ani plus inca un an. Adica, Oprea putea fi avansat la gradul de maior abia in 1999 si nu in 1996, asa cum a decis Ministerul Apararii. Pentru a accede in gradul urmator, adica de locotenent-colonel, Oprea trebuia sa detina gradul de maior timp de sase ani, adica pana in 2005. Dar Oprea a fost avansat in anul 1998, cu sapte ani mai devreme. Cu acest grad trebuia sa ramana alti sase ani (adica pana in 2011) pentru a putea fi promovat la gradul de colonel. Si de aceasta data a fost avansat inainte de termen, mai precis pe 24 februarie 2000

Ofertele Lunii
   Volkswagen Golf vi   
poza masina MeridianOcazie
1400 cmc, 80 CP
An: 2011
Rulaj: 43327
8199 Euro
TVA inclus
Rata de la 90.39 Euro/luna
Detalii


Un comentariu: